Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
Az epres palacsintához
-
75g eper23 kcal
-
15g balzsamecet13 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
11g vaj81 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
75g habtejszín219 kcal
-
6g mandula37 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
2g barna cukor7 kcal
-
13g tej7 kcal
A sütéshez és tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
Az epres palacsintához
-
300g eper90 kcal
-
60g balzsamecet53 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
45g vaj323 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
8g barna cukor29 kcal
-
50g tej28 kcal
A sütéshez és tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
Az epres palacsintához
-
25.7g eper8 kcal
-
5.1g balzsamecet5 kcal
-
0.9g barna cukor3 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
5.1g porcukor20 kcal
-
18.9g tojás24 kcal
-
25.7g habtejszín75 kcal
-
2.1g mandula13 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
0.6g barna cukor2 kcal
-
4.3g tej2 kcal
A sütéshez és tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 50.9 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 314 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 510.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 204 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.8 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 165 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 450 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 167 mg
-
Retinol - A vitamin: 442 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 43.3 g
Zsír
-
Összesen 203.4 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2041.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 535 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 816 mg
-
Nátrium 440 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 159.1 g
-
Cukor 126 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 660 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1799 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 228 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 669 mg
-
Retinol - A vitamin: 1769 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 351 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1052 micro
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Hozzávalók
Az epres palacsintához
-
2 teáskanál barna cukor
-
60 g porcukor
-
3 dl habtejszín
-
25 g finomliszt
-
1.5 teáskanál barna cukor
A sütéshez és tálaláshoz
Elkészítés
Az epres palacsintához
- A balzsamecetet egy kisebb lábasban a barnacukorral együtt felforraljuk és kb. a 2/3-ára redukáljuk félretesszük kihűlni.
- A tejszín 2/3-át felforrósítjuk és ráöntjük a mentalevelekre, mintha teát csinálnánk, és lefedve félretesszük kihűlni.
- A tojások sárgáját a fele porcukorral habosra keverjük, ehhez adjuk hozzá a puha vajat, amivel simára keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk, a lisztet, a darált mandulát, és a tejszín kb. harmadát, és a házitejjel közepes sűrűségű, híg besamel szerű masszává keverjük, és lefedve a hűtőbe tesszük a mentás tejszínnel.
- A fehérjét habosra keverejük, majd lassan a porcukor maradékával kemény habbá verjük, és összeforgatjuk óvatosan a palacsintatésztával.
- Az epreket vastagabb karikákra vágjuk, és összerázogatjuk a balzsamecetsziruppal.
- A palacsintasütő serpenyőt előforrósítjuk, a sütőt pedig 150C-ra előmelegítjük (elég nagy előny, ha kovácsoltvas palacsintasütőnk van), és mindig egy kevés vajat habzásig forrósítva benne belerakjuk a palacsintatésztát, és addig sütjük, amíg az alja épp megszilárdul, majd berakjuk a sütőbe szép lassan átforrósodni a palacsintasütővel együtt ...
- Kicsit merésznek tűnik, de a tészta így nagyon könnyed légies lesz a sütőben való utóhőkezeléstől.
- Ha már egy kicsit kezd barnulni a teteje, akkor kivesszük és rétegeljük a szirupos eperrel, és ezt így folytatjuk, amíg el nem fogy a palacsintatészta, vagy az eper.
- A tetjére természetesen egy palacsinta kerül és a kemény habbá vert mentás tejszín.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 44222
- Feltöltés dátuma: 2008. május 20.
Ajánló
Desszertnek kíváló, érdemes az eper szezonjában elkészíteni, akkor a legfinomabb. Magát a palacsintát lehet kombinálni más szezonális gyümölcsökkel is, mint például a friss őszibarack túrókrémmel, váltakozva rétegezve, vagy akár az ananász és friss házi karamelluding kombinációja.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A csúsztatott palacsinta már régen a nagy kedvenceim közé tartozott gyerekekkoromban, így adta magát az ötlet, hogy megtanuljam elkészíteni magamnak, már elég korán. Eleinte mindig az Magyar Elek féle szakácskönyvet vettem alapul, ami a maga nemében a kor egyik legjobb receptjét tartalmazta. Előb vagy utóbb minden étel kicsit változik az elkészítője lelkétől és ízlésvilágától függően. Nálam például az eper, a mandula, és a menta igen jól egészítik ki egymást. A végeredmény egy finom meleg epres desszert.