r
Nosalty Logó

Éclair fánk kardamomos töltelékkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Éclair fánk kardamomos töltelékkel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A cukrászkrémes töltelékhez

A mázhoz

Összesen 322 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A cukrászkrémes töltelékhez

A mázhoz

Összesen 1925 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A cukrászkrémes töltelékhez

A mázhoz

Összesen 208 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    229 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    233 micro
Összesen 322 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.1 g

Zsír

  • Összesen
    104.5 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1374 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1729.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    632 mg
  • Nátrium
    445 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.6 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1042 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    250 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    943 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1025 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1400 micro
Összesen 1925 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 208 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A cukrászkrémes töltelékhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A vizet egy vastag falú edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a cukrot és a sót.
  2. Lassú tűzön melegíteni kezdjük, egészen addig, amíg teljesen el nem olvad a vaj és forrni nem kezd.
  3. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, majd jól elkeverjük, és közepes lángon újra melegíteni kezdjük. Folyamatos keverés mellett addig „égetjük” a tésztát, amíg labdává össze nem áll, illetve amíg egy vékony filmréteget nem képez a tészta az edény falán és alján. Ez nagyjából 2-3 perc, ha kész, elzárjuk alatta a lángot.
  4. A tojásokat egyenként a még meleg tésztához adjuk, és alaposan homogén állagúra dolgozzuk.
  5. A tésztát néhány percig hűtjük, majd habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 15 cm-es tésztacsíkokat nyomunk. 30 percig pihentetjük.
  6. 200 fokra előmelegített, alul-felül sütésű fokozatra állított sütőbe tesszük a tésztát. 10 perc elteltével 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót! Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és amint lehet, kettévágjuk a fánkokat, hogy távozhasson a gőz.

A cukrászkrémes töltelékhez

  1. A cukrászkrémhez először összeroppantjuk a kardamomot és a tejhez adjuk, majd felforraljuk.
  2. Közben összekeverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricakeményítővel. Éppen csak annyira, hogy homogén legyen, nem szabad fehéredésig kavarni!
  3. Ha a tej felforrt, elzárjuk alatta a lángot, átszűrve az egyharmadát a tojáshoz adjuk, és alaposan elkeverjük. Utána hozzáadjuk a maradék tejet is, és újból elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon állandó kavarás mellett elkezdjük melegíteni.
  4. Néhány perc után elkezd sűrűsödni. Addig főzzük, amíg puding állagú nem lesz.
  5. Ha kész, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vajat, és eldolgozzuk. Néhány percre félretesszük hűlni.

A mázhoz

  1. A cukormázhoz a tojásfehérjét félkemény habbá verjük egy csipet sóval, majd folyamatos keverés mellett, kanalanként annyi cukrot adunk hozzá, hogy kemény, de kenhető habbá álljon össze. Ha elértük a megfelelő állagot, adjunk hozzá 1-2 csepp rózsavizet, és keverjük el.
  2. A félbevágott fánkokat megtöltjük a krémmel, a tetejüket pedig megkenjük a cukormázzal.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 5608
  • Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy alaprecept, amit bárhogyan tölthetünk és ízesíthetünk. Én most egy csipet Indiát vittem bele.

Hozzávalók

A tésztához

A cukrászkrémes töltelékhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...