r
Nosalty Logó

Diós fonott kalács vaníliaöntettel

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Diós fonott kalács vaníliaöntettel
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

817
Kalória
20.1g
Fehérje
105.8g
Szénhidrátok
34g
Zsír
21.2g
Víz
162.7g
Koleszterin
4.2g
Rost
43.8g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

Összesen 817 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

Összesen 8189 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

Összesen 206 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.1 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    775.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.8 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 817 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    200.8 g

Zsír

  • Összesen
    340.2 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    157 g
  • Koleszterin
    1627 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7756.7 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    306 mg
  • Kálcium
    3107 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    638 mg
  • Foszfor
    2424 mg
  • Nátrium
    1218 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1058.1 g
  • Cukor
    438 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    212 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    879 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    305 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1049 micro
  • Kolin:
    1355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    855 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1668 micro
Összesen 8189 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    5.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 206 kcal

Elkészítés

A kalácshoz

  1. Az élesztőt a meglangyosított tejben az 5 dkg cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszttel, a tojássárgákkal, a citrom reszelt héjával, afelfuttatott élesztős tejjel, az olajjal és a csipet sóval tésztát dagasztunk, majd meleg helyen letakarva 1 órát pihentetjük. A tésztát kenyérsütőgéppel is el lehet készíteni.
  3. Amíg a tészta pihen ledaráljuk adiót a cukorral.
  4. A megkelt tésztát kiborítjuk a gyúródeszkára és 3 felé osztjuk. Cipókat formálunk, kis átgyúrás utánletakarva 15-20 percig kelesztjük.
  5. A megkelt cipók egyikét amennyire csak tudjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra. A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd jó vastagon megszórjuk dióval. Az egyik hosszanti oldalán egészen a széléig, a másik hosszanti oldalán maradjon kb. 2-2,5 cm. A megszórt tésztát szorosan feltekerjük úgy, hogy közben a végeit folyamatosan behajtjuk, hogy ne potyogjon ki a dió. A végére maradjon az a rész ahol nincs dió, ezt a tésztarészt hozzádolgozzuk a tekercshez. Fontos, hogy sehol ne tudjon kijönni a dió.
  6. Mindezt megcsináljuk a másik két várakozó cipóval.
  7. A megtöltött rudakat összefonjuk, tekerjük, a végeket alátömködjük, és az egészet egy sütőpapíros tepsibe tesszük és megkenjük tojással.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük. Semmiképpen ne melegebb sütőben, mert vastag a tészta, és lassan kell sülnie, hogy ne maradjon nyers.
  9. Közben a tejből, a 2 vanília pudingból, a 4 tojássárgából, 1 vaníliás cukorral és a 8-10 ek cukorral (ki mennyire szereti az öntetet édesen) elkészítjük az öntetet.
  10. A kisült kalácsot kis pihentetés után az öntettel és a meggybefőttel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Családom egyik kedvence, amit egy jó kis leves után fogyasztunk, majd szinte egész délután rájárunk, hogy véletlenül se maradjon másnapra. Pedig a jó letakart, betakart tészta nagyon hálás, mert másnapra talán még finomabb. Nagyobbik lányunk szerint "ipari mennyiséget" kellene sütni, hogy maradjon másnapra. 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Málnás aranygaluska

Az aranygaluska egy igazán klasszikus kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!