Diós-pisztáciás baklava, ahogy Trokán Nóri készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 29% Zsír
retegezés
-
21g vaj149 kcal
-
25g réteslap74 kcal
-
17g dió109 kcal
-
13g sótlan pisztácia38 kcal
cukorszirup
Összesen
457
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 29% Zsír
retegezés
-
250g vaj1793 kcal
-
300g réteslap885 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
150g sótlan pisztácia455 kcal
cukorszirup
Összesen
5476
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 29% Zsír
retegezés
-
16.7g vaj120 kcal
-
20.1g réteslap59 kcal
-
13.4g dió88 kcal
-
10g sótlan pisztácia30 kcal
cukorszirup
Összesen
367
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 30.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 144 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
457
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.1 g
Zsír
-
Összesen 369.7 g
-
Telített zsírsav 143 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 112 g
-
Koleszterin 538 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2199.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 483 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 1140 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 500.5 g
-
Cukor 281 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 314.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1722 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 257 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 1678 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 546 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 946 micro
Összesen
5476
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 24.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
367
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
retegezés
cukorszirup
Elkészítés
retegezés
- A réteslapokat félbevágjuk, hogy jobban illeszkedjenek a lapok a sütőedényünkbe. Az edényt kikenjük olvasztott vajjal, majd elkezdjük ráfektetni a réteslapokat, mindegyiket alaposan megkenve vajjal. Minden második lapot megszórjuk darált dióval és pisztáciával is.
- Így rétegezzük a réteslapot, a vajat és a darált magvakat, amíg mindegyik elfogy, ügyelve rá, hogy az utolsó lap tetejére is jusson még vaj és darált dió és pisztácia.
- Amikor végeztünk a rétegezéssel, levágjuk az edény szélén túllógó rétestésztát (ha szükséges), majd egy éles késsel bevágjuk a baklava végleges formáját - ez lehet háromszögletű vagy négyzetes is.
- 180 fokra előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük a baklavát. Közben érdemes néha ránézni, és ha nagyon pirulna a teteje, lefedni alufóliával.
cukorszirup
- A cukorszirup összes hozzávalóját egy kis forralólábasba öntjük és elkezdjük összeforralni. Akkor jó a cukorszirup állaga, amikor szép átlátszóvá válik a folyadék.
- A sütőben készre sült baklava mintázatát átvágjuk ismét, hogy könnyen ki lehessen majd szedni, végül ráöntjük a forró cukorszirupot. Próbáljuk meg egyenletesen eloszlatva önteni a baklavára, hogy mindenhová egyformán jusson.
- Hagyjuk a cukorsziruppal leöntött baklavát teljesen kihűlni, ezalatt a rétegek magukba szívják az ízes cukorszirupot. Ha van időnk, egy éjszakát akár a hűtőben is hagyhatjuk pihenni a kihűlt édességet.
- Az elkészült, kihűlt baklavát villa segítségével könnyen tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 334
- Feltöltés dátuma: 2023. június 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1492 recept
Trokán Nóri saját bevallása szerint nagyon édesszájú, a ragacsos-magvas-mézes közel-keleti édességek pedig különösen a gyengéi. Épp ezért ezt a gazdag, szirupos baklavát készítette el a legújabb Egysztárétel videónkban, közben pedig az Ezeregyéjszaka meséiről is sztorizgatott: augusztusban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon ugyanis ő bújik majd Seherezádé bőrébe.