Éclair fánk kardamomos töltelékkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
21g víz0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
28g tojás35 kcal
A cukrászkrémes töltelékhez
-
42g tej23 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
16 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
4g vaj30 kcal
A mázhoz
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
Összesen
322
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
125g víz0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
165g tojás208 kcal
A cukrászkrémes töltelékhez
-
250g tej140 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
95 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
25g vaj179 kcal
A mázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
0g só0 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
Összesen
1925
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
13.5g víz0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.5g vaj47 kcal
-
8.1g finomliszt30 kcal
-
17.8g tojás22 kcal
A cukrászkrémes töltelékhez
-
27g tej15 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
6.5g cukor25 kcal
-
2.7g kukoricakeményítő10 kcal
-
6.5g tojássárgája21 kcal
-
2.7g vaj19 kcal
A mázhoz
-
4.3g tojásfehérje2 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
Összesen
208
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 229 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 233 micro
Összesen
322
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.1 g
Zsír
-
Összesen 104.5 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1374 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1729.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 483 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 632 mg
-
Nátrium 445 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.6 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 326.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1042 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 250 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 943 mg
-
Retinol - A vitamin: 1025 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 187 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1400 micro
Összesen
1925
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 35.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
208
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A cukrászkrémes töltelékhez
-
250 ml tej
-
2 db kardamom
-
60 g cukor
-
25 g kukoricakeményítő
-
3 db tojássárgája
-
25 g vaj
A mázhoz
-
1 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
5 ek porcukor
-
2 csepp rózsavíz
Elkészítés
A tésztához
- A vizet egy vastag falú edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a cukrot és a sót.
- Lassú tűzön melegíteni kezdjük, egészen addig, amíg teljesen el nem olvad a vaj és forrni nem kezd.
- Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, majd jól elkeverjük, és közepes lángon újra melegíteni kezdjük. Folyamatos keverés mellett addig „égetjük” a tésztát, amíg labdává össze nem áll, illetve amíg egy vékony filmréteget nem képez a tészta az edény falán és alján. Ez nagyjából 2-3 perc, ha kész, elzárjuk alatta a lángot.
- A tojásokat egyenként a még meleg tésztához adjuk, és alaposan homogén állagúra dolgozzuk.
- A tésztát néhány percig hűtjük, majd habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 15 cm-es tésztacsíkokat nyomunk. 30 percig pihentetjük.
- 200 fokra előmelegített, alul-felül sütésű fokozatra állított sütőbe tesszük a tésztát. 10 perc elteltével 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót! Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és amint lehet, kettévágjuk a fánkokat, hogy távozhasson a gőz.
A cukrászkrémes töltelékhez
- A cukrászkrémhez először összeroppantjuk a kardamomot és a tejhez adjuk, majd felforraljuk.
- Közben összekeverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricakeményítővel. Éppen csak annyira, hogy homogén legyen, nem szabad fehéredésig kavarni!
- Ha a tej felforrt, elzárjuk alatta a lángot, átszűrve az egyharmadát a tojáshoz adjuk, és alaposan elkeverjük. Utána hozzáadjuk a maradék tejet is, és újból elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon állandó kavarás mellett elkezdjük melegíteni.
- Néhány perc után elkezd sűrűsödni. Addig főzzük, amíg puding állagú nem lesz.
- Ha kész, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vajat, és eldolgozzuk. Néhány percre félretesszük hűlni.
A mázhoz
- A cukormázhoz a tojásfehérjét félkemény habbá verjük egy csipet sóval, majd folyamatos keverés mellett, kanalanként annyi cukrot adunk hozzá, hogy kemény, de kenhető habbá álljon össze. Ha elértük a megfelelő állagot, adjunk hozzá 1-2 csepp rózsavizet, és keverjük el.
- A félbevágott fánkokat megtöltjük a krémmel, a tetejüket pedig megkenjük a cukormázzal.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5608
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Dávid
350 recept
Egy alaprecept, amit bárhogyan tölthetünk és ízesíthetünk. Én most egy csipet Indiát vittem bele.