Epres-mascarponés pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
3g porcukor12 kcal
-
7 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g vaj112 kcal
-
6g víz0 kcal
A töltelékhez
-
31g habtejszín91 kcal
-
31g mascarpone126 kcal
-
2g porcukor7 kcal
-
25g eper8 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
23g menta16 kcal
Összesen
480
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
57 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
48g víz0 kcal
A töltelékhez
-
250g habtejszín730 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
200g eper60 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
180g menta126 kcal
Összesen
3835
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
15g finomliszt54 kcal
-
1.9g porcukor7 kcal
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.3g vaj67 kcal
-
3.6g víz0 kcal
A töltelékhez
-
18.7g habtejszín55 kcal
-
18.7g mascarpone76 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
15g eper4 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
13.5g menta9 kcal
Összesen
286
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 36.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 70.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 242 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
480
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 57.6 g
Zsír
-
Összesen 288.8 g
-
Telített zsírsav 122 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 546 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2122.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 734 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 759 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 274.8 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 564.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1936 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 169 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 324 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 1524 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 361 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
3835
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
286
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g finomliszt
-
25 g porcukor
-
25 g cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
-
125 g vaj
A töltelékhez
-
250 ml habtejszín
-
250 g mascarpone
-
2 ek porcukor
-
200 g eper
-
20 g cukor
-
1 csokor menta
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet, porcukrot, kakaóport és sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet, majd túldolgozás nélkül, kevés gyúrással egy tésztagombócot formálunk belőle. A tésztát 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából 2-3 mm vastagra. Egy 22 cm átmérőjű piteformába tesszük, a kilógó széleit levágjuk, az alját pedig megszurkáljuk egy villával. A pitét kibéleljük alufóliával, és valamilyen nehezéket (szárazbab, rizs) teszünk bele, hogy ne púposodjon fel a tészta.
- A pitét 180 fokos sütőben sütjük: először 20 percig a nehezékkel, majd a nehezék eltávolítása után további 10-15 percig, amíg a tészta tapintásra száraz, és teljesen át nem sült. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez
- Az epret megtisztítjuk és megmossuk, majd egy tálba tesszük a cukorral és 2-3 szál menta apróra vágott levelével. Az egészet pépesre törjük egy krumplinyomóval, majd az összeállításig hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez egy tálban összekeverjük a tejszínt, mascarponét és porcukrot egy kézi mixerrel, amíg a keverék sűrű és habos nem lesz. A kihűlt pitetésztába egyengetjük, majd pöttyöket kanalazunk a tetejére az epres öntetből. Egy pálcika vagy kés segítségével elkeverjük az epret a tejszínes krémmel, hogy márványos külsőt adjunk a pitének. A kész süteményt mentalevelekkel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3868
- Feltöltés dátuma: 2022. május 26.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
A most következő epres pite az egyik kedvenc sütemény-kategóriámba tartozik: a látványos, fantasztikus ízű, mégis pofonegyszerű édességek közé. Kakaós omlós tészta, lágy tejszínes krém és friss-aromás eperöntet: ezekből – és nagyon kevés lépésből – áll össze ez a recept.