DNK 1,5 (Dagasztás Nélküli Kenyér)
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az 1 kg-os kenyérhez
-
188g finomliszt683 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
3g só0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
6g méz19 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
A 0,5 kg-os kenyérhez
-
94g finomliszt341 kcal
-
4 kcal
-
1g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3g méz10 kcal
-
56 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az 1 kg-os kenyérhez
-
750g finomliszt2730 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
11g só0 kcal
-
400g víz0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
25g méz76 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
A 0,5 kg-os kenyérhez
-
375g finomliszt1365 kcal
-
16 kcal
-
6g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
13g méz38 kcal
-
26g napraforgó olaj225 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az 1 kg-os kenyérhez
-
34.7g finomliszt126 kcal
-
0.5g élesztő0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
18.5g víz0 kcal
-
9.3g tej5 kcal
-
1.2g méz4 kcal
-
17 kcal
A 0,5 kg-os kenyérhez
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
9.3g víz0 kcal
-
4.6g tej3 kcal
-
0.6g méz2 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2273.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 320 mg
-
Nátrium 1650 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 226.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 186.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.2 g
Zsír
-
Összesen 85.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9095.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 383 mg
-
Kálcium 538 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 261 mg
-
Foszfor 1282 mg
-
Nátrium 6599 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 905.3 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 747.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 489 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 203 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 420.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
Az 1 kg-os kenyérhez
-
750 g finomliszt
-
10 g élesztő
-
1 ek só
-
2 dl tej
-
1 ek méz
-
0.5 dl napraforgó olaj
A 0,5 kg-os kenyérhez
-
375 g finomliszt
-
5 g instant élesztő
-
0.5 ek só
-
1 dl tej
-
0.5 ek méz
-
0.3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
Az 1 kg-os kenyérhez
- Először a száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük egy dagasztótálban. Használhatunk fehér lisztet, lisztkeveréket és teljesőrlésű lisztet is, fantáziánkra van bízva, mindegyik verzió szépen megkel és kisül.
- Aztán a méznek fúrunk egy lyukat ujjunkkal a lisztbe és belecsorgatjuk, majd önthetjük bele a tej és meleg víz keverékét, ami minden esetben legyen langyos! Mehet az olaj is.
- Az egészet kézzel összegyúrjuk. Ha teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, a tészta először nagyon ragacsos lesz, kell időt hagyni, hogy a rostok megszívják magukat nedvességgel. Tegyük a konyharuhával borított tálat meleg helyre, hogy a tészta megkeljen. Kelesztési ideje 1,5 óra, de az sem baj, ha tovább hagyjuk.
- Sütőt előmelegítjük 230 fokra és betesszük a kenyérsütésére használt fedeles edényünket, hogy átforrósodjon. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon bele, hanem készre sülve szépen kicsússzon belőle.
- Megkelt tésztánkat óvatosan, ujjainkkal segítve kiborítjuk a tálból egy lisztes felületre (tetejét is lisztezzük meg picit) és a sütőforma alakjára igazítjuk óvatosan. Majd a forró edényt kivéve, "beledobjuk" a tésztát, rátesszük a fedelét és betesszük sülni.
- A nagyobb kenyeret 30 percig sütjük lefedve 230 fokon, a kisebb kenyeret 20 percig sütjük lefedve 230 fokon. Eztán levesszük a fedőt és a hőfokot is 200 fokra, majd nagyobb kenyérnél még további 15 percig sütjük, kisebb kenyérnél 10 percig. Figyeljük, hogy ha szép aranybarna lett, készen is van.
- A forró kenyeret könnyedén kiborítjuk egy deszkára, fakanalakat teszünk alá és hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 302
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 45071
- Feltöltés dátuma: 2010. május 31.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Meguntam a boltban kapható kenyércsodákat és kerestem olyan tésztareceptet, amivel nem kell sokat vesződni, gyerekek mellett is hamar megvan a finom házi kenyér. Íme, ez az amit találtam EZEN a blogon és immáron egy éve lelkesen sütöm a legkülönfélébb verziókban. Mert feldobhatjuk sokféleképpen: tegyünk bele magokat, készítsük el egy kis zabliszt / hajdinaliszt / kölesliszt / csicseriborsóliszt hozzáadásával. Más és más ízvariációkat lehet kihozni belőle. Szoktam még fűszerekkel is sütni, családunk kedvence a bazsalikomos és a fokhagymás. :-) Az eredeti recepthez képest teszek bele olajat, mert rájöttem, hogy így lágyabb, "nedvesebb" tésztát kapok végeredményül, könnyebb nyelni, úgymond "jobban csúszik" :-) A képen látható kenyér nagyobb részben fehér lisztes és 0,5 kg. Kenyérsütő gépben is elkészíthető!!