Cukkinis lecsó 4. - újra a csúcson
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50g cukkini8 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
250g tv-paprika41 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g barna cukor5 kcal
-
2g ketchup2 kcal
-
3 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
50g kenyér137 kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
200g cukkini32 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
1000g tv-paprika164 kcal
-
6g só0 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
8g ketchup8 kcal
-
11 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
200g kenyér548 kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
11.6g cukkini2 kcal
-
10.4g vöröshagyma4 kcal
-
2.9g paradicsom1 kcal
-
57.8g tv-paprika9 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.3g barna cukor1 kcal
-
0.4g ketchup0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
11.6g kenyér32 kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1226.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 166 mg
-
Nátrium 865 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 314.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 178 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 62 micro
-
β-karotin 808 micro
-
β-crypt 77 micro
-
Likopin 548 micro
-
Lut-zea 2001 micro
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 40.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4905.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 448 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 664 mg
-
Nátrium 3462 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 165.7 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1256.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 366 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 713 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 101 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 259 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 247 micro
-
β-karotin 3232 micro
-
β-crypt 309 micro
-
Likopin 2191 micro
-
Lut-zea 8003 micro
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 283.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 200 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 187 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 127 micro
-
Lut-zea 462 micro
Hozzávalók
-
2 db vöröshagyma
-
0.5 db paradicsom
-
1 kg tv-paprika
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál barna cukor
-
0.5 ek ketchup
-
1 db tojás
-
3 ek olívaolaj
-
4 szelet kenyér
Elkészítés
- A vöröshagymákat felkockázzuk (ne apróra), és az olívaolajon üvegesre pároljuk, közben hozzáadjuk a cukrot és a sót.
- A paradicsomokat kockázzuk fel 2-3 cm-es darabokra és hozzáadjuk a hagymához.
- Nagy lángon lefedve pároljuk 5 percig.
- A paprikát is kockázzuk fel 3-4 cm-es darabokra, tegyük a lábosba, keverjük át és pároljuk tovább lefedve, nagy lángon 5 percig.
- Daraboljuk fel a cukkínit 1 cm-es kockákra, szórjuk a lábosba, alaposan keverjük el, és közepes lángon főzzük, félig lefedve kb. 50 percig. Közben kóstoljuk, ha kell sózzuk meg (daráltpaprika sós ízétőlfüggően).
- Ha elkészült, akkor vegyük le a tűzhelyről, üssük bele a tojást, alaposan keverjük el. Hagyjuk kihűlni.
- Szeleteljünk fel átlósan és enyhén pírítsunk meg egy szelet francia kenyeret. Erre halmozzuk fel a cukkinis lecsót.
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10031
- Feltöltés dátuma: 2011. június 27.
Ajánló
Ha kész, akkor zárd el, és : „A” verzió megeszed így, nagyon finom, ok, vagy: „B” verzió, amint elzártad a lángot, fogsz 1 tojást beleütöd, benne gyorsan elkevered és megeszed, vagy: „C” verzió a tojás beleütése után ciabattát (esetleg Erzsébet kenyeret, pirítóst) pirítasz ropogósra, erre halmozod a lecsót és megeszed, akár másnap reggelire hidegen Én az utolsóra szavazok.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Na, témánál vagyunk. A jelenkori ember, azaz a mostanusz szápiensz hétköznapjai, valljuk meg, igencsak be tudnak szürkülni, és ha rálépett az útra, akkor komoly szörnyekkel kell megküzdenie. Elkapja a gépszíj, bekerül a darálóba, ahonnan viszonylag nehéz szabadulni, illetve ha sikerül is, némi halmazállapot változás az ára. Agyi, lelki pépesedés, zanzásodás. Egyik oldalról a meló, a robotolás, a fizikai létfenntartáshoz szükséges pénz utáni hajsza taszigálja a fogaskerekek felé, a másik oldalról a tökegyforma, sablonos délutánok, a tartalom nélküli esték terelik a csendes depresszió démonának kitárt karjaiba (tudok még képzavarral élni, ha nem volt elég). Van-e kiút ebből a veremből?! Mivel ez egy gasztroblog, ezért gyorsan vonnom kell egy-két párhuzamot, hogy eljussunk vhova. A kulcs a „tökegyforma” és a „sablonos” szavak. Ahhoz, hogy rámutassunk a probléma megoldására, vagy legalább elgondolkodtassuk embertársainkat, útjelző táblák legyünk az élet labirintusában, a probléma gyökeréig kell leásnunk a kertünkben. Meg kell szüntetnünk a sablonokat az életünkben és az ételünkben, és ha a tök egyforma, akkor cukkínivel dolgozzunk. (azt mondtam gyors párhuzam, nem azt, hogy jó). Kezdjük a sablonnal. Minden alkalommal ugyanaz a menet? Hát reformáljuk meg! Kezdjük az elején, a névvel. Ki volt az, aki először lecsónak hívta nem tudom. Állítólag, a wiki szerint, vhonnan a balkánról jött, csak aztán került a magyar gasztronómia alapreceptjei közé, de rendesen ott is ragadt, mondjuk mostanában eléggé az alján, és hát mondjuk ki, gyerekek, le is égett rendesen. Szóval, mint ahogy azt itt is boncolgattuk (http://nemnagykunszt.postr.hu/hatranyos-megkulonboztetes), egy rossz, vagy egy mára már divatjamúlt névválasztással rendesen le lehet kerülni a palettáról, és visszafelé csúszni a lejtőn nem ugyanolyan könnyű. Először is kell ugye egy név, mer’ ez a lecsó, ez botrányosan elcsépelt, idejétmúlt. Olyan, mint a gulyás, és hogy szakmánál maradjunk, akkor ennyi erővel lehetne kondás, meg ménes is, és ha már itt tartunk, akkor pulis, vagy terelőkutyás is. A pásztortarhonya egyébként nem rossz. De most jut eszembe! A kőműves téma sokkal hálásabb. Ott van a fángli, meg a spakli, mennyire jó kis desszertnevek lennének már (jóvan, agyoniskolázott, mondjad, hogy a gulyás magyarul van a spakli meg nem! És nem az étellel van bajom, ne anyázzatok, a nevekről beszélünk). Várom az ötleteket, de addig is legyen Haparpacu, ez sokkal jobb… pfff. Na, mutassunk ennek a receptnek kiutat, találjon vissza az étlapokra, legyen aktuális, divatos, trendi. Törjön a csúcsra! Főzzük meg másként, sablonmentesen. Kockázz fel 2 db vöröshagymát, de ne apróra, hagyd nyugodtan nagyobb darabokra, szerintem így más az íze, de télleg, legyen rusztikus. Dobj fel egy lábosban olívaolajat, tedd rá a hagymát. Szórj a hagymára 1 tk sót és 1 tk barnacukrot. Párold üvegesre, míg a cukor kicsit rá nem karamellizálódik. Tegyél bele 0,5-1 ek ketchupot, és ha anyukád feketeöves daráltpaprika elrakásban, akkor kapj elő egy üveggel és tegyél bele 1 ek-val. Ha nincs ilyened, akkor 1 tk pirosarany (persze ezek lehetnek csípősek is). Vágj össze0,5 kgparadicsomot (kb 2-3 cm-es kockákra), és mehet a hagymára. Forgasd át és főzd nagy lángon lefedve 5 percig. Fogj 1 kgTV paprikát. Ha esetleg nem tudnád, akkor a magjaitól és a szárától úgy szabadulhatsz meg könnyedén, hogy a bal kezedben fogod a paprikát, a jobb kezedben a szárát. Egy határozott mozdulattal megpróbálod belenyomni a szárát a paprika belsejébe, körbemozgatod, és egy ugyancsak határozott mozdulattal kirántod. Ha a mozdulat nem volt sikeres, és egy hét múlva a hajadból még mindig kerül elő paprikamag, akkor csak simán késsel szabadítsd meg a magoktól (megamagoktól, jó mi?) A megtisztított paprikát darabold fel 3-5 cm-es részekre, mehet a paradicsomra, fedd le és főzd 5 percig. Közben fogj egy kisebb cukkinit (bébicukkini). Ne legyen nagyobb, mint 20-25 cm, mert akkor egyben használhatod, nem kell meghámozni és kimagozni sem, sőt. Ezt is kockázd fel kb 1 cm-es darabokra és mehet a lábosba. Most vedd lejjebb a lángot kb közepesre, fedd le a lábost, várd meg amíg „rotyogni” (ezisdeszép) nem kezd, akkor félig húzd le róla a fedőt és főzd további 45-50 percig. Kóstold meg, sózd még, ha kell (ez ugye attól függ, hogy pl anyukád szerelme kitartó-e faterod iránt, és a daráltpaprikája mennyire volt sós).