r
Nosalty Logó

Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nikcsu konyhája
Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Összesen 739 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Összesen 8836 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Összesen 403 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    47.6 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    269 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    284 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.3 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    352 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    256 micro
Összesen 739 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109 g

Zsír

  • Összesen
    570.9 g
  • Telített zsírsav
    335 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    172 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    3225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7916.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    1572 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    694 mg
  • Foszfor
    3409 mg
  • Nátrium
    1928 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    843.5 g
  • Cukor
    693 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    548.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4220 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    476 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    319 micro
  • Kolin:
    1809 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4150 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    862 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3067 micro
Összesen 8836 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    362.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 403 kcal

Hozzávalók

Piskóta

  • 6 db tojás (de ha szép vastag piskótát akarunk, 12db)
  • 12 dkg porcukor (de ha szép vastag piskótát akarunk, 20 dkg)
  • 12 dkg finomliszt (de ha szép vastag piskótát akarunk, 20 dkg)
  • 1 csomag sütőpor

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Elkészítés

Piskóta

  1. Rajzoljunk körbe egy kör alakú sütőformát (28 cm átmérőjű) 6 db szilikonpapírra. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A piskótalapokat érdemes kettesével készíteni, mert a végére összeesik a piskótatészta. Harmadoljuk el a hozzávalókat. Így 2 laphoz : 2 db tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt és a sütőpor 1-harmada.
  3. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját verjük fel a cukorral. A lisztet és a sütőport keverjük össze. A fehérjéhez keverjük hozzá a sárgáját, és szitáljuk bele a sütőporos lisztet.
  4. Az előre megrajzolt papírra a tésztánk felét simítsuk ki a körbe. Ameddig megsül az egyik fele, addig a 2. papírra is simítsuk ki a tészta másik felét. Figyeljük a tésztánkat, mert nagyon hamar meg fog sülni, nehogy odaégjen.
  5. Ezt a műveletet folytassuk, míg nem kapunk 3x2 tortalapot.

Krém

  1. Vízgőz felett a tojásokat felmelegítjük a cukorral, így a tojásból a hő hatására távoznak a baktériumok. Majd habverővel kihűlésig verjük, és a végén jó kemény krémet kell hogy kapjunk (ajánlatos robotgép állvánnyal csinálni, mert addig tudjuk folytatni a krémet, és nem kell folyamatosan fogni a robotgépet).
  2. A 40 dkg vajat keverjük ki robotgéppel alaposan. Nagyon lágynak kell lennie.
  3. Mikróban megolvasztjuk a csokikat az 5 dkg vajjal.
  4. Vajjal összekeverjük a vaníliás cukrot és az olvasztott csokikat, majd az egészet keverjük össze a tojásos habbal.
  5. Itt is, mint mindegyik tortánál, tegyünk félre 1 adagot a díszítéshez, és a legszebb lapot tegyük félre a karamelltetőhöz.

Karamelltető

  1. Cukrot olvasszuk fel a kevés ecettel borostyán barnára. Ráöntjük a karamellt a lapra, és vajazott simító spatulával elkenjük. Célszerű vajazva elsimítani, mert akkor nem ragad a spatulára, és szépen elterül.
  2. Majd negyedelve, minden negyedet 16 részre vágunk ugyanúgy, vajazott, éles késsel. Rendkívül gyorsan kell vágni a szeleteket, mert a cukor hamar szilárdul.
  3. Ha a hajlított módszerű tetőt szeretnénk egy műanyag flakon segítségével meghajlíthatjuk a szeleteket. Célszerű a sütő előtt csinálni, hogy melegen tartsa a szeleteket, hogy szépen meglehessen hajlítani őket.

Összeállítás

  1. 6 felé osztva a krémet, kenjük meg a lapokat egyenletesen ugyanannyi krémmel. Utolsó lap felhelyezése után borítsuk be a tortát a krémmel, mindenhol precízen.
  2. Érdemes a torta beborítása után áttenni a tortát egy csipkepapírra, így nem kenjük össze a papírt.
  3. Díszítsük ki az alját, majd a tetejére balról-jobbra haladva nyomjunk 16 krémrózsát, és fektessük rá a tetőket. A közepére is nyomjunk egy nagy rózsát így eltakarjuk vele az illesztést.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 134
  • Össznézettség: 48466
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 21.

Ajánló

Manapság a tojásméretek össze mennek, ha csak nem házi a tojásunk. Tapasztalataim miatt én 12 db tojásból csinálom a piskótát, mert szép magas tortákat szeretem, nem a lapos, összementeket, így a fenti receptet megduplázom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Nikcsu konyhája 8 recept

Nagymamámtól tanultam ezt a receptet. Nem mérhető az íze a boltokban kapható dobos-tortákhoz, sem a pudingos kotyvalékokhoz.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...