Egyszerű, egészséges kenyér
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
Dagasztás, első kelesztés
-
194 kcal
-
25g durumliszt85 kcal
-
3g sikér12 kcal
-
4 kcal
-
1g méz4 kcal
-
50g víz0 kcal
Második kelesztés, sütés
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
Dagasztás, első kelesztés
-
1162 kcal
-
150g durumliszt509 kcal
-
20g sikér74 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
7g méz21 kcal
-
300g víz0 kcal
Második kelesztés, sütés
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
Dagasztás, első kelesztés
-
40.5g teljes kiőrlésű liszt134 kcal
-
17.3g durumliszt59 kcal
-
2.3g sikér9 kcal
-
2.3g friss élesztő2 kcal
-
0.8g méz2 kcal
-
34.7g víz0 kcal
Második kelesztés, sütés
-
0.7g só0 kcal
-
0.5g földimogyoró olaj4 kcal
-
0.9g napraforgómag5 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0 kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 927.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 394 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 62.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.6 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5563.5 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 192 mg
-
Kálcium 216 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 668 mg
-
Foszfor 2065 mg
-
Nátrium 2364 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 381.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 376.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 338 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 770 micro
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 643.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 43.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
Dagasztás, első kelesztés
-
350 g teljes kiőrlésű liszt
-
15 dkg durumliszt
-
20 g friss élesztő
-
1 teáskanál méz
-
3 dl víz
Második kelesztés, sütés
-
kakukkfű ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
Dagasztás, első kelesztés
- Az élesztőt a mézzel egy villa segítségével keverjük folyékonyra, és öntsünk hozzá kb. 0,5-1 dl langyos vizet. Hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
- Addig kimérhetjük a liszte(ke)t és a sikért. Összekeverjük a felfuttatott élesztővel, és szép, összeálló tésztává dagasztjuk, a vizet folyamatosan adagolhatjuk hozzá, sokat fel tud venni. (kb. 5-10 perc)
- Amikor szép, sima összeálló tészta lett belőle, lefedjük az edényt, és hagyjuk kétszeresére dagadni. Függ a szoba hőmérsékletétől, lehetőleg meleg, huzattól védett helyre tegyük. 30 perctől 90 percig is tarthat ez a szakasz.
- Lehet a hűtőben is keleszteni, ez esetben elegendő, hogy csak alaposan összekeverjük, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggel alaposan át kell keverni, és a többi mehet úgy, ahogy leírtam.
Második kelesztés, sütés
- Miután megdagadt, hozzáadhatjuk a sót és az olajat. Én csak ritkán ízesítem fűszerekkel vagy magokkal az egész adagot. Ahogy a képen is látható, csak az egyik buci lett fűszeres. (Abban kakukkfüvet, köménymagot és pár csepp édesítőszert tettem, a párját még a fényképezés előtt eltüntettük a kóstolókkal.)
- Kézzel átgyúrjuk, és formázzuk. Ebből a mennyiségből 2 bagett vagy 8-10 zsemle jön ki. Fontos, hogy ha fűszerezzük, akkor jó alaposan dolgozzuk bele.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és hagyjuk 20-40 percig újra megemelkedni. Lehet szép formákat készíteni belőle, a tetejét csinosan bevagdosni.
- Közben a sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Amikor megkeltek, helyezzük a tepsit a sütőbe (azért a kendőt, amivel letakartuk, vegyük le róla:) ), és süssük 5- 7 percig ezen a hőmérsékleten, majd vegyük le 180°C-ra.
- 15-25 perc alatt kész. Az alja aranybarna, és szépen kong. Helyezzük rácsra, és spricceljük le vízzel. Ha nincs spirccelő, egy nedves ecsettel menjünk végig rajta, vigyázva, hogy ne égessük meg a kezünket. Ha kibírjuk, hagyjuk kihűlni, sokkal szebben szelhető.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4600
- Feltöltés dátuma: 2017. szeptember 03.
Ajánló
Én vasárnap sütök egy adagot, a kihűlt zsemléket zacskóba teszem, és lefagyasztom. Fogyasztás előtt 1-2 órával kiveszem, vagy este, és reggel már ehető is. Arányok, amikkel dolgoztam még : 250 g teljes kiőrlésű, 100 g rozsliszt, 100 g durumliszt, 50 g korpa/zabpehely. Működik teljes kiőrlésű helyett Graham liszttel is. Érdemes vásárolni, de ha nincs otthon durumliszt, akkor használható helyette fehér vagy kenyérliszt, ez esetben nincs feltétlenül szükség a sikérre.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sokáig kísérleteztem, míg megtaláltam a számomra tökéletes kenyér receptjét. Mostanság csak ezt sütöm, és nagyon szeretjük A lisztek mennyisége és fajtája variálható. Elméletileg 100 g elkészült kenyérben 245 kcal, 41 g szénhidrát, 8 g fehérje és 3 g zsír van.