r
Nosalty Logó

Diós-pisztáciás baklava, ahogy Trokán Nóri készíti

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Nosalty
Diós-pisztáciás baklava, ahogy Trokán Nóri készíti
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

retegezés

cukorszirup

457
Kalória
6.9g
Fehérje
41.7g
Szénhidrátok
30.8g
Zsír
26.2g
Víz
44.8g
Koleszterin
1.8g
Rost
23.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 5476 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 367 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    26.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    369.7 g
  • Telített zsírsav
    143 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2199.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1140 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    500.5 g
  • Cukor
    281 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    314.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1722 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    546 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    946 micro
Összesen 5476 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    21 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 367 kcal

Elkészítés

retegezés

  1. A réteslapokat félbevágjuk, hogy jobban illeszkedjenek a lapok a sütőedényünkbe. Az edényt kikenjük olvasztott vajjal, majd elkezdjük ráfektetni a réteslapokat, mindegyiket alaposan megkenve vajjal. Minden második lapot megszórjuk darált dióval és pisztáciával is.
  2. Így rétegezzük a réteslapot, a vajat és a darált magvakat, amíg mindegyik elfogy, ügyelve rá, hogy az utolsó lap tetejére is jusson még vaj és darált dió és pisztácia.
  3. Amikor végeztünk a rétegezéssel, levágjuk az edény szélén túllógó rétestésztát (ha szükséges), majd egy éles késsel bevágjuk a baklava végleges formáját - ez lehet háromszögletű vagy négyzetes is.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük a baklavát. Közben érdemes néha ránézni, és ha nagyon pirulna a teteje, lefedni alufóliával.

cukorszirup

  1. A cukorszirup összes hozzávalóját egy kis forralólábasba öntjük és elkezdjük összeforralni. Akkor jó a cukorszirup állaga, amikor szép átlátszóvá válik a folyadék.
  2. A sütőben készre sült baklava mintázatát átvágjuk ismét, hogy könnyen ki lehessen majd szedni, végül ráöntjük a forró cukorszirupot. Próbáljuk meg egyenletesen eloszlatva önteni a baklavára, hogy mindenhová egyformán jusson.
  3. Hagyjuk a cukorsziruppal leöntött baklavát teljesen kihűlni, ezalatt a rétegek magukba szívják az ízes cukorszirupot. Ha van időnk, egy éjszakát akár a hűtőben is hagyhatjuk pihenni a kihűlt édességet.
  4. Az elkészült, kihűlt baklavát villa segítségével könnyen tálalhatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x30

Trokán Nóri saját bevallása szerint nagyon édesszájú, a ragacsos-magvas-mézes közel-keleti édességek pedig különösen a gyengéi. Épp ezért ezt a gazdag, szirupos baklavát készítette el a legújabb Egysztárétel videónkban, közben pedig az Ezeregyéjszaka meséiről is sztorizgatott: augusztusban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon ugyanis ő bújik majd Seherezádé bőrébe.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!