Farsangi fánk (tej-és gluténmentes)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Egyetek még
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fánkhoz
-
50g finomliszt182 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
2 kcal
-
13g margarin96 kcal
-
17g főzőtejszín22 kcal
-
17g víz0 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
8g rum19 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
6 kcal
Összesen
361
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fánkhoz
-
300g finomliszt1092 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
13 kcal
-
80g margarin574 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
100g víz0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g rum116 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
2172
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fánkhoz
-
42.4g finomliszt154 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
11.3g margarin81 kcal
-
14.1g főzőtejszín19 kcal
-
14.1g víz0 kcal
-
5.7g tojássárgája18 kcal
-
7.1g rum16 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
Összesen
306
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 190 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
361
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.3 g
Zsír
-
Összesen 89.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 469 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1139.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 607 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 267.3 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 286.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 905 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 389 mg
-
Retinol - A vitamin: 858 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 545 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 492 micro
Összesen
2172
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
306
kcal
Hozzávalók
A fánkhoz
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
-
4 g instant élesztő
-
1 dl víz
-
2 db tojássárgája
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A fánkhoz
- Először elkészítjük a fánk tésztáját. A vegán főzőkrémet és vizet fele-fele arányban kikeverünk és meglangyosítjuk. Ezt fogjuk tej helyett felhasználni.
- A vizezett főzőkrémhez hozzáadjuk a cukrot és a porélesztőt, majd szórunk bele kevés lisztet is és felfuttatjuk.
- Amíg az élesztő fut, addig a lisztbe készítünk egy apró vájatot, beleszórunk egy csipet sót és befedjük liszttel. Erre azért van szükség, hogy a só ne találkozzon az élesztővel, mert megöli az élesztőgombákat.
- Ha az élesztő jól láthatóan felfutott, már adjuk is hozzá a liszthez. Jöhet a többi cukor, vaníliás cukor, rum vagy aroma. Az olvasztott vegán margarin és végül a tojássárgája, majd egy robotgéppel alaposan bedagasztjuk a tésztát.
- Ha tészta összeállt, akkor kiszedjük az edényből és kézzel is átdolgozzuk, adunk neki egy szép gömbölyded formát. Ha megvagyunk vele, akkor visszatesszük a tálba, letakarjuk és hagyjuk pihenni kicsit (még nem kelesztjük! maximum 5-8 percet pihenjen).
- A gluténmentes fánkot kiszaggatva kell keleszteni, ezért most szükségünk lesz egy kiolajozott tálcára, amire majd rárakjuk a leendő fánkokat. Ha megvagyunk vele akkor jöhet a tészta. Belisztezzük a gyúródeszkát, majd óvatosan kifordítjuk tésztát az edényből. Jöhet megint a liszt és egy sodrófával kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Ha megvagyunk, akkor egy 5 cm átmérőjű, lisztezett szaggatóval kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott fánkok közepébe az ujjunk segítségével mélyedést készítünk. Ezzel készen állnak a kelesztésre. A leeső tésztát újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk, egészen addig amíg el nem fogy. Ha végeztünk, akkor letakarjuk és meleg helyen 40 percig kelesztjük. A kelesztéshez a legalkalmasabb egy 40 °C-ra előmelegített sütő.
- Ha kelesztési idő letelt, akkor a tűzhelyen egy mély serpenyőben olajat hevítünk. A fánkhoz tényleg bő zsiradékra van szükség, így a nyers tészta kevésbé hűti le azt. A másik, ami fontos az az olaj hőmérséklete. Legalább 170 fokos legyen,-különben csak megszívja magát a tészta, de ne legyen több 180 foknál se, mert akkor hamar megég.
- A mélyedésekkel lefelé rakjuk a fánkokat az olajba, de egyszerre ne túl sokat, majd lefedve kb 30-40 másodpercig sütjük, aztán megfordítjuk. Sütjük még fél percig, aztán egy papírtörlővel fedett tálcára kiszedjük a kész fánkokat.
- Ha végre elkészültek a fánkok, már csak a tálalás van vissza, amihez természetesen baracklekvárra és porcukorra van szükség. Jó étvágyat kívánok hozzá!
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1252
- Feltöltés dátuma: 2023. február 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Egyetek még
3 recept