Egészben sült kacsa fügés narancsmártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A kacsához
-
750g kacsahús1013 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g bors3 kcal
-
4g só0 kcal
A fügés narancsmártáshoz
-
150g narancslé71 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
8g víz0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
10g vöröshagyma4 kcal
-
4g balzsamecet3 kcal
-
125g csirke alaplé9 kcal
-
270g füge198 kcal
-
4g cointreau9 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g bors1 kcal
Összesen
1692
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A kacsához
-
1500g kacsahús2025 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
2g bors5 kcal
-
7g só0 kcal
A fügés narancsmártáshoz
-
300g narancslé141 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
16g víz0 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
-
20g vöröshagyma7 kcal
-
8g balzsamecet7 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
540g füge396 kcal
-
8g cointreau18 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
Összesen
3382
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A kacsához
-
50.9g kacsahús69 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0.2g só0 kcal
A fügés narancsmártáshoz
-
10.2g narancslé5 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.5g víz0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0.7g vöröshagyma0 kcal
-
0.3g balzsamecet0 kcal
-
8.5g csirke alaplé1 kcal
-
18.3g füge13 kcal
-
0.3g cointreau1 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
115
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 141.6 g
Zsír
-
Összesen 74.2 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 653 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5226.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 1623 mg
-
Nátrium 3008 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 994.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 455 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 258 micro
-
Kolin: 436 mg
-
Retinol - A vitamin: 415 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 360 micro
-
β-crypt 222 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
Összesen
1692
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 283.2 g
Zsír
-
Összesen 148.4 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1306 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10452.8 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 469 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 435 mg
-
Foszfor 3247 mg
-
Nátrium 6015 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220 g
-
Cukor 172 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1988.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 909 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 207 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 516 micro
-
Kolin: 872 mg
-
Retinol - A vitamin: 830 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 720 micro
-
β-crypt 445 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 414 micro
Összesen
3382
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
115
kcal
Hozzávalók
A kacsához
-
3 ek vaj
-
1 db babérlevél
-
0.5 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 tk bors
-
1 tk só
A fügés narancsmártáshoz
-
3 dl narancslé
-
5 dkg cukor
-
2 ek víz
-
1 tk narancshéj
-
2 dkg vöröshagyma
-
1.5 ek balzsamecet
-
6 db füge
-
1 ek cointreau
-
2 ek vaj
-
0.5 tk só
-
0.5 tk bors
Elkészítés
A kacsához
- A vajat, sót, borsot, köménymagot és 1 tk. szárított kakukkfüvet keverjük össze. A kacsának a hasüregét sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk bele a maradék 1 tk. szárított kakukkfüvet, és tegyük bele a négybe vágott hagymát és a babérlevelet. Vagy varrjuk össze, vagy pedig hústűvel tűzzük össze. Kívülről kenjük be jó alaposan a fűszeres vajjal.
- Ekkor jön a sütés. Melegítsük elő a sütőt. A kacsát helyezzük a hasával lefelé a sütőtálba, s süssük így 20 percet. Majd fordítsuk a kacsát az egyik oldalára, s így is 20 percig süssük. Majd a másik oldalával felfelé is 20 percig süssük. Amikor az utolsó oldal jön, vagyis, amikor a kacsa a hátán fekszik, akkor 25-30 percig süssük. A sütő nyugodtan mehet alsó-felső sütéssel, csak most a hús ne középen legyen, hanem inkább a felső sütés felé közelebb. De ha nem fér el a kacsa így a sütőben, akkor menjen csak a felső sütés, s ekkor a kacsát tartalmazó tepsi a középső rész alá kerüljön egy résszel a sütőben.
- Amikor az utolsó oldal sül, készítsük el a mártást.
- A cukrot a vízzel karamellizáljuk meg egy kicsit, majd adjuk hozzá a narancslevet, narancshéjat, vöröshagymát és bő fél ek. balzsamecetet. A tűzön redukáljuk kb. felére - a leégett részeket kapargassuk fel időközönként -, majd tegyük hozzá az alaplét és az apróra vágott fügét.
- Redukáljuk a harmadára, amíg szirupot nem kapunk. Ekkor tegyük hozzá a maradék balzsamecetet és a cointreaut. Tálaláskor keverjük bele a vajat, de az már ne a tűzön, hanem a meleg mártásba csak úgy simán. Ha kell, sózzuk és borsozzuk.
- Ha a füge a főzés alatt nem esik darabokra, egy nagyon kicsit turmixoljuk meg botmixerrel, de ne nagyon, maradjon benne néhány darab füge. Tálalás előtt a kacsából szedjük ki a tűket, és a belsejéből dobjuk ki a zöldségeket.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 241
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 77838
- Feltöltés dátuma: 2012. február 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Egy egész szárnyast - vagy bármi mást - sokkal nehezebb elkészíteni, mintha darabokban lenne. Nagyon kell figyelni az időre, a hőfokra, hiszen ilyenkor a másképp éri a hő a finomságot. De persze azért nem lehetetlen, csak rá kell szánnia az embernek magát. S ha már kacsa, akkor legyen hozzá narancs is...s persze egy kis füge is számításba jöhet :-).