r
Nosalty Logó

Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nikcsu konyhája
Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Összesen 739 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Összesen 8836 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Összesen 403 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    47.6 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    269 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    284 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.3 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    352 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    256 micro
Összesen 739 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109 g

Zsír

  • Összesen
    570.9 g
  • Telített zsírsav
    335 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    172 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    3225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7916.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    1572 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    694 mg
  • Foszfor
    3409 mg
  • Nátrium
    1928 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    843.5 g
  • Cukor
    693 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    548.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4220 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    476 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    319 micro
  • Kolin:
    1809 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4150 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    862 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3067 micro
Összesen 8836 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    362.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 403 kcal

Hozzávalók

Piskóta

  • 6 db tojás (de ha szép vastag piskótát akarunk, 12db)
  • 12 dkg porcukor (de ha szép vastag piskótát akarunk, 20 dkg)
  • 12 dkg finomliszt (de ha szép vastag piskótát akarunk, 20 dkg)
  • 1 csomag sütőpor

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Elkészítés

Piskóta

  1. Rajzoljunk körbe egy kör alakú sütőformát (28 cm átmérőjű) 6 db szilikonpapírra. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A piskótalapokat érdemes kettesével készíteni, mert a végére összeesik a piskótatészta. Harmadoljuk el a hozzávalókat. Így 2 laphoz : 2 db tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt és a sütőpor 1-harmada.
  3. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját verjük fel a cukorral. A lisztet és a sütőport keverjük össze. A fehérjéhez keverjük hozzá a sárgáját, és szitáljuk bele a sütőporos lisztet.
  4. Az előre megrajzolt papírra a tésztánk felét simítsuk ki a körbe. Ameddig megsül az egyik fele, addig a 2. papírra is simítsuk ki a tészta másik felét. Figyeljük a tésztánkat, mert nagyon hamar meg fog sülni, nehogy odaégjen.
  5. Ezt a műveletet folytassuk, míg nem kapunk 3x2 tortalapot.

Krém

  1. Vízgőz felett a tojásokat felmelegítjük a cukorral, így a tojásból a hő hatására távoznak a baktériumok. Majd habverővel kihűlésig verjük, és a végén jó kemény krémet kell hogy kapjunk (ajánlatos robotgép állvánnyal csinálni, mert addig tudjuk folytatni a krémet, és nem kell folyamatosan fogni a robotgépet).
  2. A 40 dkg vajat keverjük ki robotgéppel alaposan. Nagyon lágynak kell lennie.
  3. Mikróban megolvasztjuk a csokikat az 5 dkg vajjal.
  4. Vajjal összekeverjük a vaníliás cukrot és az olvasztott csokikat, majd az egészet keverjük össze a tojásos habbal.
  5. Itt is, mint mindegyik tortánál, tegyünk félre 1 adagot a díszítéshez, és a legszebb lapot tegyük félre a karamelltetőhöz.

Karamelltető

  1. Cukrot olvasszuk fel a kevés ecettel borostyán barnára. Ráöntjük a karamellt a lapra, és vajazott simító spatulával elkenjük. Célszerű vajazva elsimítani, mert akkor nem ragad a spatulára, és szépen elterül.
  2. Majd negyedelve, minden negyedet 16 részre vágunk ugyanúgy, vajazott, éles késsel. Rendkívül gyorsan kell vágni a szeleteket, mert a cukor hamar szilárdul.
  3. Ha a hajlított módszerű tetőt szeretnénk egy műanyag flakon segítségével meghajlíthatjuk a szeleteket. Célszerű a sütő előtt csinálni, hogy melegen tartsa a szeleteket, hogy szépen meglehessen hajlítani őket.

Összeállítás

  1. 6 felé osztva a krémet, kenjük meg a lapokat egyenletesen ugyanannyi krémmel. Utolsó lap felhelyezése után borítsuk be a tortát a krémmel, mindenhol precízen.
  2. Érdemes a torta beborítása után áttenni a tortát egy csipkepapírra, így nem kenjük össze a papírt.
  3. Díszítsük ki az alját, majd a tetejére balról-jobbra haladva nyomjunk 16 krémrózsát, és fektessük rá a tetőket. A közepére is nyomjunk egy nagy rózsát így eltakarjuk vele az illesztést.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 99
  • Össznézettség: 48232
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 21.

Ajánló

Manapság a tojásméretek össze mennek, ha csak nem házi a tojásunk. Tapasztalataim miatt én 12 db tojásból csinálom a piskótát, mert szép magas tortákat szeretem, nem a lapos, összementeket, így a fenti receptet megduplázom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Nikcsu konyhája 8 recept

Nagymamámtól tanultam ezt a receptet. Nem mérhető az íze a boltokban kapható dobos-tortákhoz, sem a pudingos kotyvalékokhoz.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek