Csontos tarja egyben sütve
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g újkrumpli154 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
313g sertéstarja581 kcal
-
0 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g újkrumpli616 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1250g sertéstarja2325 kcal
-
0 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
40.9g újkrumpli25 kcal
-
7.4g vöröshagyma3 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
51.1g sertéstarja95 kcal
-
0 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.1 g
Zsír
-
Összesen 40.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 194 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1227.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 83 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 723 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 412.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 94 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 256 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 236.5 g
Zsír
-
Összesen 163.4 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 775 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4909.3 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 333 mg
-
Kálcium 348 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 452 mg
-
Foszfor 2891 mg
-
Nátrium 819 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1649.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 172 mg
-
D vitamin: 375 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 1025 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
2 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
Elkészítés
- A húst felhasználás előtt egy-két órával kivesszük a hűtőből, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletre enged. Ez azért fontos, hogy ha betesszük a forró serpenyőbe, a hőmérséklet különbség kisebb legyen, így megakadályozva, hogy kiszökjön a nedvességtartalma a husinak.
- A rozmaringból, őrölt köményből, fekete borsból és kakukkfűből egy kis tálba fűszermixet keverünk. 1 kk rozmaring, 1 kk kakukkfű, fél kk bors és fél kk őrölt kömény az arány.
- A húst megmossuk, lerázzuk róla a felesleges vizet, majd kézzel bedörzsöljük a fűszerkeveréket. Ügyelünk arra, hogy egyenletesen eloszlassuk, a kisebb részekbe, hézagokba is juttatunk belőle. A fűszert teljes egészében elhasználjuk, nem kell megijedni tőle, ha soknak tűnik. A fűszerezés után sóval megszórjuk minden oldalát.Ezután a húst alufóliával letakarva pihentetjük egy fél órát - 1 órát, de nem hűtőben.
- Serpenyőbe teszünk egy kevés olívaolajat, és beletesszük a húst. Nagy lángon minden oldalát 2-3 percig pirítjuk, folyamatosan forgatva, minden oldalát legalább 2-3 alkalommal érintve. Erre azért van szükség, hogy a hús kapjon egy kis kérget, lezárjuk a pórusokat, így a hosszú sütésnél biztosítva van, hogy nem szökik el a nedvesség, nem lesz a végeredmény száraz.
- A két fej vöröshagymát megtisztítjuk, és összevágjuk (nem kell aprítani, elég 4-be vágni).
- Veszünk egy magasabb falú tepsit vagy tálat (én kerámia sütőtálat használok), és beletesszük a sütőzacskót. A zacskóba bepakoljuk az összevágott hagymát és a 3-4 gerezd fokhagymát, majd óvatosan ráhelyezzük a húst, ráöntjük a húspirításhoz használt olívaolajat, és alaposan lezárjuk a zacskót. A zacskót a balesetek elkerülése végett néhány helyen megszúrjuk egy hústűvel.
- Előmelegített sütőben, alacsonyabb hőfokon 2 órán át sütjük (én gáztűzhelyet használok, itt a takarék lángnál egy hajszálnyival nagyobb hőfokon sütöm, elektromos tűzhely esetén 180 fok elég).
- Ha megsült a hús, kivesszük, és óvatosan kibontjuk a zacskót, ügyelve arra, hogy a hús alatt keletkezett gazdag lé el ne folyjon. A húst egy tálra tesszük, és fóliával letakarjuk. Egy kis lábasba fejtjük a zacskóban levő hagymákat és szaftot, esetleg felöntjük 1 dl vízzel, botmixerrel simára keverjük, és kis lángon felforraljuk.
- Köretként az újburgonyát összevágjuk, vízbe téve forrásig főzzük, majd még félkemény állapotában forró olajban megpirítjuk.
- Tálalásnál a húsból vékony szeleteket vágunk, és a szafttal leöntjük, a pirított burgonyával tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 112
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 54
- Össznézettség: 61912
- Feltöltés dátuma: 2013. július 24.
Ajánló
Tipp: A husi hidegen is remek, egy jó kacsazsíros kenyérre vékony szeleteket vágva és egy csepp szafttal kiegészítve isteni reggeli. A két órás sütési időt be kell tartani. Elsőre beleszaladtam, és kivettem kicsivel több, mint egy óra után, és bizony nem volt puha a belseje. Szerencsére volt még egy sütőzacsim, így vissza tudtam tenni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A közeli hipermarketben rendre találok 1-2 napos lejáratú húsokat féláron, amit azonnal zsákolok, és fagyasztok. Nemrég belefutottam két darab másfél kilós, csontos tarjába, amivel nem volt kedvem bíbelődni, szerettem volna a legkevesebb ráfordítással valami nagyon finomat sütni. Kerestem egy leírást, kicsit személyre szabtam, és egy isteni sült lett belőle, nem is beszélve az illatokról, amit a rozmaring és a kakukkfű adott.