Delia hagymatortája
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
18g finomliszt67 kcal
-
4g sertészsír38 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
7g cheddar sajt27 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
töltelék
-
45g lilahagyma16 kcal
-
37g salottahagyma24 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
25g dupla tejszín120 kcal
-
4g cheddar sajt17 kcal
Összesen
439
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
110g finomliszt400 kcal
-
25g sertészsír226 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
40g cheddar sajt161 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
töltelék
-
270g lilahagyma98 kcal
-
224g salottahagyma147 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
150g dupla tejszín719 kcal
-
25g cheddar sajt101 kcal
Összesen
2631
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
9.3g finomliszt34 kcal
-
2.1g sertészsír19 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
3.4g cheddar sajt14 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0 kcal
-
0.7g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
töltelék
-
22.8g lilahagyma8 kcal
-
19g salottahagyma12 kcal
-
7.6g vöröshagyma3 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
-
14g tojás18 kcal
-
12.7g dupla tejszín61 kcal
-
2.1g cheddar sajt9 kcal
Összesen
223
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 444.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 103.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 158 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
439
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.3 g
Zsír
-
Összesen 199.4 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 789 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2666.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 728 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 937 mg
-
Nátrium 743 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 158.1 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 622.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 964 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 160 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 248 micro
-
Kolin: 518 mg
-
Retinol - A vitamin: 950 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 780 micro
Összesen
2631
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 225.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
223
kcal
Hozzávalók
tészta
-
110 g finomliszt
-
25 g sertészsír
-
25 g vaj
-
40 g cheddar sajt
-
1 teáskanál mustár
-
3 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 csipet só
-
1 teáskanál bors
töltelék
-
3 közepes db lilahagyma
-
8 közepes db salottahagyma
-
1 közepes db vöröshagyma
-
50 g vaj
-
3 db tojás
-
1.5 dl dupla tejszín
Elkészítés
tészta
- A lisztet 25 g vajjal és a zsírral összemorzsoljuk.
- Belekeverjük a sót, pirospaprikát, mustárt és sajtot.
- Annyi vizet gyúrunk bele, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
- Műanyag zacskóban vagy letakarva hűtőben pihentetjük fél órát.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. (Az eredeti recept 18 cm széles és 4.5 cm magas tortaformát használ, nekem csak 23 cm széles kapcsos tortaformám volt kéznél.) A lényeg, hogy 7-10 cm-rel nagyobbra nyújtsuk a tésztát, hogy pereme is legyen. Ha kisebb tortaformát használunk, magasabbnak kell lennie a peremnek, ha nagyobb a tortaforma, akkor a töltelék jobban elterül, így a perem alacsonyabb lehet.
- A tésztát kézzel a formához tapasztjuk, ha túllóg, a perem mellett levágjuk a felesleget, és alufóliával kibéleljük, hogy a tészta peremére is jusson az alufóliából és a tortaforma külső peremére hajthassuk, így akadályozzuk meg, hogy a tészta összeessen. Villával megszurkáljuk.
- Hűtőben dermesztjük fél órán át. (Ezeket a lépéseket én teljesen kihagytam.)
- Előmelegítjük a sütőt 190 Celsius fokra.
- 15 perc alatt megsütjük a tésztát. Az alufóliát óvatosan lefejtjük a tésztáról.
- Egy tojássárgájával -ami a három tojás egyike lehet -bekenjük a tésztát, és 7-8 percre visszatesszük a sütőbe. Ez egy nedvesség elleni védőréteget képez majd, és ropogós marad a tészta. (Ezeket a lépéseket én kihagytam.)
töltelék
- Közben a töltelékhez a hagymákat megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk (én négy gerezdre vágtam a vöröshagymát és a lilahagymát, a shalottát félbe, és úgy szeleteltem le őket).
- 50 g vajat megolvasztunk egy nagy lábosban, és a hagymát ezen pároljuk meg fél óra alatt. (Az eredeti recept fedő nélkül párolja, én használtam fedőt, mert nem akartam megégetni.)
- Kevergetni kell 5 percenként, vagy míg barnára sül. (Mivel én többféle hagymát választottam, csak addig vártam, míg üvegesre párolódtak.)
- Miután kivettük a tésztát, másodszor 180 Celsius fokra csökkentjük a sütő hőfokát.
- A hagymatöltelék felét a tésztába kanalazzuk - én lyukacsos merőkanállal.
- A tojásokat villával kicsit felverjük, a maradék tojássárgáját is felhasználva (amit a tészta kenéséhez használtunk). Belekeverjük a tojásokhoz a dupla krémet és egy kis sót és őrölt borsot.
- A tojásos keverék felét ráöntjük a hagymára, majd a maradék hagyma és maradék tojáskeverék. (Én bekanalaztam az összes hagymát lyukacsos kanállal, és ráöntöttem az összes tojásos tejszínes keveréket. Jól eloszlott sütés közben.)
- Reszelt cheddar sajttal megszórjuk, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Én 200 Celsius fokon sütöttem, hogy a tészta biztosan átsüljön.)
- Sütés után 10 percig pihentetjük, majd óvatosan körülvágjuk a tortaformában, és vigyázva kiemeljük. (Én a formában hagytam kihűlni.)
- Delia parmezán tésztával is ajánlja készíteni, vagy egy evőkanál zsályát keverhetünk a töltelékbe, esetleg még egy zsálya ágat illeszthetünk a töltelék tetejére, mielőtt sajttal szórnánk meg sütés előtt. Előételként 6 főre szól a recept, főételként 4 főre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 65 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 982
- Feltöltés dátuma: 2014. június 06.
Ajánló
Kerti partikra, piknikre kiváló! Ahogy én készítettem, másnapra átázott a tészta, de a hagymatöltelék kárpótolt mindenért! Következő alkalommal betartok majd minden pepecselős utasítást.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ezt a receptet deliaonline.com-on találtam. "Thick onion tart"-nak nevezik, ami szerintem a francia hagymatortának felel meg. Érdekes, hogy nincs benne cukor és édesítőszer, de édes, mégsem lehet a desszertek közé sorolni. Biztos befutó a vegetáriánusok és az ínyencek körében, ezért is fordítottam le ide.