Sótlan pisztácia
![Sótlan pisztácia](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/ingredients/jb/Ho/bSx5ASo2qbG3j77CZb2jAXDBKcGiClCd4mraX5XD.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e99afa5346a8fc117e633efe5cff53a1)
A pisztácia a szömörcefélék családjába tartozó növény, amelynek hazánkban is ismert és kedvelt fajtáját a mediterrán országokban és az Egyesült Államok egyes részein termesztik ehető magjáért. A pisztácia magja olajbogyó nagyságú, halványzöld színű. Magyarországon általában kétféle formában találkozhatunk vele, a sós, pörkölt pisztácia ízletes nassolnivaló, a sótlan változata pedig kitűnő ízesítője lehet krémeknek, süteményeknek, de készítenek belőle jégkrémet, sőt pudingot is. Cukrászok szívesen használják a pisztáciát színezékként, illetve ízesítőként. Sótlan pisztácia vásárlásakor arra ügyeljünk, hogy a pisztácia héja minél inkább nyitva legyen, mert ezek a legfinomabb szemek. A pisztácia jelentős mennyiségű vasat és káliumot tartalmaz. A benne található magas telítetlen zsírsavszázaléknak köszönhetően fogyasztása elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését.
Bármikor.
Száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
21.05 g
zsírtartalom
43.525 g
szénhidráttartalom
28.28 g
víztartalom
1.85 g
Foszfor
469 mg
Magnézium
109 mg
Kalcium
107 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
1.122 g
Kolin
71.4 mg
C vitamin
3 mg
E vitamin
2.17 mg
fehérje
21.05 g
Zsír
telített zsírsav
5.645 g
egyszeresen telített zsírsav
24.534 g
többszörösen telített zsírsav
13.346 g
ásványi anyagok
Kalcium
107 mg
Vas
4.03 mg
Magnézium
109 mg
Foszfor
469 mg
Nátrium
6 mg
Cink
2.34 mg
Réz
1.293 mg
Mangán
1.243 mg
Szelén
10 µg
szénhidrát
rost
10.3 g
cukor
7.74 g
víz
1.85 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.695 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.234 mg
Niacin - B3 vitamin
1.373 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.513 mg
Folát
51 µg
Kolin
71.4 mg
Béta-karotin
159 µg
Lutein+zeaxantin
1160 µg
E vitamin
2.17 mg
K vitamin
13.2 µg
A vitamin
13 µg
C vitamin
3 mg
B6 vitamin
1.122 g
A muffinra soha nem lehet ráunni, hiszen egy igazi univerzális sütemény, amit mindig újragondolhatunk. Mi most elhoztuk 3 kedvenc, gyümölcsösre hangolt muffinunkat!
NosaltyNe gondold, hogy házilag nem készíthetsz isteni mexikóit: kukorica-krémleves, gyors mexikói chilis bab és churros vár - utóbbi rendhagyó formában!
NosaltyIdén 15 éves a Konyhakiállítás. A 2025. február 28-án nyíló kiállítás témája a holnap konyhája, mely természetes, okos és inspiráló!
NosaltyFűszereket szinte minden ételbe szórunk, és annak ellenére, milyen egyértelműnek tűnik a használatuk, mégsem mindig az. Például vannak olyan ízesítők, amelyek egészben jobban hatnak, mint őrölve. Nézzük, kik ők!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Nem ritka jelenség, hogy hússütéskor azt tapasztaljuk, a serpenyő alján nem kevés víz gyülemlik fel. De honnan jön ez a folyadék és miért?
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!