Farsangi fánk ahogy Dina készíti
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 39% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
63g tej35 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
1g rum2 kcal
A sütéshez
-
106g napraforgó olaj939 kcal
A tálaláshoz
-
6g porcukor24 kcal
-
25g lekvár/ dzsem70 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 39% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
8g rum18 kcal
A sütéshez
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
A tálaláshoz
-
50g porcukor194 kcal
-
200g lekvár/ dzsem556 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 39% Zsír
A tésztához
-
34g finomliszt124 kcal
-
17g tej10 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
3.4g margarin24 kcal
-
0.3g rum1 kcal
A sütéshez
-
28.9g napraforgó olaj256 kcal
A tálaláshoz
-
1.7g porcukor7 kcal
-
6.8g lekvár/ dzsem19 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 121.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 444.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.4 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 34.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 136.1 g
Zsír
-
Összesen 972.8 g
-
Telített zsírsav 140 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 442 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 341 g
-
Koleszterin 868 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3558.8 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 393 mg
-
Kálcium 877 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 1603 mg
-
Nátrium 391 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1083.4 g
-
Cukor 270 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 278.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1124 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 361 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 142 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 792 micro
-
Kolin: 809 mg
-
Retinol - A vitamin: 1065 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 680 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1055 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 33.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
1 kg finomliszt
-
5 dl tej
-
5 dkg élesztő
-
4 db tojássárgája
-
10 dkg porcukor
-
10 dkg margarin
A sütéshez
-
10 dl napraforgó olaj
A tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához
- Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek!
- A lisztet egy tálba szitáljuk. Ha nincs otthon szitánk, egy tésztaszűrő is megteszi.
- A tejet meglangyosítjuk, majd 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk porcukrot.
- A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a szélekről hintünk rá egy kevés lisztet. Majd letakarjuk, és hagyjuk felfutni, kb. 10-15 perc.
- Közben a maradék langyos tejben (4 dl) elkeverjük a tojások sárgáját, egy csipetnyi sót és a maradék porcukrot.
- A margarint felolvasztjuk! Vigyázat, ne legyen forró!
- Ha az élesztő felfutott, ráöntjük a tojással elkevert tejet, hozzáadjuk az olvasztott margarint, és adunk hozzá 1 ek rumot. (Rum hiányában 1 tk rumaromát szoktam használni.)
- A tésztát kidagasztjuk, akkor lesz jó, amikoraz edény falától elválik.
- Letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt akétszeresére kelesztjük.
- Enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát.
- Lisztbe mártott pohárral pogácsákat szaggatunk. (A pohár átmérője attól függ, ki mekkora fánkot szeretne készíteni. Mi a kisebbeket szeretjük.)
- A korongokat lisztezett deszkán vagy tálcánletakarjuk, és további 20-30 percet kelesztjük.
- Bő olajat forrósítunk. Ha túl forró az olaj, a fánk megéghet!
- A tésztakorongok közepét kissé benyomjuk, és azzal a felével, ami a tálcán felül volt, az olajba helyezzük.
- Lefedjük, és fedő alatt kb .1 perc alatt megsütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül aranybarnára sütjük.
- A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
- Meghintjük porcukorral, és bármilyen gyümölcslekvárral tálaljuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4775
- Feltöltés dátuma: 2013. február 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ennek a fánknak a tésztája NEM hólyagos, lyukacsos szerkezetű, inkább a boltban kapható fánk tésztájára hasonlít! És ami számomra fontos: garantáltan nem lesz olajos!!! Első találkozásom a fánk sütéssel: Évekig bújtam a szakácskönyveket, hallgattam gyakorlott háziasszonyoktól a praktikákat, mire úgy döntöttem, én is megpróbálkozom a fánk sütéssel. Elolvasva több receptet túl hosszúnak, túl bonyolultnak tűnt, de hát ha az ember lánya szeretne frissen sült házi fánkot enni, be kell adnia a derekát. Végül a Fanny konyha c. újságban talált recept mellett döntöttem, amiben két szakács mutatta be lépésről-lépésre, hogy kell tökéletes fánkot sütni. Be kell valljam, még így is voltak aggályaim.:) Kihasználva egy nyugis napot, amikor egyedül voltam otthon, belevágtam. Emlékszem, kétszer mértem le mindent, az órát bújva mértem a kelesztési időket, nem akartam hibázni. Kész örökkévalóságnak tűnt, amíg a sütés fázisához értem, és be kell valljam, ekkor aggódtam a leginkább: -"Vajon megkel-e sütés közben?" -"Meddig is süssem, hogy ne legyen sületlen vagy túlégett?" -"Nem lesz-e olajban tocsogó, kellemetlen ízű?" Az első pár darab nem is sikerült, némelyik sületlen maradt, mások pedig megégtek. Aztán rákaptam az ízére... És ment, mint a karikacsapás! :) Nálam alapszabály, hogy kóstolás nélkül nem adok ki semmit a kezemből. Így hát jött a kóstolás, ami megkoronázta a napomat!!! :) Kellemesen puha, nem olajos, finom, friss fánk. El sem akartam hinni, hogy ezt én hoztam össze. :) Persze a kezdeti sikert követte kudarc is... A szalagok olykor elmaradtak, nem lett olyan szép, ahogy szerettem volna, de sebaj... Nem adom fel! Mire nagymama leszek, talán már profi módon megy ez is... És addig még van jópár évem... :))