r
Nosalty Logó

Delia hagymatortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Delia hagymatortája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 439 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 2631 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 223 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 439 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    199.4 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    789 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2666.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    937 mg
  • Nátrium
    743 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    158.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    622.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    964 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    248 micro
  • Kolin:
    518 mg
  • Retinol - A vitamin:
    950 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    780 micro
Összesen 2631 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 223 kcal

Hozzávalók

tészta

töltelék

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet 25 g vajjal és a zsírral összemorzsoljuk.
  2. Belekeverjük a sót, pirospaprikát, mustárt és sajtot.
  3. Annyi vizet gyúrunk bele, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  4. Műanyag zacskóban vagy letakarva hűtőben pihentetjük fél órát.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. (Az eredeti recept 18 cm széles és 4.5 cm magas tortaformát használ, nekem csak 23 cm széles kapcsos tortaformám volt kéznél.) A lényeg, hogy 7-10 cm-rel nagyobbra nyújtsuk a tésztát, hogy pereme is legyen. Ha kisebb tortaformát használunk, magasabbnak kell lennie a peremnek, ha nagyobb a tortaforma, akkor a töltelék jobban elterül, így a perem alacsonyabb lehet.
  6. A tésztát kézzel a formához tapasztjuk, ha túllóg, a perem mellett levágjuk a felesleget, és alufóliával kibéleljük, hogy a tészta peremére is jusson az alufóliából és a tortaforma külső peremére hajthassuk, így akadályozzuk meg, hogy a tészta összeessen. Villával megszurkáljuk.
  7. Hűtőben dermesztjük fél órán át. (Ezeket a lépéseket én teljesen kihagytam.)
  8. Előmelegítjük a sütőt 190 Celsius fokra.
  9. 15 perc alatt megsütjük a tésztát. Az alufóliát óvatosan lefejtjük a tésztáról.
  10. Egy tojássárgájával -ami a három tojás egyike lehet -bekenjük a tésztát, és 7-8 percre visszatesszük a sütőbe. Ez egy nedvesség elleni védőréteget képez majd, és ropogós marad a tészta. (Ezeket a lépéseket én kihagytam.)

töltelék

  1. Közben a töltelékhez a hagymákat megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk (én négy gerezdre vágtam a vöröshagymát és a lilahagymát, a shalottát félbe, és úgy szeleteltem le őket).
  2. 50 g vajat megolvasztunk egy nagy lábosban, és a hagymát ezen pároljuk meg fél óra alatt. (Az eredeti recept fedő nélkül párolja, én használtam fedőt, mert nem akartam megégetni.)
  3. Kevergetni kell 5 percenként, vagy míg barnára sül. (Mivel én többféle hagymát választottam, csak addig vártam, míg üvegesre párolódtak.)
  4. Miután kivettük a tésztát, másodszor 180 Celsius fokra csökkentjük a sütő hőfokát.
  5. A hagymatöltelék felét a tésztába kanalazzuk - én lyukacsos merőkanállal.
  6. A tojásokat villával kicsit felverjük, a maradék tojássárgáját is felhasználva (amit a tészta kenéséhez használtunk). Belekeverjük a tojásokhoz a dupla krémet és egy kis sót és őrölt borsot.
  7. A tojásos keverék felét ráöntjük a hagymára, majd a maradék hagyma és maradék tojáskeverék. (Én bekanalaztam az összes hagymát lyukacsos kanállal, és ráöntöttem az összes tojásos tejszínes keveréket. Jól eloszlott sütés közben.)
  8. Reszelt cheddar sajttal megszórjuk, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Én 200 Celsius fokon sütöttem, hogy a tészta biztosan átsüljön.)
  9. Sütés után 10 percig pihentetjük, majd óvatosan körülvágjuk a tortaformában, és vigyázva kiemeljük. (Én a formában hagytam kihűlni.)
  10. Delia parmezán tésztával is ajánlja készíteni, vagy egy evőkanál zsályát keverhetünk a töltelékbe, esetleg még egy zsálya ágat illeszthetünk a töltelék tetejére, mielőtt sajttal szórnánk meg sütés előtt. Előételként 6 főre szól a recept, főételként 4 főre.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 18
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 982
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 06.

Ajánló

Kerti partikra, piknikre kiváló! Ahogy én készítettem, másnapra átázott a tészta, de a hagymatöltelék kárpótolt mindenért! Következő alkalommal betartok majd minden pepecselős utasítást.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a receptet deliaonline.com-on találtam. "Thick onion tart"-nak nevezik, ami szerintem a francia hagymatortának felel meg. Érdekes, hogy nincs benne cukor és édesítőszer, de édes, mégsem lehet a desszertek közé sorolni. Biztos befutó a vegetáriánusok és az ínyencek körében, ezért is fordítottam le ide.

Hozzávalók

tészta

töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...