Diós-vajas kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vicikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
63g tej35 kcal
-
13g friss élesztő13 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
94g finomliszt341 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g vaj134 kcal
A tetejére
Összesen
932
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
250g tej140 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
375g finomliszt1365 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g vaj538 kcal
A tetejére
Összesen
3731
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
22.9g tej13 kcal
-
4.6g friss élesztő5 kcal
-
6.9g cukor27 kcal
-
34.4g finomliszt125 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.9g vaj49 kcal
A tetejére
Összesen
342
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 47.2 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.9 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 36.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 319 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 313 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
932
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 65.6 g
Zsír
-
Összesen 188.8 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 556 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1958 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 470 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 191 mg
-
Foszfor 884 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 447.5 g
-
Cukor 147 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 146.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1275 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 567 micro
-
Kolin: 250 mg
-
Retinol - A vitamin: 1252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 315 micro
Összesen
3731
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
342
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához megmelegítjük a tejet a cukorral.
- Egy tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukros tejet, és hagyjuk feltutni.
- Egy 20 x 30 cm-es magasfalú tepsit kivajazunk és kilisztezünk.
- A lisztet tálba tesszük, elvegyítjükbenne a sót, beletesszük a puha vajat, a tojást, a felfutott élesztőt,az összes tejet, és néhány perc alatt összeállítjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk.)
- Rögtön a tepsibe rakjuk, pl. egy kenőlapát segítségével. 30 percet konyharuhával letakarva kelesztjük.
- A diót durvára felvágjuk, és 50 g vajat megolvasztunk. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
- A kissé megkelt tésztát az olvasztott vajjal megkenjük, és a maradék 50 g vajat apró kis darabokban a tésztába nyomkodjuk ide-oda. A dióval és az ízlés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk, és sütőbe tesszük.
- Kb. 20-25 perc alatt aranyszőkére sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 198
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6493
- Feltöltés dátuma: 2013. január 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Vicikó
251 recept
Ez egy közismert és méltán közkedvelt német süti. Az igazi neve Butterkuchen, de csak így -vajas sütemény- olyan szimpla. Legszívesebben pihe-puhának nevezném, mert tényleg az. :-) Egy eredeti német házi receptem. Rendkívül lágy, könnyű kalács. A vaj csodát tesz benne és rajta...! Langymelegen szinte nem lehet abbahagyni. Szuper gyorsan elkészül (kb. 1 óra ) ahhoz képest, hogy tulajdonképpen kalácsot készítünk. Mandulapehellyel az eredeti, de mi dióval is nagyon szeretjük, most így készítettem. Ha marad másnapra, akkor is ízletes, puha.