Farsangi fánk Vicikó konyhájából
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
63g tej35 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
13g lekvár/ dzsem35 kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
500g tej280 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
100g lekvár/ dzsem278 kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
16.9g tej9 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
6.8g tejföl13 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
33.8g finomliszt123 kcal
-
28.8g napraforgó olaj254 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
-
3.4g lekvár/ dzsem9 kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.2 g
Zsír
-
Összesen 115.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 505.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 120.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 55.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 146 g
Zsír
-
Összesen 923.3 g
-
Telített zsírsav 142 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 409 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 318 g
-
Koleszterin 658 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4045.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 398 mg
-
Kálcium 1034 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 281 mg
-
Foszfor 1706 mg
-
Nátrium 586 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 961.3 g
-
Cukor 168 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 440.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 480 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 352 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 744 micro
-
Kolin: 595 mg
-
Retinol - A vitamin: 474 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 918 micro
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
-
500 ml tej
-
50 g élesztő
-
4 ek cukor
-
1 csipet só
-
100 dkg finomliszt
Elkészítés
- A tejet jó langyosra felmelegítjük. Egy kevés, kb. 60-80 ml meleg tejjel felfuttatjuk az élesztőt, amit elmorzsoltunk, és 1 mk cukorral megszórtunk.
- A tálba beleöntjük a maradék tejet, amiben majd fogjuk készíteni a tésztát. ( Jó nagy legyen! ) Ebbe öntjük a felkavart tejfölt, sót, cukrot, és egy külön tálkában felütött tojásokat, amit kicsit felverünk. Az egészet fakanállal megkeverjük.
- Hozzászitálunk 950 g lisztet, és nagyon alaposan fakanállal kidolgozzuk, amíg tényleg hólyagosodni nem kezd. Tehetjük dagasztógépbe is, de én inkább a nehezebb megoldást választottam, vagyis a puszta kézierőt.
- Ha már jónak látjuk, konyharuhával lefedjük, és kb.90-120 percet hagyjuk kelni.
- Amint megkelt, legalább a duplájára, liszttel megszórt munkafelületre borítjuk a tálból. Lehetőleg, ami felül volt a tálban, az most alulra kerüljön.
- Kézzel, ügyesen szétnyomkodjuk a tésztát, hogy kb. 2- 2,5 cm magas legyen mindenhol.
- Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a keletkező darabkákat újból, és újból lazán összegyúrjuk, majd ezekkel is hasonlóan járunk el.
- Ha kész vagyunk a tésztával, egy kb. 25-30 cm-es lábasba vagy magasabb falú serpenyőbe (aminek van fedője!) öntjük az olajat, és megforrósítjuk.
- Ekkor úgy tesszük bele a fánkokat, hogy kisebb mélyedést alakítunk ki a közepükön az ujjainkkal, ésamelyikoldala lefelé volt, az mosta tetejelesz az olajban.
- Ekkora serpenyőbe kb. 5 darabot tegyünk, mert megnőnek, és így szépen meg tudnak sülni.
- Az első kb. két percben rátesszük a fedőt a serpenyőre, ez alatt szépen megmagasodnak a fánkok (ettől lesz szép " szalagos "), majd levesszük a fedőt, megnézzük, hogy aranybarna-e már az alja, ha igen megfordítjuk, és tovább sütjük a másik oldalát is, már fedő nélkül.
- Konyhai papírtörlőre szedjük ki a megsült fánkokat ( ezt akár több menetben is megmételhetjük), így egyáltalán nem marad olajos a fánkunk.
- Tálalótálra rakosgatjuk őket, megszórjuk porcukorral, ízlés szerint lekvárt is kínálhatunk hozzá, és akár azonnal nekiláthatunk az eltüntetéséhez.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 394
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 70038
- Feltöltés dátuma: 2012. február 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mint sokunknak itt olvasható, a déditől, édesanyámtól, stb., nekem is drága Nagymamikámtól való a recept. A gyerekkori emlékem a fánkról nagyon emlékezetes maradt, a mai napig pontosan él bennem. Többször megtörtént, és mindig ugyanúgy. Amikor megérkeztünk Nagymamámékhoz, az asztal közepén volt egy nagy fehér tálban a fánk, óriási hegyként kiemelkedve belőle. Ez akkor volt, kb 5 éves lehettem, mikor a fejem, ill. a szemem az asztal magasságában volt, így a látvány erősen szembetűnő volt. :-) Alig vártam, hogy odaérjünk az evésben, hogy jöhessen már! A tökéletes fánk! Mamika fánkja, - ami már sajnos csak emlék...! Megörökölve a receptjét, ma már én készítem. De lehet, hogy besegít odafentről..., mert mindig finomra sikeredik. :-) Azért annak örülhetek, hogy még hála Istennek, legalább Anyukámmal együtt tudunk belőle eszegetni, azaz bedegeszelődni, mert a fánk már csak ilyen :-) , és nosztalgiázni, ahogy ma is történt.