Csokis kosárka
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
A krémhez
-
43 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
125g tej70 kcal
A tetejére
-
5g mandula30 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
A krémhez
-
171 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
500g tej280 kcal
A tetejére
-
20g mandula118 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
A krémhez
-
3.9g csokoládés pudingpor15 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.5g narancshéj1 kcal
-
43.4g tej24 kcal
A tetejére
-
1.7g mandula10 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 578.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.8 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 257 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 154 micro
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 54.6 g
Zsír
-
Összesen 149.3 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2313.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 754 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 286 mg
-
Foszfor 907 mg
-
Nátrium 284 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 419.3 g
-
Cukor 154 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 67.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1028 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 238 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 615 micro
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 5.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztből, a zabpehelyből, a cukorból és a vajból gyorsan tésztát gyúrúnk, és fél órára hűtőbe tesszük.
- Amíg a tésztánk pihen egyet, addig megnézhetjük egy film egyharmadát, de praktikusabb esetben inkább lássunk hozzá a puding elkészítéséhez. A pudingport a cukorral elkeverjük, kevés tejet öntünk hozzá, majd csomómentesre keverjük.
- Ezután beleöntjük a maradék tejet, és addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik a krémünk. Félretesszük, és amikor kihűlt, belereszeljük egy narancs reszelt héját (bátrabbak egy kevés chilivel vagy egy pici nagyszemű sóval is próbálkozhatnak).
- A lehűlt tésztánkat 12 részre osztjuk, és a muffinformának a széleit, illetve az alját körbetapicskoljuk vele. Aprólékos munka, de a végeredményért mindenképp megéri. Ezután jöhet egy újabb fél óra pihenés a hűtőben. (Én türelmetlen voltam, és egyből a fagyasztóba tettem.)
- A hűlési idő felénél bekapcsoljuk a sütőt, hogy a tésztakosárkák az Antarktiszról egyenesen a Szaharában találják magukat. Mondanom sem kell, nem lennék a helyükben.
- Ha a sütő is előmelegedett, és a kosárkák is kellőképp lehűltek, készre sütjük őket. A nagy adag vaj miatt a tészta könnyen összezuhanhat, elolvadhat, illetve a közepén kis pukli keletkezhet. Utóbbi nem szokott zavarni, de ha valakit mégis, akkor itt egy remek megoldás: A sütés megkezdése előtt sütőpapírból 12 darab négyzetet vágunk ki, amiket a kosárkákra teszünk. Fogjuk a sütőgyöngyünket/ rizsünket/babunkat egyszóval mindent amit sütő betehetünk, és elég nehéz ahhoz, hogy lent tartsa a tésztánkat. Ezután az előbb leírt módon megsütjük őket.
- Várunk egy kicsit, amíg félig meddig kihűlnek a kosárkák, majd megtöltjük őket pudinggal.
- Végezetül a tetejüket megszórjuk egy kevés szeletelt mandulával és reszelt narancshéjjal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 12989
- Feltöltés dátuma: 2011. április 11.
Ajánló
A tésztát hideg kézzel, hideg alapanyagokból, hidegen tartva, pár szóval a leghidegebb körülmények között tartva, érdemes elkészíteni és pihenni hagyni, ahogy azt a vajas tésztáknál megszokhattuk. Ezen kívül sok odafigyelést nem igényel ez a süti, legfeljebb egy nagy adag lelkesedést, és még jobb esetben pár apró kezet a konyhában, akik segítségünkre lehetnek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Tavasz van, legalább is dátum szerint, de odakintre még mindig a nagykabát kell, már ha az ember egyáltalán ki akar menni. Hát én nem akartam. Inkább elővettem egy rég nem látott filmet, és megnéztem a kezemben egy bögre kakaóval. És ez volt a csoki iránti vágyakozás első lépcsőfoka. A második az volt, hogy véget ért a film, és kezdtem unatkozni. Tökéletes párosítás arra, hogy a konyhában meglessem, mi van itthon. Étcsokis puding. Kell ennél több, kérdem én?! És igen, még egy kis ropogós tészta az aljára és valami mandulás a tetejére. A kép gyorsan összeállt, nem úgy, mint a süti, ami be kell vallani egy igen időigényes valami, de unatkozós esős napokra a legtökéletesebb dolog, amit ember kívánhat.