r
Nosalty Logó

Édesköményes édesburgonya fetával és olívával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Édesköményes édesburgonya fetával és olívával
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 528 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3177 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 118 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    38.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1318.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    683 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    258.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    979 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    234 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    11246 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1266 micro
Összesen 528 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.8 g

Zsír

  • Összesen
    231.7 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    145 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7909.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    1866 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    386 mg
  • Foszfor
    1465 mg
  • Nátrium
    4100 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.2 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    1550.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5872 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    191 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    1406 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    450 micro
  • Kolin:
    236 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    67477 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7597 micro
Összesen 3177 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    219 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2517 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 118 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk.
  2. Az édesköményt és a hagymát felszeleteljük.
  3. Az olajbogyót, ha szeretnénk, vágjuk apróra.
  4. Az egészet hajítsuk be egy tepsibe, szórjuk meg a fokhagyma-gerezdekkel, sóval, borssal, kakukkfűvel.
  5. Locsoljuk meg jól olívaolajjal, majd az egészet keverjük össze, hogy a zöldségeket befedje mindenhol.
  6. Addig süssük, amíg az édesburgonya már majdnemmegpuhul. Ekkor szúrjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, újhagymával, forgassuk össze újra, és ezután szórjuk meg a szétmorzsolt feta sajttal.
  7. Ezzel süssük olvadásig. Néhány perc.
  8. Magában pirítóssal, baguett-tel vagy sültekkel tálaljuk. Hallalkülönösen finom.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 346
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 34056
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 18.

Ajánló

pH besorolás: erősen lúgosít!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Újabb népnevelés következik. Lehet szeretni az édesköményt. Nem csak szeretni lehet, enni is. Nagyon finom. Ahogy Mrs. Smith fogalmazott egyszer igen költőien: tavasz íze van. Valóban. Aki először kezdi édesköménnyel, vegyen egy gumót. Menjen haza, üljön le vele szemben, és gyönyörködjön a külsejében. Igazán szemet gyönyörködtető forma, tökéletes sávokkal futtatva a felszínén. Az egyik legszebb zöldség. Ha kellőképpen megcsodáltuk, galádul szeleteljük fel, mintha hagymát vágnánk. Serpenyőben forrósítsunk vajat és olívaolajat, mad erre dobva addig süssük, amíg szépen barnulni nem kezd egy cseppet. Ekkor vegyük ki, hintsük meg finoman sóval és borssal, és kóstoljuk meg. Bármilyen más módja az édeskömény kóstolásnak esetleg végzetes tragédiához vezetne, és sosem akarnánk többé enni belőle. Nem éri meg. Nagyon jó zöldség.  Enyhe ánizsos ízzel, sokak szerint a medvecukorra hajaz, de ez rágalom. Sütéskor a legfinomabb, ekkor elveszti azt a nyers aromát, amivel egyébként nem feltétlenül toplistás a vásárlók körében, és felváltja valami nyelvet bizsergető enyhe íz, valami megfoghatatlan felhanggal. Talán ez a tavasz. Ki tudja... Szóval, általunk igen kedvelt módját mutatnám most be az édeskömény felhasználásának. Az ehhez kapcsolódó színorgia ebben az ételben pedig felvidíthatja a legszürkébb napokat is. Jó kérdés, nem tudom, hol lehet édesburgonyát kapni. Valaki egyszer emlegette Pesten a MOM Parkban a zöldségesnél, de szerintem biztos, hogy a Nagycsarnokban is van. Bár lement a sütőtök szezon, azzal is helyettesíthető, ha nem pépesre sül a tök, amivel készítjük.  Ja, mondtam már, hogy az édesburgonya is milyen jó zöldség?...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...