Csülök sárga gévagombával agglegény módon
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
Pácolás
-
217g sertéscsülök301 kcal
-
27 kcal
-
7g mustár4 kcal
-
7g paprikakrém0 kcal
-
33g vöröshagyma12 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
83g póréhagyma22 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
0g só0 kcal
-
233g víz0 kcal
Sütés
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
Pácolás
-
650g sertéscsülök903 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
20g paprikakrém0 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
250g póréhagyma67 kcal
-
600g gomba128 kcal
-
0g só0 kcal
-
700g víz0 kcal
Sütés
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
Pácolás
-
26.6g sertéscsülök37 kcal
-
4.1g sűrített paradicsom3 kcal
-
0.8g mustár0 kcal
-
0.8g paprikakrém0 kcal
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
10.2g póréhagyma3 kcal
-
24.6g gomba5 kcal
-
0g só0 kcal
-
28.7g víz0 kcal
Sütés
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.6 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1012.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 542 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 605.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 160 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 671 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 9588 micro
-
Lut-zea 705 micro
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.7 g
Zsír
-
Összesen 59.5 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 314 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3038.2 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 229 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1625 mg
-
Nátrium 756 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.1 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1816.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 134 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 479 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 2012 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 28764 micro
-
Lut-zea 2116 micro
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 124.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1179 micro
-
Lut-zea 87 micro
Hozzávalók
Pácolás
-
100 g sűrített paradicsom
-
20 g mustár
-
20 g paprikakrém
-
2 csipet fekete bors
-
2 csipet kakukkfű
-
250 g póréhagyma
-
600 g gomba
-
só ízlés szerint
-
7 dl víz
Sütés
Elkészítés
Pácolás
- A csülköt a hentesnél karikára szeleteltetjük. Összekeverjük a paradicsompürét, paprikakrémet, mustárt, apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket, rákenjük a húskarikákra.
- A sütésre szolgáló lábasba tesszük a cuccot, és hűtőben tartjuk egy napot.
Sütés
- A lábast kivesszük a hűtőből, beleszórjuk a zöld résszel együtt összevágott pórét, sózzuk, összekeverjük. Ráöntjük a megtisztított és feldarabolt gombát.
- Felöntjük fél liter vízzel, a lábost fedővel fedve a sütőbe tesszük, és 40 percet 200 C fokon sütjük.
- Még két deci vizet öntünk hozzá, majd még két órát sütjük 150 C fokon. A végén a szaft mennyiségét fedő nélküli sütéssel állítjuk be.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 160 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 967
- Feltöltés dátuma: 2017. április 29.
Ajánló
Egyszerű egytálétel, fogyasztható magában vagy némi főtt rizzsel, akkor hagyjunk kicsit több szaftot neki. A csülök vörösbort kíván, a gomba fehéret, kiegyezhetünk egy könnyű szekszárdi rozéval vagy sillerrel. De egy masszívabb furmint is szóba jöhet hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Most, április végén kezdődik a sárga gévagomba (más néven sárga fűzfagomba) szezonja. Ilyenkor ez a felül narancssárga, alul világossárga karéjos alakú taplógombaféle puha és rugalmas, később befásodik. Az első tavaszi gombák egyike, nem jellegzetes ízű, de finom. Kiváló rántva, egészen csirkehús jellegű. Ebben a receptben kihasználtam azt a jó tulajdonságát, hogy bármeddig süthető-főzhető, megtartja kellemes, jól harapható textúráját. Az agglegény módra nálam az egy lábasban elkészített és tálalt ételt jelenti, a hús a körettel együtt készül, nincs 16 mosogatni való csetres edény, ilyen-olyan külön flancolás. A sűrű szaftot, amit szeretek, a hosszú sütés alatt szétfővő póré biztosítja. A lábas hagyományos zománcos, fémfülű, a fedő is az. Ez azért fontos, mert a lábasban teszem be az ételt a sütőbe. Mint minden csülkös ételt, ezt is addig kell sütni, amíg a csülökbőr kanállal vágható lesz. Természetesen a fűszerezés és a felhasznált zöldségek köre opciós, mindenki vágjon hozzá olyat, amit akar, és szórja meg azzal, ami szimpatikus neki. A módszer cseréptállal is működik, már sütöttem abban is. Ez az étel is gluténmentes, mert így étkezem. Ja, a csülökcsontban lévő velőt feltétlen együk meg, igazi csemege.