Élesztős-omlós tésztás bejgli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
modosa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához (6 rúd)
-
83g finomliszt303 kcal
-
46g vaj329 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
1g só0 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
17g tej9 kcal
A marcipán töltelékhez
A gesztenyés töltelékhez
-
21g gesztenyemassza37 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
2g narancsszörp5 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
2g likőr5 kcal
A mogyorós töltelékhez
-
17g törökmogyoró105 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
3 kcal
-
4g étcsokoládé23 kcal
-
4g tej2 kcal
Összesen
1062
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához (6 rúd)
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
550g vaj3944 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g só0 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g tej112 kcal
A marcipán töltelékhez
-
200g mandula1180 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
16g víz0 kcal
A gesztenyés töltelékhez
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
20g narancsszörp61 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
20g likőr65 kcal
A mogyorós töltelékhez
-
200g törökmogyoró1258 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
50g tej28 kcal
Összesen
12775
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához (6 rúd)
-
32.3g finomliszt117 kcal
-
17.8g vaj127 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
6.5g tej4 kcal
A marcipán töltelékhez
-
6.5g mandula38 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.5g víz0 kcal
A gesztenyés töltelékhez
-
8.1g gesztenyemassza14 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
-
0.6g narancsszörp2 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0.6g likőr2 kcal
A mogyorós töltelékhez
-
6.5g törökmogyoró41 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
1.6g étcsokoládé9 kcal
-
1.6g tej1 kcal
Összesen
409
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 136 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 872.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 264 mg
-
Nátrium 349 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 28.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 323 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
1062
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 202.9 g
Zsír
-
Összesen 720.8 g
-
Telített zsírsav 314 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 304 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 1632 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10470.9 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 388 mg
-
Kálcium 1453 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 1179 mg
-
Foszfor 3169 mg
-
Nátrium 4184 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 37 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1409.6 g
-
Cukor 482 mg
-
Élelmi rost 76 mg
VÍZ
-
Összesen 342.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3955 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 97 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 835 micro
-
Kolin: 653 mg
-
Retinol - A vitamin: 3873 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 978 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 642 micro
Összesen
12775
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 338 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
409
kcal
Hozzávalók
A tésztához (6 rúd)
-
1 kg finomliszt
-
55 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
1 dkg só
-
3 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
2 dl tej
A marcipán töltelékhez
A gesztenyés töltelékhez
-
10 dkg porcukor
A mogyorós töltelékhez
-
10 dkg porcukor
-
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A tésztához (6 rúd)
- A szobahőmérsékletű vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját.
- A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, beleszórjuk a cukrot, majd folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adjuk.
- A lisztet átszitáljuk, majd a vajas keverékhez adjuk.
- A tésztát összedolgozzuk, belisztezett munkalapon könnyedén átgyúrjuk.
- Lemérjük, hat egyenlő részre osztjuk, gömböcöket formázunk belőle, kissé lelapítjuk, és becsomagoljuk folpack-ba.
- Minimum 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
- Amíg a tészta pihen, a hozzávalókból összeállítjuk a töltelékeket. Figyeljünk arra, hogy az állag minden esetben sűrű legyen, különben elázik, illetve megreped a tészta.
- A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, széleit elvékonyítjuk.
- Tojásfehérjébe mártgatott ujjal eloszlatjuk a tésztán a tölteléket, 2 cm-es peremet üresen hagyva.
- A tészta üresen hagyott széleit felhajtjuk, hosszú oldalánál feltekerjük, meghengergetjük.
- Az illesztéses oldalánál óvatosan lelapítjuk, megfordítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Tojássárgájával vékonyan lekenjük, hűvös helyen pihentetjük.
- Miután megszáradt a felületén a tojás, és már nem ragad, lekenjük tojásfehérjével, majd melegebb helyre visszük keleszteni kb. 20 percre.
- Villával megszúrkáljuk, és apró jelölésekkel látjuk el, hogy tudjuk, melyikben milyen töltelék van (ez a bejgli ugyanis nem fog megrepedni :). A jelölés lehet egy szem dió, mogyoró, különféle alakzatú szúrkálás).
- Végül készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x50
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 198
- Tegnapi nézettség: 20
- 7 napos nézettség: 61
- Össznézettség: 25230
- Feltöltés dátuma: 2011. november 23.
Ajánló
Ez a fajta bejgli jól fagyasztható, ezért - a karácsonyi készülődést megkönnyítendő - akár hetekkel előre elkészíthetjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
modosa
50 recept
Tudom, minden jóravaló unoka ezt mondja, de tényleg az én nagyikám csinálta a világ legfinomabb bejglijét! Aztán súlyos beteg lett, és a műtétjét követően memóriájából törlődött az összes recept. Anyukám nemrég megtalálta azt az 1940-es kiadású cukrász tankönyvet, amiből annak idején a nagyim tanult, és benne, a lapok közt megbújva, annak a bejglinek a receptjét, amiről sok-sok éve lemondtunk már. Nagy szeretettel adom most át nektek ezt az újra felfedezett titkot :).