Csirkés pastilla
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
135g csirkemellfilé162 kcal
-
30g réteslap89 kcal
-
102g fehér hagyma37 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
40g mandula236 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
0 kcal
Összesen
659
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
675g csirkemellfilé810 kcal
-
150g réteslap443 kcal
-
510g fehér hagyma186 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
200g mandula1180 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0 kcal
Összesen
3299
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
35.5g csirkemellfilé43 kcal
-
7.9g réteslap23 kcal
-
26.8g fehér hagyma10 kcal
-
2.4g petrezselyem1 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11.6g tojás15 kcal
-
10.5g mandula62 kcal
-
5.3g porcukor20 kcal
-
0 kcal
Összesen
174
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.4 g
Zsír
-
Összesen 28.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 243 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1093.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 589 mg
-
Nátrium 132 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 221.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 148 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 252 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 457 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 699 micro
Összesen
659
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 241.9 g
Zsír
-
Összesen 142 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 1213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5466.8 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 784 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 817 mg
-
Foszfor 2944 mg
-
Nátrium 661 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 273.4 g
-
Cukor 130 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1108.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 560 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 54 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 166 micro
-
K vitamin: 740 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 406 micro
-
Kolin: 1261 mg
-
Retinol - A vitamin: 371 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2287 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3497 micro
Összesen
3299
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 287.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
Összesen
174
kcal
Hozzávalók
-
3 db csirkemellfilé (A csirke bármely részéből elkészíthetjük. Én három nagyobb darab fél csirkemellfiléből készítettem el.)
-
3 nagy fej fehér hagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
1 teáskanál gyömbér
-
1 teáskanál kurkuma
-
1 csipet sáfrány
-
2 teáskanál fahéj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 db tojás
-
20 dkg mandula
-
10 dkg porcukor
-
1 ek narancsvirágvíz
Elkészítés
- A lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a felaprított petrezselyemzöldet, a gyömbért, a kurkumát, a sót és a borsot (ízlés szerint), a fahéjat, majd a sáfrányt, ezeket egy rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk egészben a csirkehúst (nem daraboljuk, vagy szeleteljük fel). Lefedjük a lábast, és körülbelül 5 percig hagyjuk pirulni a húsos-fűszeres keveréket, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy az ellepje a húst, és lefedve hagyjuk főni, amíg a hús teljesen megpuhul.
- Mikor a hús megfőtt, kiszedjük egy tányérra, és félretesszük. A lábasban maradt fűszeres húsléhez adunk 4 egész tojást, amit elkeverünk. Ügyeljünk arra, hogy a tojásos keverék ne híg, hanem rántotta jellegű legyen. Mikor elértük ezt az állagot, akkor kiborítjuk a tojásos keveréket egy tányérra.
- A mandulát megpirítjuk (kevés olajban vagy sütőben), majd ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a pár csepp narancsvirágvizet.
- A kihűlt csirkehúst apró csíkokra vágjuk fel, vagy kézzel is szétszedhetjük, amennyiben a csirke csontos részéből készítjük az ételt, a csontokat el kell távolítani. A feldarabolt csirkét egy teáskanál fahéjjal elkeverjük.
- Egy jénai edényt kikenünk olvasztott vajjal. Megkezdjük a jénai edény kibélelését a rétes tésztával úgy, hogy ne maradjon ki szabad hely a tészták között. Miután a jénai tálba helyezünk egy réteslapot, mindig kenjük meg olvasztott vajjal. A lapokat oly módon helyezzük el, hogy azoknak körülbelül a fele lelógjon, hiszen majd ezt kell az étel összeállítása végén ráhajtani a kész ételre.
- Miután kibéleltük a jénai tálat, helyezzük bele a fahéjas csirkehúst, erre fektessünk két darab réteslapot, amit szintén egyenként megkenünk olvasztott vajjal. (Én a középső réteghez kettévágtam egy darab réteslapot, és azt hajtottam bele.)
- Miután lefedtük réteslappal a csirkés réteget, ráhelyezzük a tojásos-fűszeres keveréket, melyet szintén a félbevágott és olvasztott vajjal megkent réteslappal lefedünk.
- Utolsó rétegként a mandulás, porcukros rész kerül az ételre. Ezt követően lefedjük az egészet a lelógó réteslapokkal úgy, hogy azoknak a szélét megkenjük az olvasztott vajjal, így elősegítve azok tapadását. Mikor szépen behajtogattuk a széleket, az egészet lefedjük egy vagy két réteslappal, melyeket a tál szélén behajtogatunk a pastilla alá, így lesz szép egyenletes a teteje, és nem látszanak a hajtások. Az étel tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
- Előmelegített sütőben (160 C-on) fél órát sütjük.
- Mikor kihűlt a pastilla, megdíszítjük. A tetejét tradicionálisan porcukorral, illetve fahéjjal hintik meg, de a díszítésnek csak a kreativitásunk szabhat határt.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 2699
- Feltöltés dátuma: 2014. január 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Tradicionális marokkói étel, melyet ramadán vagy esküvők alkalmával szoktak elkészíteni csirkehúsból (djaj) vagy halból (hoot). A pastilla méltán szimbolizálhatná Marokkó gyönyörűségét, különleges íz- és illatvilágát. Csodálatos, miként egy harapásban olvadnak össze a fűszeres és édes ízek, miközben a fahéj és keleti fűszerek illatai lengik körbe a konyhát. Kihagyhatatlan recept azok számára, akik igazi felfedezők a gasztronómiában.