Egyszerű Otthoni Maki Sushi
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
asia.express
adag
Előkészítés
perc
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
100g sushi rizs358 kcal
-
133g víz0 kcal
-
5g rizsecet1 kcal
-
3g nádcukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
83g lazac106 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
133g kígyóuborka19 kcal
-
16 kcal
-
21 kcal
-
13 kcal
-
63g avokádó75 kcal
-
0 kcal
-
43g nori lap15 kcal
Összesen
643
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
300g sushi rizs1074 kcal
-
400g víz0 kcal
-
15g rizsecet3 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g lazac318 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
30g szójaszósz18 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
49 kcal
-
62 kcal
-
38 kcal
-
190g avokádó225 kcal
-
0 kcal
-
130g nori lap46 kcal
Összesen
1929
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
12.4g sushi rizs44 kcal
-
16.6g víz0 kcal
-
0.6g rizsecet0 kcal
-
0.4g nádcukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.4g lazac13 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
1.2g szójaszósz1 kcal
-
16.6g kígyóuborka2 kcal
-
2 kcal
-
3 kcal
-
2 kcal
-
7.9g avokádó9 kcal
-
0 kcal
-
5.4g nori lap2 kcal
Összesen
80
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 30.9 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1369 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 454 mg
-
Nátrium 661 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 602.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 297 mg
-
D vitamin: 363 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 402 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 2683 micro
-
β-crypt 359 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 403 micro
Összesen
643
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 92.6 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4107.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 281 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 316 mg
-
Foszfor 1361 mg
-
Nátrium 1983 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 316.3 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1808 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 808 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 890 mg
-
D vitamin: 1088 micro
-
K vitamin: 123 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1205 micro
-
Kolin: 326 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 154 micro
-
β-karotin 8050 micro
-
β-crypt 1078 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1210 micro
Összesen
1929
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 333 micro
-
β-crypt 45 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
80
kcal
Hozzávalók
-
30 dkg sushi rizs
-
4 dl víz
-
3 ek rizsecet
-
1 ek nádcukor
-
1 csipet só
-
25 dkg lazac
-
3 ek szójaszósz
-
1 db kígyóuborka
-
1 közepes db piros kaliforniai paprika
-
1 db avokádó
-
1 teáskanál wasabi konzerv
-
5 db nori lap
Elkészítés
- Első lépésként mérjük ki a szükséges sushi rizs mennyiséget, majd hideg vízzel addig mossuk át, amíg a víz zavarossága meg nem szűnik. Ez a tapasztalatok alapján legalább 8-10 vízcserét igényel.
- Ezt követően tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, majd fedjük le a fazekat és lassú tűzön forraljuk fel. Miután a rizs felforrt, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni negyed órát.
- Egy tálban alaposan keverjük össze a rizsecetet a cukorral és a sóval. Ezt négy egyenlő részletben kell a meleg rizshez hozzáadni. Először adjuk hozzá a kikevert adag negyedét és jó alaposan keverjük össze a rizzsel.
- Ezt ismételjük meg még három alkalommal, míg el nem fogy a rizsecet. A cukorral és a sóval kikevert rizsecet segítségével a rizsszemek jobban összetapadnak és könnyen formázhatók. Végül kanalazzuk át a kész rizst egy tányérra vagy tálba és várjuk meg, míg kihűl.
- Következő lépésként vegyük elő a megmosott uborkát, a paprikát és az avokádót. A zöldségeket vágjuk hosszában vékony szeletekre, lehetőleg a nori lapunk hosszával megegyezőre.
- Ezt követően vegyük elő a friss lazacot és ha szükséges, szálkátlanítsuk. A friss lazacot egy éles késsel szeleteljük fél centiméteres vastagságra. (ha szükséges, a bőrét távolítsuk el) (Profi tipp: elővigyázatosságból javasolt a lazacot a sushi készítés előtt 6-8 órán keresztül a fagyasztóban tárolni, ugyanis a hidegtől biztosan elpusztul minden rajta található kórokozó.)
- Az alapanyagok előkészítése után következik a sushi összeállítása. Vegyük elő és terítsük ki a bambusztekercset, majd helyezzük el rajta a nori algalapot.
- A nori lap egészén egyenletesen terítsük szét a rizst, azonban arra figyeljünk, hogy hagyjunk 2-2 cm helyet a lap tetején és alján. Ez fogja összetapasztani a tekercset, a feltekerést követően. (Profi tipp: a rizs szétterítése előtt nedvesítsük be a kezünket, így nem fog rátapadni a rizs.)
- Először helyezzük a rizsre a lazacfilét egy sávban, majd tetszés szerint tegyük rá az uborkát, az avokádót vagy a paprikát csíkozva. Ha befejeztük a zöldségek elrendezését, kezdjük el lassan és óvatosan alulról feltekerni a sushit a bambuszlap segítségével.
- Tekerés közben helyezzünk enyhe nyomást a bambusztekercsre és figyeljünk rá, hogy a szélek is szorosan illeszkedjenek. Amikor feltekertük, továbbra is enyhe nyomást helyezve a sushi rúdra, hengergessük egy kicsit ide-oda a bambuszlap ölelésében, hogy a sushi tekercs jól összetapadjon.
- Ezt követően óvatosan távolítsuk el a bambusztekercset, majd pár percig hagyjuk állni a rudakat. Vegyünk elő egy éles kést és nedvesítsük meg a pengéjét, majd vágjuk a sushi rudakat egyenlő szeletekre. (Profi tipp: a késsel kerüljük a fűrészelő vágást, szeljünk egyenesen lefele, hogy a legjobb eredményt kapjuk.)
- Utolsó lépésként vegyük elő a sushi gyömbért és a szójaszószt, majd tegyük külön tálkákba a tálaláshoz. A wasabi krémből egy teáskanálnyit tegyünk a kész sushi mellé. Amennyiben wasabi port használunk, úgy adjunk hozzá egy kevés vizet és egy tálkában keverjük gyurmaállagú masszává tálalás előtt.
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 1667
- Feltöltés dátuma: 2021. július 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
asia.express
1 recept