r
Nosalty Logó

Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Összesen 651 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Összesen 2598 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Összesen 224 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    510.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    165 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    450 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    442 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 651 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    43.3 g

Zsír

  • Összesen
    203.4 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2041.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    816 mg
  • Nátrium
    440 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    159.1 g
  • Cukor
    126 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    660 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1799 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    669 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1769 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1052 micro
Összesen 2598 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Elkészítés

Az epres palacsintához

  1. A balzsamecetet egy kisebb lábasban a barnacukorral együtt felforraljuk és kb. a 2/3-ára redukáljuk félretesszük kihűlni.
  2. A tejszín 2/3-át felforrósítjuk és ráöntjük a mentalevelekre, mintha teát csinálnánk, és lefedve félretesszük kihűlni.
  3. A tojások sárgáját a fele porcukorral habosra keverjük, ehhez adjuk hozzá a puha vajat, amivel simára keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk, a lisztet, a darált mandulát, és a tejszín kb. harmadát, és a házitejjel közepes sűrűségű, híg besamel szerű masszává keverjük, és lefedve a hűtőbe tesszük a mentás tejszínnel.
  4. A fehérjét habosra keverejük, majd lassan a porcukor maradékával kemény habbá verjük, és összeforgatjuk óvatosan a palacsintatésztával.
  5. Az epreket vastagabb karikákra vágjuk, és összerázogatjuk a balzsamecetsziruppal.
  6. A palacsintasütő serpenyőt előforrósítjuk, a sütőt pedig 150C-ra előmelegítjük (elég nagy előny, ha kovácsoltvas palacsintasütőnk van), és mindig egy kevés vajat habzásig forrósítva benne belerakjuk a palacsintatésztát, és addig sütjük, amíg az alja épp megszilárdul, majd berakjuk a sütőbe szép lassan átforrósodni a palacsintasütővel együtt ...
  7. Kicsit merésznek tűnik, de a tészta így nagyon könnyed légies lesz a sütőben való utóhőkezeléstől.
  8. Ha már egy kicsit kezd barnulni a teteje, akkor kivesszük és rétegeljük a szirupos eperrel, és ezt így folytatjuk, amíg el nem fogy a palacsintatészta, vagy az eper.
  9. A tetjére természetesen egy palacsinta kerül és a kemény habbá vert mentás tejszín.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 44222
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 20.

Ajánló

Desszertnek kíváló, érdemes az eper szezonjában elkészíteni, akkor a legfinomabb. Magát a palacsintát lehet kombinálni más szezonális gyümölcsökkel is, mint például a friss őszibarack túrókrémmel, váltakozva rétegezve, vagy akár az ananász és friss házi karamelluding kombinációja.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A csúsztatott palacsinta már régen a nagy kedvenceim közé tartozott gyerekekkoromban, így adta magát az ötlet, hogy megtanuljam elkészíteni magamnak, már elég korán. Eleinte mindig az Magyar Elek féle szakácskönyvet vettem alapul, ami a maga nemében a kor egyik legjobb receptjét tartalmazta. Előb vagy utóbb minden étel kicsit változik az elkészítője lelkétől és ízlésvilágától függően. Nálam például az eper, a mandula, és a menta igen jól egészítik ki egymást. A végeredmény egy finom meleg epres desszert.

Hozzávalók

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...