r
Nosalty Logó

Diós-pisztáciás baklava, ahogy Trokán Nóri készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Diós-pisztáciás baklava, ahogy Trokán Nóri készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 5476 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 367 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    369.7 g
  • Telített zsírsav
    143 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2199.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1140 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    500.5 g
  • Cukor
    281 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1722 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    546 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    946 micro
Összesen 5476 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 367 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

retegezés

cukorszirup

Elkészítés

retegezés

  1. A réteslapokat félbevágjuk, hogy jobban illeszkedjenek a lapok a sütőedényünkbe. Az edényt kikenjük olvasztott vajjal, majd elkezdjük ráfektetni a réteslapokat, mindegyiket alaposan megkenve vajjal. Minden második lapot megszórjuk darált dióval és pisztáciával is.
  2. Így rétegezzük a réteslapot, a vajat és a darált magvakat, amíg mindegyik elfogy, ügyelve rá, hogy az utolsó lap tetejére is jusson még vaj és darált dió és pisztácia.
  3. Amikor végeztünk a rétegezéssel, levágjuk az edény szélén túllógó rétestésztát (ha szükséges), majd egy éles késsel bevágjuk a baklava végleges formáját - ez lehet háromszögletű vagy négyzetes is.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük a baklavát. Közben érdemes néha ránézni, és ha nagyon pirulna a teteje, lefedni alufóliával.

cukorszirup

  1. A cukorszirup összes hozzávalóját egy kis forralólábasba öntjük és elkezdjük összeforralni. Akkor jó a cukorszirup állaga, amikor szép átlátszóvá válik a folyadék.
  2. A sütőben készre sült baklava mintázatát átvágjuk ismét, hogy könnyen ki lehessen majd szedni, végül ráöntjük a forró cukorszirupot. Próbáljuk meg egyenletesen eloszlatva önteni a baklavára, hogy mindenhová egyformán jusson.
  3. Hagyjuk a cukorsziruppal leöntött baklavát teljesen kihűlni, ezalatt a rétegek magukba szívják az ízes cukorszirupot. Ha van időnk, egy éjszakát akár a hűtőben is hagyhatjuk pihenni a kihűlt édességet.
  4. Az elkészült, kihűlt baklavát villa segítségével könnyen tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 341
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Trokán Nóri saját bevallása szerint nagyon édesszájú, a ragacsos-magvas-mézes közel-keleti édességek pedig különösen a gyengéi. Épp ezért ezt a gazdag, szirupos baklavát készítette el a legújabb Egysztárétel videónkban, közben pedig az Ezeregyéjszaka meséiről is sztorizgatott: augusztusban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon ugyanis ő bújik majd Seherezádé bőrébe.

Hozzávalók

retegezés

cukorszirup

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...