Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nikcsu konyhája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
Piskóta
-
28g tojás35 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
Krém
-
28g tojás35 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
10 kcal
-
4g vaj30 kcal
Karamelltető
Összeállítás
Összesen
739
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
Krém
-
330g tojás415 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
400g vaj2868 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
300g étcsokoládé1638 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
50g vaj359 kcal
Karamelltető
Összeállítás
Összesen
8836
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
Piskóta
-
15.1g tojás19 kcal
-
5.5g porcukor21 kcal
-
5.5g finomliszt20 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
Krém
-
15.1g tojás19 kcal
-
9.2g porcukor35 kcal
-
18.3g vaj131 kcal
-
4.6g étcsokoládé25 kcal
-
13.7g étcsokoládé75 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
Karamelltető
Összeállítás
Összesen
403
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 47.6 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 659.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 284 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.3 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 45.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 352 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 256 micro
Összesen
739
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109 g
Zsír
-
Összesen 570.9 g
-
Telített zsírsav 335 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 172 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 3225 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7916.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 239 mg
-
Kálcium 1572 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 694 mg
-
Foszfor 3409 mg
-
Nátrium 1928 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 843.5 g
-
Cukor 693 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 548.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4220 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 476 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 319 micro
-
Kolin: 1809 mg
-
Retinol - A vitamin: 4150 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 862 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3067 micro
Összesen
8836
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 362.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
403
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
1 csomag sütőpor
Krém
-
6 db tojás
-
20 dkg porcukor
-
40 dkg vaj
-
3 csomag vaníliás cukor
Karamelltető
Összeállítás
Elkészítés
Piskóta
- Rajzoljunk körbe egy kör alakú sütőformát (28 cm átmérőjű) 6 db szilikonpapírra. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A piskótalapokat érdemes kettesével készíteni, mert a végére összeesik a piskótatészta. Harmadoljuk el a hozzávalókat. Így 2 laphoz : 2 db tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt és a sütőpor 1-harmada.
- Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját verjük fel a cukorral. A lisztet és a sütőport keverjük össze. A fehérjéhez keverjük hozzá a sárgáját, és szitáljuk bele a sütőporos lisztet.
- Az előre megrajzolt papírra a tésztánk felét simítsuk ki a körbe. Ameddig megsül az egyik fele, addig a 2. papírra is simítsuk ki a tészta másik felét. Figyeljük a tésztánkat, mert nagyon hamar meg fog sülni, nehogy odaégjen.
- Ezt a műveletet folytassuk, míg nem kapunk 3x2 tortalapot.
Krém
- Vízgőz felett a tojásokat felmelegítjük a cukorral, így a tojásból a hő hatására távoznak a baktériumok. Majd habverővel kihűlésig verjük, és a végén jó kemény krémet kell hogy kapjunk (ajánlatos robotgép állvánnyal csinálni, mert addig tudjuk folytatni a krémet, és nem kell folyamatosan fogni a robotgépet).
- A 40 dkg vajat keverjük ki robotgéppel alaposan. Nagyon lágynak kell lennie.
- Mikróban megolvasztjuk a csokikat az 5 dkg vajjal.
- Vajjal összekeverjük a vaníliás cukrot és az olvasztott csokikat, majd az egészet keverjük össze a tojásos habbal.
- Itt is, mint mindegyik tortánál, tegyünk félre 1 adagot a díszítéshez, és a legszebb lapot tegyük félre a karamelltetőhöz.
Karamelltető
- Cukrot olvasszuk fel a kevés ecettel borostyán barnára. Ráöntjük a karamellt a lapra, és vajazott simító spatulával elkenjük. Célszerű vajazva elsimítani, mert akkor nem ragad a spatulára, és szépen elterül.
- Majd negyedelve, minden negyedet 16 részre vágunk ugyanúgy, vajazott, éles késsel. Rendkívül gyorsan kell vágni a szeleteket, mert a cukor hamar szilárdul.
- Ha a hajlított módszerű tetőt szeretnénk egy műanyag flakon segítségével meghajlíthatjuk a szeleteket. Célszerű a sütő előtt csinálni, hogy melegen tartsa a szeleteket, hogy szépen meglehessen hajlítani őket.
Összeállítás
- 6 felé osztva a krémet, kenjük meg a lapokat egyenletesen ugyanannyi krémmel. Utolsó lap felhelyezése után borítsuk be a tortát a krémmel, mindenhol precízen.
- Érdemes a torta beborítása után áttenni a tortát egy csipkepapírra, így nem kenjük össze a papírt.
- Díszítsük ki az alját, majd a tetejére balról-jobbra haladva nyomjunk 16 krémrózsát, és fektessük rá a tetőket. A közepére is nyomjunk egy nagy rózsát így eltakarjuk vele az illesztést.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 99
- Össznézettség: 48232
- Feltöltés dátuma: 2016. március 21.
Ajánló
Manapság a tojásméretek össze mennek, ha csak nem házi a tojásunk. Tapasztalataim miatt én 12 db tojásból csinálom a piskótát, mert szép magas tortákat szeretem, nem a lapos, összementeket, így a fenti receptet megduplázom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nikcsu konyhája
8 recept
Nagymamámtól tanultam ezt a receptet. Nem mérhető az íze a boltokban kapható dobos-tortákhoz, sem a pudingos kotyvalékokhoz.