Csülökpörkölt bográcsban Fonott Kalács konyhájából
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Fonott Kalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
625g sertéscsülök869 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
150g paradicsom27 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
75g vörösbor64 kcal
-
6g só0 kcal
-
8 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g sertészsír101 kcal
Összesen
1120
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
2500g sertéscsülök3474 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
600g paradicsom108 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
300g vörösbor255 kcal
-
22g só0 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
Összesen
4481
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
64.4g sertéscsülök90 kcal
-
8.8g vöröshagyma3 kcal
-
15.5g paradicsom3 kcal
-
1.5g fokhagyma2 kcal
-
7.7g vörösbor7 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.2g sertészsír10 kcal
Összesen
116
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.9 g
Zsír
-
Összesen 65.9 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 312 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3911 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 1024 mg
-
Nátrium 2528 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 588.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 164 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 336 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 169 micro
-
β-karotin 1461 micro
-
β-crypt 186 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 763 micro
Összesen
1120
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 371.7 g
Zsír
-
Összesen 263.6 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 112 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 1249 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15644.1 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 362 mg
-
Kálcium 502 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 510 mg
-
Foszfor 4095 mg
-
Nátrium 10110 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.4 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 2353.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 656 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 122 mg
-
D vitamin: 406 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 110 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 1345 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 677 micro
-
β-karotin 5842 micro
-
β-crypt 742 micro
-
Likopin 15438 micro
-
Lut-zea 3050 micro
Összesen
4481
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 403.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 60.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 151 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 398 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
116
kcal
Hozzávalók
-
2.5 kg sertéscsülök
-
2 nagy db vöröshagyma
-
6 közepes db paradicsom
-
1 közepes fej fokhagyma
-
3 dl vörösbor
-
2 ek só
-
3 ek fűszerpaprika
-
1 ek bors
-
3 ek sertészsír
Elkészítés
- A csülökről lefejtjük a bőrt és a mócsingot. Ha jóban vagyunk a hentesünkkel, még a boltban megkérhetjük, hogy csontozza ki. A bőrt és a csontot most nem használjuk fel. Én megfőztem a kutyának, de le lehet fagyasztani később bableveshez vagy lencséhez. A 2.5 kg két egész csülök volt, a tiszta hús kb 1.8 kg lett.
- Kis kockákra vágjuk a csülök húsát. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük, vagy kis kockákra vágjuk. A paradicsomot is felkockázzuk.
- A bográcsban 5 ek zsírt vagy 2 dl olajat melegítünk, majd üvegesre dinszteljük rajta a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát, folyamatos kevergetés mellett pépesre főzzük, a vörösborral együtt egy sűrű szaftot készítünk. Ehhez elegendő 10 perc. Megfűszerezzük ízlés szerint, tehetünk bele csípős paprikát is.
- A csülköt hozzáadjuk, kevergetjük. Az elpárolgott vizet pótoljuk, én először 2 decit adtam hozzá, majd még 3x2 decit, amikor elfőtte a levét. Nem kell túl nagy lángon főzni, inkább lassabban főjön.
- Közben már készíthetjük a köretet, mert elég 10 percenként párat keverni rajta. Ha a hús teljesen megpuhult és a szaft is kellemes állagú, fogyaszthatjuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8934
- Feltöltés dátuma: 2015. július 27.
Ajánló
Nokedlivel, kovászos ubival és vörösborral.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Fonott Kalács
77 recept
Nem egy megszokott módja ez a csülök felhasználásának, legalábbis az én családomban csak egészben főzve találkozhattam vele. Most pörköltre vágytam, de mivel az elmúlt napokban állandóan lapockát meg combot ettünk, gondoltam, teszek egy próbát a csülökkel. Jó időben a bogrács is előkerül, az elmúlt két hétben szinte mindent bográcsban főztem meg. Ha csak ketten vagyunk, akkor is érdemes nekifutni, hisz nem több munka van vele, mint a tűzhellyel, és legalább nem a konyha lesz utána koszos. Úgyhogy leültünk a kis szőlőlugasunkban, és összedobtuk ezt a finom ételt.