Édesköményes édesburgonya fetával és olívával
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
167g édesburgonya103 kcal
-
117g édeskömény26 kcal
-
28g lilahagyma10 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
31g újhagyma6 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
33g feta sajt88 kcal
-
25g fekete olajbogyó29 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
28g olívaolaj250 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1000g édesburgonya619 kcal
-
700g édeskömény156 kcal
-
170g lilahagyma62 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
200g feta sajt530 kcal
-
150g fekete olajbogyó174 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
37.3g édesburgonya23 kcal
-
26.1g édeskömény6 kcal
-
6.3g lilahagyma2 kcal
-
2.2g fokhagyma3 kcal
-
6.9g újhagyma1 kcal
-
1.7g petrezselyem1 kcal
-
7.5g feta sajt20 kcal
-
5.6g fekete olajbogyó6 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
6.3g olívaolaj56 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 38.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1318.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 311 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 244 mg
-
Nátrium 683 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 258.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 979 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 234 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 11246 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1266 micro
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.8 g
Zsír
-
Összesen 231.7 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 145 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 178 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7909.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 1866 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 386 mg
-
Foszfor 1465 mg
-
Nátrium 4100 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.2 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1550.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5872 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 191 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 1406 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 450 micro
-
Kolin: 236 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 67477 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7597 micro
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 219 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 2517 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 283 micro
Hozzávalók
-
1 kg édesburgonya
-
2 közepes db édeskömény
-
1 nagy fej lilahagyma
-
1 fej fokhagyma
-
2 közepes db újhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
20 dkg feta sajt
-
15 dkg fekete olajbogyó
-
2 tk kakukkfű
-
2 dl olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk.
- Az édesköményt és a hagymát felszeleteljük.
- Az olajbogyót, ha szeretnénk, vágjuk apróra.
- Az egészet hajítsuk be egy tepsibe, szórjuk meg a fokhagyma-gerezdekkel, sóval, borssal, kakukkfűvel.
- Locsoljuk meg jól olívaolajjal, majd az egészet keverjük össze, hogy a zöldségeket befedje mindenhol.
- Addig süssük, amíg az édesburgonya már majdnemmegpuhul. Ekkor szúrjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, újhagymával, forgassuk össze újra, és ezután szórjuk meg a szétmorzsolt feta sajttal.
- Ezzel süssük olvadásig. Néhány perc.
- Magában pirítóssal, baguett-tel vagy sültekkel tálaljuk. Hallalkülönösen finom.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 346
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 34094
- Feltöltés dátuma: 2011. február 18.
Ajánló
pH besorolás: erősen lúgosít!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Újabb népnevelés következik. Lehet szeretni az édesköményt. Nem csak szeretni lehet, enni is. Nagyon finom. Ahogy Mrs. Smith fogalmazott egyszer igen költőien: tavasz íze van. Valóban. Aki először kezdi édesköménnyel, vegyen egy gumót. Menjen haza, üljön le vele szemben, és gyönyörködjön a külsejében. Igazán szemet gyönyörködtető forma, tökéletes sávokkal futtatva a felszínén. Az egyik legszebb zöldség. Ha kellőképpen megcsodáltuk, galádul szeleteljük fel, mintha hagymát vágnánk. Serpenyőben forrósítsunk vajat és olívaolajat, mad erre dobva addig süssük, amíg szépen barnulni nem kezd egy cseppet. Ekkor vegyük ki, hintsük meg finoman sóval és borssal, és kóstoljuk meg. Bármilyen más módja az édeskömény kóstolásnak esetleg végzetes tragédiához vezetne, és sosem akarnánk többé enni belőle. Nem éri meg. Nagyon jó zöldség. Enyhe ánizsos ízzel, sokak szerint a medvecukorra hajaz, de ez rágalom. Sütéskor a legfinomabb, ekkor elveszti azt a nyers aromát, amivel egyébként nem feltétlenül toplistás a vásárlók körében, és felváltja valami nyelvet bizsergető enyhe íz, valami megfoghatatlan felhanggal. Talán ez a tavasz. Ki tudja... Szóval, általunk igen kedvelt módját mutatnám most be az édeskömény felhasználásának. Az ehhez kapcsolódó színorgia ebben az ételben pedig felvidíthatja a legszürkébb napokat is. Jó kérdés, nem tudom, hol lehet édesburgonyát kapni. Valaki egyszer emlegette Pesten a MOM Parkban a zöldségesnél, de szerintem biztos, hogy a Nagycsarnokban is van. Bár lement a sütőtök szezon, azzal is helyettesíthető, ha nem pépesre sül a tök, amivel készítjük. Ja, mondtam már, hogy az édesburgonya is milyen jó zöldség?...