Feketebab-főzelék citromlével meglocsolva
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
50g fejtett bab167 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
20 kcal
-
8g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
Összesen
278
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
100g fejtett bab333 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
39 kcal
-
16g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
Összesen
554
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
35.7g fejtett bab119 kcal
-
5.7g olívaolaj51 kcal
-
32.1g vöröshagyma12 kcal
-
2.1g fokhagyma3 kcal
-
17.1g sűrített paradicsom14 kcal
-
5.7g víz0 kcal
-
1.4g só0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
Összesen
199
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1258.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 186 mg
-
Nátrium 800 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 69.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 217 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6903 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
278
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.7 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2516.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 220 mg
-
Foszfor 373 mg
-
Nátrium 1600 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 138.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 409 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 434 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 13807 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
554
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 898.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 571 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 49.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4931 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
199
kcal
Hozzávalók
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 ek sűrített paradicsom
-
2 ek víz
-
1 kávéskanál só
-
1 teáskanál koriander
-
2 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál négyszínű bors
Elkészítés
- A fekete babot 12 órára beáztatjuk. Ennél a receptnél érdemes betartani a hosszú áztatási időt, mert nem főzzük sokáig a babot a többi alapanyaggal.
- Lecseréljük a vizet, és feltesszük főni. Forrástól számítva egy órán át főzzük közepes lángon.
- Az utolsó 10 percben, mielőtt a bab átfőne megtisztítjuk, és apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, és olajon üvegesre pároljuk.
- Rászórjuk a sót, borsot, koriandert, paprikát.
- A babot leszűrjük, és a hagymához adjuk.
- Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a vizet.
- A sárgarépát meghámozzuk, és lereszeljük. Összekeverjük a babbal. Pár percig főzzük, hogy felmelegedjen.
- Két tányérra osztjuk.
- A citromból kifacsarjuk a levet, és a két tányér között elosztva a babra csorgatjuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 5950
- Feltöltés dátuma: 2015. január 31.
Ajánló
Ez a recept nem okozott puffadást és mértéktelen szellentést. A Párom kivételesen érzékeny erre. Még nem tudom, hogy a hosszú áztatás miatt-e vagy más hozzávaló miatt. Ki fogom kísérletezni...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Könnyű vacsorát kívántunk, ami érdekesen fűszeres, de nem csípős. A fekete babnak kétféle fajtáját lehet megkülönböztetni. A mexikói fajta mérete megegyezik a mungóbabéval, és főzés közben nem veszti el a színét. Egy óra alatt puhára fő. A spanyol fajta nagyobb, 2-3 óra főzést igényel, és elveszti fekete színét, főzés után sötétbordó lesz. A fekete bab leginkább Latin Amerikában használatos, de Portugáliában és Spanyolországban is ismerik.