r
Nosalty Logó

Diós-mákos zserbó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dorka
Diós-mákos zserbó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 827 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 9904 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    785.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 827 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.2 g

Zsír

  • Összesen
    472.2 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    164 g
  • Koleszterin
    825 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9424.8 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    276 mg
  • Kálcium
    3629 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    1213 mg
  • Foszfor
    3465 mg
  • Nátrium
    742 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1259.9 g
  • Cukor
    652 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    400.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2132 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    706 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2090 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    371 micro
Összesen 9904 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 392 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut.
  2. Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk, és kiskanállal addig kevergetjük, amíg föl nem oldódik benne.
  3. Ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, és a tojással, a tojásfehérjével, a szódabikarbónával, meg a sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, legalább1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéj felével, 1 csomag vaníliás cukorral, meg a rummal összekeverjük.
  5. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele.
  6. A tésztát három részre osztjuk, és egyenként lisztezett gyúródeszkán nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyiket a kivajazott nagytepsibe fektetjük, a fele lekvárral megkenjük, majd a diókrémet rásimítjuk. Erre kerül a második tésztalap, először a lekvár másik felét, majd a máktölteléket rákenjük, végül a harmadik tésztával befedjük.
  7. A tojássárgájával megkenjük, hústűvel az aljáig megszúrkáljuk , 45 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal sütjük.
  8. A csokoládét felolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, de mielőtt újra megszilárdulna, a tésztára öntjük, és elsimítjuk. Megvárjuk, amíg megdermed, majd kb. 5x2 centis szeletekre vágjuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x25
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 11610
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 06.

Ajánló

Mivel nagyon szeretjük a mazsolát, mindkét töltelékbe dupla adag mazsolát tettem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a süteményt is Karácsonyra sütöttem meg, jól sikerült, finom lett.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...