r
Nosalty Logó

Diós csodapogácsa vagy csiga

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Diós csodapogácsa vagy csiga
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1589 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6349 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 395 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    26.1 g

Zsír

  • Összesen
    108.7 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    845.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    195 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    638 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    626 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    144 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 1589 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    104.3 g

Zsír

  • Összesen
    435 g
  • Telített zsírsav
    196 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    109 g
  • Koleszterin
    1113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3381.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    779 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    446 mg
  • Foszfor
    1554 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    530.1 g
  • Cukor
    160 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    212.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2551 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    604 micro
  • Kolin:
    485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2503 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    577 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    586 micro
Összesen 6349 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 395 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. 40 dkg lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojásokat, és a langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk.
  2. A maradék lisztet elkeverjük a vajjal.
  3. A tésztát kb. 20x20 cm-es négyzetre nyújtjuk, közepére kenjük a lisztes vajat, a tészta széleit ráhajtjuk. 30 percre a hűtőbe tesszük.
  4. Utána hosszú téglalappá nyújtjuk, gondolatban négy részre osztjuk, a két szélét a közepéig behajtjuk, majd még ezt is kettéhajtjuk. Újból hűtőbe tesszük 30 percre.
  5. A töltelékhez a diót durvára vágjuk (lehet a fele darálva is).
  6. A cukorból 1 ek vízzel aranysárga karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, majd a tejet, végül a diót és a fahéjat. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  7. A tésztát kinyújtjuk, mint az előbb, és megismételjük a hajtogatást.
  8. Ezután téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Hosszabbik oldalánál fogva felcsavarjuk.
  9. Ezt a tekercset hosszában kettévágjuk, és vágott felével lefelé fordítva tesszük le.
  10. Pogácsaszaggatóval, ami épp átéri (5-6 cm-es), mindkét csíkból 10-10 kis félgömböt vágunk ki, két-két félgömböt gömbölyű felüknél fogva összetapasztunk, és kikent (vagy kibélelt) muffinformába tesszük őket.
  11. A kimaradt tésztát ügyesen-ötletesen egymásra rakogatjuk, tekergetjük, és ezeket is muffinformába tesszük. (Ezek lesznek a legrondábbak :)) )
  12. Pihentetjük így egy kicsit, míg duzzadni kezdenek (nekem 15 perc elég szokott lenni, bár a recept 45 percet ír).
  13. Előmelegített sütőben (190 °C-on 15 perc) megsütjük. (A recept szerint 35-40 perc kell neki, de addigra nekem feketévé égnének.)
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6010
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 31.

Ajánló

Ez egy élesztős leveles-vajastészta, tehát bármi más formájúra is elkészíthető, töltött kiflinek, háromszögnek, stb. A csigákat felállítva is sütöttem, úgy finomabb lett. A költségeket 500 ft-tal is csökkenthetjük, ha vaj helyett margarint használunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hogy miért csodapogácsa? Mielőtt először elkészítettem, gondoltam, mert csodálatos íze van, meg csodálatosan nézhet ki... De itt több csoda is volt. Először is csodának számított, mikor egyáltalán megértettem a receptet, mert olyan bonyolultan volt megfogalmazva. A második csoda az volt, amikor sikerült végre olyanná formálnom a nyers tésztát, ahogy az elő volt írva. És az is csodának mondható, hogy még tizedszerre is nekiálltam ennek a sütinek újra és újra, annak ellenére, hogy a sütőből sorra E.T-k és alienek és egyéb ismeretlen szörnyek szabadultak ki kezem áldásos munkája eredményéül. De a legnagyobb csoda az volt, hogy a családom egyáltalán hajlandó volt megkóstolni az első rémségeimet. Ez persze szerencse is volt, mert ezek a sütiförmedvények olyan eszméletlenül finomak voltak, hogy senkit sem érdekelt, és azóta se érdekel, hogyan néznek ki. Próbáltam pedig leegyszerűsíteni a dolgokat, egyszerűen csak csigákat formázni, de azok is csúsztak-másztak, elborulgattak a sütőben, akárcsak a pogácsák, amik fütyültek arra, hogy muffinformába vannak zárva. A képeken láthatók a próbálkozásaim legsikerültebb darabjai. Ennél sokkal többször készítettem el, de azok kinézete már olyan siralmas volt, hogy nem tűrt nyomdafestéket, akarom mondani, fényképezőgépet, nem örökítettem meg őket. De ennek ellenére szemtelenül finomak voltak. Nem is adom fel, addig gyártom őket, míg nem sikerül a tökéletes forma, és akkor majd kicserélhetem ezt a képet. De nem tudtam tovább várni, minél hamarabb meg szerettem volna osztani veletek ennek a fantasztikus sütinek a receptjét.  

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...