Diós csodapogácsa vagy csiga
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
113g finomliszt410 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
56g tej32 kcal
-
50g vaj359 kcal
A töltelékhez
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 108.7 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 845.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 195 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 389 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 638 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 626 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 144 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 104.3 g
Zsír
-
Összesen 435 g
-
Telített zsírsav 196 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 109 g
-
Koleszterin 1113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3381.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 779 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 446 mg
-
Foszfor 1554 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 530.1 g
-
Cukor 160 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 212.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2551 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 604 micro
-
Kolin: 485 mg
-
Retinol - A vitamin: 2503 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 577 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 586 micro
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 210.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- 40 dkg lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojásokat, és a langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk.
- A maradék lisztet elkeverjük a vajjal.
- A tésztát kb. 20x20 cm-es négyzetre nyújtjuk, közepére kenjük a lisztes vajat, a tészta széleit ráhajtjuk. 30 percre a hűtőbe tesszük.
- Utána hosszú téglalappá nyújtjuk, gondolatban négy részre osztjuk, a két szélét a közepéig behajtjuk, majd még ezt is kettéhajtjuk. Újból hűtőbe tesszük 30 percre.
- A töltelékhez a diót durvára vágjuk (lehet a fele darálva is).
- A cukorból 1 ek vízzel aranysárga karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, majd a tejet, végül a diót és a fahéjat. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
- A tésztát kinyújtjuk, mint az előbb, és megismételjük a hajtogatást.
- Ezután téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Hosszabbik oldalánál fogva felcsavarjuk.
- Ezt a tekercset hosszában kettévágjuk, és vágott felével lefelé fordítva tesszük le.
- Pogácsaszaggatóval, ami épp átéri (5-6 cm-es), mindkét csíkból 10-10 kis félgömböt vágunk ki, két-két félgömböt gömbölyű felüknél fogva összetapasztunk, és kikent (vagy kibélelt) muffinformába tesszük őket.
- A kimaradt tésztát ügyesen-ötletesen egymásra rakogatjuk, tekergetjük, és ezeket is muffinformába tesszük. (Ezek lesznek a legrondábbak :)) )
- Pihentetjük így egy kicsit, míg duzzadni kezdenek (nekem 15 perc elég szokott lenni, bár a recept 45 percet ír).
- Előmelegített sütőben (190 °C-on 15 perc) megsütjük. (A recept szerint 35-40 perc kell neki, de addigra nekem feketévé égnének.)
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6010
- Feltöltés dátuma: 2011. október 31.
Ajánló
Ez egy élesztős leveles-vajastészta, tehát bármi más formájúra is elkészíthető, töltött kiflinek, háromszögnek, stb. A csigákat felállítva is sütöttem, úgy finomabb lett. A költségeket 500 ft-tal is csökkenthetjük, ha vaj helyett margarint használunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Hogy miért csodapogácsa? Mielőtt először elkészítettem, gondoltam, mert csodálatos íze van, meg csodálatosan nézhet ki... De itt több csoda is volt. Először is csodának számított, mikor egyáltalán megértettem a receptet, mert olyan bonyolultan volt megfogalmazva. A második csoda az volt, amikor sikerült végre olyanná formálnom a nyers tésztát, ahogy az elő volt írva. És az is csodának mondható, hogy még tizedszerre is nekiálltam ennek a sütinek újra és újra, annak ellenére, hogy a sütőből sorra E.T-k és alienek és egyéb ismeretlen szörnyek szabadultak ki kezem áldásos munkája eredményéül. De a legnagyobb csoda az volt, hogy a családom egyáltalán hajlandó volt megkóstolni az első rémségeimet. Ez persze szerencse is volt, mert ezek a sütiförmedvények olyan eszméletlenül finomak voltak, hogy senkit sem érdekelt, és azóta se érdekel, hogyan néznek ki. Próbáltam pedig leegyszerűsíteni a dolgokat, egyszerűen csak csigákat formázni, de azok is csúsztak-másztak, elborulgattak a sütőben, akárcsak a pogácsák, amik fütyültek arra, hogy muffinformába vannak zárva. A képeken láthatók a próbálkozásaim legsikerültebb darabjai. Ennél sokkal többször készítettem el, de azok kinézete már olyan siralmas volt, hogy nem tűrt nyomdafestéket, akarom mondani, fényképezőgépet, nem örökítettem meg őket. De ennek ellenére szemtelenül finomak voltak. Nem is adom fel, addig gyártom őket, míg nem sikerül a tökéletes forma, és akkor majd kicserélhetem ezt a képet. De nem tudtam tovább várni, minél hamarabb meg szerettem volna osztani veletek ennek a fantasztikus sütinek a receptjét.