r
Nosalty Logó

Etus szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Etus szelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 1682 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 6721 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 342 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    85.9 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    200 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    948.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203.1 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    688 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    662 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    314 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 1682 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.6 g

Zsír

  • Összesen
    343.8 g
  • Telített zsírsav
    154 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    798 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3793.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    865 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    463 mg
  • Foszfor
    1224 mg
  • Nátrium
    1010 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    812.3 g
  • Cukor
    440 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    218.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2753 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    164 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    391 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2649 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    1257 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    612 micro
Összesen 6721 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 342 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókat tálba tesszük, és összedolgozzuk.
  2. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. 4 kis cipóra osztjuk. Lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk.
  4. Tepsi hátán, amit megkenünk olvasztott zsírral, kisütjük a lapokat.
  5. Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. 0,5 l tejet felforralunk, és belefőzünk 6 ek lisztet.
  6. Belekeverjük a vaníliát. Folyamatosan keverjük főzés közben, amíg jól be nem sűrűsödik. Ha netán csomós lenne a tészta, szűrőn átszűrjük.
  7. Amíg kihűl, kikeverjük a vajat a cukorral. Ha jó habosra kevertük, hozzáadjuk a kihűlt pépet. Alaposan összekeverjük, rummal ízesítjük.
  8. A lapokat a krémmel megkenjük, a tetejét olvasztott csokival vonjuk be.
  9. Legalább egy éjjel hagyjuk puhulni, majd vizes késsel felszeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 607
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 65
  • Össznézettség: 127605
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 15.

Ajánló

Tepsi méretet nem szeretnék megadni, mert nem mindig sikerül egyformára kinyújtani.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

32 évvel ezelőtt keresztlányom keresztelőjére sütötte ezt a sütit a nagynéném. Azóta nem telik el ünnep enélkül a sütemény nélkül, ma már tradicionális családi recept, ami nem hiányozhat az asztalról nálunk. Tésztája nagyon nem könnyű. Van amikor csak 3 lapot tudok belőle kinyújtani, van amikor 4-et. Van amikor nagyon könnyen nyúlik, van amikor állandóan odaragad a deszkához. Ezek ellenére nagyon sokszor készül, és mindig elfogy nagyon hamar. Hogy miért Etus szelet, azt nem tudni. Talán az első készítőjét hívhatták Etusnak.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...