r
Nosalty Logó

Csülök sárga gévagombával agglegény módon

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Mikibácsi
Csülök sárga gévagombával agglegény módon
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Pácolás

Sütés

409
Kalória
39.6g
Fehérje
21g
Szénhidrátok
19.8g
Zsír
605.6g
Víz
104.5g
Koleszterin
4.7g
Rost
10.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 409 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 1228 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 49 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1012.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    605.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    9588 micro
  • Lut-zea
    705 micro
Összesen 409 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3038.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    229 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1625 mg
  • Nátrium
    756 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.1 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1816.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    479 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    2012 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    28764 micro
  • Lut-zea
    2116 micro
Összesen 1228 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1179 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 49 kcal

Elkészítés

Pácolás

  1. A csülköt a hentesnél karikára szeleteltetjük. Összekeverjük a paradicsompürét, paprikakrémet, mustárt, apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket, rákenjük a húskarikákra.
  2. A sütésre szolgáló lábasba tesszük a cuccot, és hűtőben tartjuk egy napot.

Sütés

  1. A lábast kivesszük a hűtőből, beleszórjuk a zöld résszel együtt összevágott pórét, sózzuk, összekeverjük. Ráöntjük a megtisztított és feldarabolt gombát.
  2. Felöntjük fél liter vízzel, a lábost fedővel fedve a sütőbe tesszük, és 40 percet 200 C fokon sütjük.
  3. Még két deci vizet öntünk hozzá, majd még két órát sütjük 150 C fokon. A végén a szaft mennyiségét fedő nélküli sütéssel állítjuk be.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 160 perc
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Most, április végén kezdődik a sárga gévagomba (más néven sárga fűzfagomba) szezonja. Ilyenkor ez a felül narancssárga, alul világossárga karéjos alakú taplógombaféle puha és rugalmas, később befásodik. Az első tavaszi gombák egyike, nem jellegzetes ízű, de finom. Kiváló rántva, egészen csirkehús jellegű. Ebben a receptben kihasználtam azt a jó tulajdonságát, hogy bármeddig süthető-főzhető, megtartja kellemes, jól harapható textúráját. Az agglegény módra nálam az egy lábasban elkészített és tálalt ételt jelenti, a hús a körettel együtt készül, nincs 16 mosogatni való csetres edény, ilyen-olyan külön flancolás. A sűrű szaftot, amit szeretek, a hosszú sütés alatt szétfővő póré biztosítja. A lábas hagyományos zománcos, fémfülű, a fedő is az. Ez azért fontos, mert a lábasban teszem be az ételt a sütőbe. Mint minden csülkös ételt, ezt is addig kell sütni, amíg a csülökbőr kanállal vágható lesz. Természetesen a fűszerezés és a felhasznált zöldségek köre opciós, mindenki vágjon hozzá olyat, amit akar, és szórja meg azzal, ami szimpatikus neki. A módszer cseréptállal is működik, már sütöttem abban is. Ez az étel is gluténmentes, mert így étkezem. Ja, a csülökcsontban lévő velőt feltétlen együk meg, igazi csemege.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Meggyes aprógombóc

Nyáron megannyi gyümölcsös gombócot készítünk, bár e téren a tudomány általában megáll a baracknál és a szilvánál. Pedig egy sor másik szezonális finomság is akad, amit ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit Ferenc pápa nagyon szeretett

Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!