Belga trüffel torta
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
40g finomliszt146 kcal
-
16 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g étcsokoládé44 kcal
-
12g vaj86 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
12g ricotta18 kcal
-
17g tojás21 kcal
-
20g víz0 kcal
-
0 kcal
-
2g amarettó5 kcal
A trüffelkrémhez
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
80g habtejszín234 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
A mázhoz
-
15g étcsokoládé82 kcal
-
15g vaj108 kcal
A trüffelekhez
-
12g étcsokoládé66 kcal
-
3g habtejszín9 kcal
-
2g amarettó5 kcal
-
11 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
4g vaj30 kcal
A szóráshoz
-
2 kcal
-
10g sótlan pisztácia30 kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
160 kcal
-
0 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g étcsokoládé437 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
120g ricotta180 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0 kcal
-
16g amarettó54 kcal
A trüffelkrémhez
-
250g étcsokoládé1365 kcal
-
800g habtejszín2336 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A mázhoz
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
150g vaj1076 kcal
A trüffelekhez
-
120g étcsokoládé655 kcal
-
30g habtejszín88 kcal
-
16g amarettó54 kcal
-
114 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
42g vaj301 kcal
A szóráshoz
-
23 kcal
-
100g sótlan pisztácia303 kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
12.5g finomliszt46 kcal
-
2.2g cukrozatlan kakaópor5 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.5g étcsokoládé14 kcal
-
3.8g vaj27 kcal
-
6.3g cukor24 kcal
-
3.8g ricotta6 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
6.3g víz0 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0.5g amarettó2 kcal
A trüffelkrémhez
-
7.8g étcsokoládé43 kcal
-
25.1g habtejszín73 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
A mázhoz
-
4.7g étcsokoládé26 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
A trüffelekhez
-
3.8g étcsokoládé21 kcal
-
0.9g habtejszín3 kcal
-
0.5g amarettó2 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
A szóráshoz
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
3.1g sótlan pisztácia10 kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 78 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 267 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1009.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 438 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.4 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 106.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 500 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 489 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 209 micro
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 161.6 g
Zsír
-
Összesen 780 g
-
Telített zsírsav 459 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 238 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 2673 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10090.5 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 260 mg
-
Kálcium 1877 mg
-
Vas 78 mg
-
Magnézium 1782 mg
-
Foszfor 4380 mg
-
Nátrium 1653 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1064.1 g
-
Cukor 582 mg
-
Élelmi rost 106 mg
VÍZ
-
Összesen 1065.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4997 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 409 micro
-
K vitamin: 106 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 347 micro
-
Kolin: 1069 mg
-
Retinol - A vitamin: 4889 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 1306 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2090 micro
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 316.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
7 dkg cukrozatlan kakaópor
-
1 tk szódabikarbóna
-
1.5 tk sütőpor
-
1 csipet só
-
8 dkg étcsokoládé
-
12 dkg vaj
-
20 dkg cukor
-
3 db tojás
-
2 dl víz
-
2 ek amarettó
A trüffelkrémhez
-
8 dl habtejszín
-
2 db tojássárgája
A mázhoz
A trüffelekhez
-
30 ml habtejszín
-
2 ek amarettó
-
5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg porcukor
-
3 ek vaj
A szóráshoz
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót egy tálban összekeverjük.
- A csokit olvasszuk meg gőz felett, és hagyjuk langyosra hűlni.
- Addig a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, hozzádolgozuk a friss sajtot, majd egyenként a tojásokat.
- A langyosra hűlt csokit, a vaníliaesszenciát és az amarettót is a sajtos-cukros-vajas keverékhez adjuk.
- Folyamatos kevergetés mellet adagoljuk hozzá a kakaós-lisztet, és folyamatosan lazítsuk a langyos vízzel.
- Lisztezett-vajazott tortaformába öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre. (Tűpróba ajánlott, sütő nyitogatása az első 20 percben nem, mert a tészta összeomlik, és akkor az idegeink is.)
- Amíg a tészta sül, elkészítjük a trüffel-krémet. A tejszínbe beletördeljük a csokit, felforraljuk. Ha langyosra hűlt belekeverük a két tojássárgát.
- Teljesen hidegre hűtjük (3-4 óra minimum a hűtőben) majd kézimixerrel nagyon kemény krémet verünk belőle. (Ha nincs teljesen lehűlve, soha nem fogjuk tüdni olyan keményre verni, hogy megtartsa a tortalapokat!)
- Ha a piskóta elkészült, langyosra hűtjük, és legalább három, de inkább négy lapra vágjuk vízszintesen (Ez ugye attól függ, mennyire jön fel a sütőben.)
- A krémet a lapok közé kenjük, oldalra és a tetejére nem kell, oda a máz kerül.
- A mázhoz felolvasztjuk a csokit gőz felett, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd elkeverjük benne a szobahőmérsékletű vajat, és egyenletesen felvisszük a torta oldalára illetve tetejére. Oldalt beborítjuk a nagyszemű aprított mogyoróval, amit előtte száraz serpenyőben 1-2 percig pirítgattunk, hogy legyen illata.
- A trüffelekhez gőz felett felolvasztjuk a csokit, belekeverjük a vajat és a tejszínt, belecsöpögtetjük az amarettót, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a porcukrot és a kakaót.
- Várunk, míg formázhatóra hűl. Ez a legnehezebb, met ha még nem elég szilárd, nem tudjuk formázni, ha túlkötött, már nem tudjuk.
- Enyhén vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és kakaóporba forgatjuk őket, aztán irány a hűtő egy órára.
- Ha teljesen szilárdak, kivesszük őket, melegített késpengét nyomunk az egyik pontjukra, majd azonnal rányomjuk a tortára (Ettől ragad rá, és később nem gurul minden irányba.)
- Ha minden trüffel megvan, kakaópot teszünk egy szitába, és nagyon vékonyan meghintjük vele a tortát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 1206
- Tegnapi nézettség: 16
- 7 napos nézettség: 130
- Össznézettség: 250109
- Feltöltés dátuma: 2010. október 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ennél finomabb tortát még soha nem ettem, igaz, ennél nehezebbet is ritkán készítettem, mert valahogy mindig az idegösszeomlás szélére akar juttatni. Mikor utoljára csináltam, - a szüleim 25. házassági évfordulójára, februárban - a trüffelkrém hűlését meggyorsítandóan kitettem a hóba tálastul, jól letakarva. Csak arra nem számítottam, hogy az egyébként a kanapéhoz nőtt magyar vizslánk kikéredzkedik, és megtalálja. Mire 5 perc múlva feltűnt az üres hely a szófán, és nagyon rosszat sejtve kirohantam a kertbe, már csak a krém harmada volt az edényben, a maradék kéharmada a vizslában, illetve szétkenve a fején. Kutyamosás után este hatkor nem volt túl vicces újabb 8 dl tejszínt és 25 dkg csokit szerezni. Ráadásul a fényképezőgépemben is lemerült az elem, és ha valahol nem illik azt mondani, hogy "Hé, ne egyétek meg, még le akarom fényképezni" az az ember szüleinek az ezüstlakodalma. Most Lilla barátnőm - nem mondom meg hányadik, mert olyat nem illik - születésnapjára készítettem ezt a tortát. Valószínűleg, annak hogy valahol a közepe táján nem vágtam falhoz krémesül, piskótástul, trüffelestül, Lilla iránti mérhetetlen szeretetem az egyetlen lehetséges magyarázata - na jó, a konyhát sem akartam tovább rombolni, így is bokáig jártam a csokiban. Mert hát kérem ez nem egy egyszerű torta, túl sok részből áll ahhoz, hogy Murphy ne kacsintson be a konyhaablakon. Ennek ellenére érdemes hozzákezdeni, és ha betartjuk a főbb szabályokat, hamarabb elkészül, mint a Luca széke :) A csokis-tejszínt érdemes előző nap elkészíteni, és éjszaka hűteni - így biztosan kemény lesz a krém. Tudom, hogy nem olcsó a rengeteg vaj, tejszín és csoki, de ezt a tortát nem lehet margarinból vagy alacsonyabb kakaótartalmú csokiból megcsinálni, mert szerintem olyan különbség lehet közte, mint a löncshúsos meg a lazacos szendvics között. A sütőt ne nyitogassuk az első 20 percben, mert összeesik a piskóta. Hagyjuk kihűlni rendesen, mert különben nem lehet szeletelni. Ha nem jött fel nagyon, ne erőltessük a négy lapot - hárommal is pont olyan finom. Végezetül: keressünk magunk mellé valakit a konyhába, aki szóval tart, átsegít a holtpontokon, és segít a töménytelen mennyiségű irdatlanul csokis edényt tisztára kóstolgatni, mert ha egyedül csináljuk, hóttuti a csokimérgezés még mielőtt a végére érnénk. :D