r
Nosalty Logó

Egyszerű, egészséges kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Egyszerű, egészséges kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Összesen 313 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Összesen 1869 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Összesen 215 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    927.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 313 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5563.5 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    668 mg
  • Foszfor
    2065 mg
  • Nátrium
    2364 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    381.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    376.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    338 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    770 micro
Összesen 1869 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    643.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 215 kcal

Hozzávalók

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Elkészítés

Dagasztás, első kelesztés

  1. Az élesztőt a mézzel egy villa segítségével keverjük folyékonyra, és öntsünk hozzá kb. 0,5-1 dl langyos vizet. Hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
  2. Addig kimérhetjük a liszte(ke)t és a sikért. Összekeverjük a felfuttatott élesztővel, és szép, összeálló tésztává dagasztjuk, a vizet folyamatosan adagolhatjuk hozzá, sokat fel tud venni. (kb. 5-10 perc)
  3. Amikor szép, sima összeálló tészta lett belőle, lefedjük az edényt, és hagyjuk kétszeresére dagadni. Függ a szoba hőmérsékletétől, lehetőleg meleg, huzattól védett helyre tegyük. 30 perctől 90 percig is tarthat ez a szakasz.
  4. Lehet a hűtőben is keleszteni, ez esetben elegendő, hogy csak alaposan összekeverjük, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggel alaposan át kell keverni, és a többi mehet úgy, ahogy leírtam.

Második kelesztés, sütés

  1. Miután megdagadt, hozzáadhatjuk a sót és az olajat. Én csak ritkán ízesítem fűszerekkel vagy magokkal az egész adagot. Ahogy a képen is látható, csak az egyik buci lett fűszeres. (Abban kakukkfüvet, köménymagot és pár csepp édesítőszert tettem, a párját még a fényképezés előtt eltüntettük a kóstolókkal.)
  2. Kézzel átgyúrjuk, és formázzuk. Ebből a mennyiségből 2 bagett vagy 8-10 zsemle jön ki. Fontos, hogy ha fűszerezzük, akkor jó alaposan dolgozzuk bele.
  3. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és hagyjuk 20-40 percig újra megemelkedni. Lehet szép formákat készíteni belőle, a tetejét csinosan bevagdosni.
  4. Közben a sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Amikor megkeltek, helyezzük a tepsit a sütőbe (azért a kendőt, amivel letakartuk, vegyük le róla:) ), és süssük 5- 7 percig ezen a hőmérsékleten, majd vegyük le 180°C-ra.
  5. 15-25 perc alatt kész. Az alja aranybarna, és szépen kong. Helyezzük rácsra, és spricceljük le vízzel. Ha nincs spirccelő, egy nedves ecsettel menjünk végig rajta, vigyázva, hogy ne égessük meg a kezünket. Ha kibírjuk, hagyjuk kihűlni, sokkal szebben szelhető.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4600
  • Feltöltés dátuma: 2017. szeptember 03.

Ajánló

Én vasárnap sütök egy  adagot, a kihűlt zsemléket zacskóba teszem, és lefagyasztom. Fogyasztás előtt 1-2 órával kiveszem, vagy este, és reggel már ehető is.  Arányok, amikkel dolgoztam még : 250 g teljes kiőrlésű, 100 g rozsliszt, 100 g durumliszt, 50 g korpa/zabpehely.  Működik teljes kiőrlésű helyett Graham liszttel is. Érdemes vásárolni, de ha nincs otthon durumliszt, akkor használható helyette fehér vagy kenyérliszt, ez esetben nincs feltétlenül szükség a sikérre.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sokáig kísérleteztem, míg megtaláltam a számomra tökéletes kenyér receptjét. Mostanság csak ezt sütöm, és nagyon szeretjük A lisztek mennyisége és fajtája variálható. Elméletileg 100 g elkészült kenyérben 245 kcal, 41 g szénhidrát, 8 g fehérje és 3 g zsír van.

Hozzávalók

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...