r
Nosalty Logó

Csirkés pastilla

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Csirkés pastilla
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 659 kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3299 kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 174 kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.4 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1093.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    148 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    457 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    699 micro
Összesen 659 kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    241.9 g

Zsír

  • Összesen
    142 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    1213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5466.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    784 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    817 mg
  • Foszfor
    2944 mg
  • Nátrium
    661 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    273.4 g
  • Cukor
    130 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1108.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    560 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    54 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    166 micro
  • K vitamin:
    740 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    1261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    371 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2287 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3497 micro
Összesen 3299 kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 174 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a felaprított petrezselyemzöldet, a gyömbért, a kurkumát, a sót és a borsot (ízlés szerint), a fahéjat, majd a sáfrányt, ezeket egy rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk egészben a csirkehúst (nem daraboljuk, vagy szeleteljük fel). Lefedjük a lábast, és körülbelül 5 percig hagyjuk pirulni a húsos-fűszeres keveréket, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy az ellepje a húst, és lefedve hagyjuk főni, amíg a hús teljesen megpuhul.
  2. Mikor a hús megfőtt, kiszedjük egy tányérra, és félretesszük. A lábasban maradt fűszeres húsléhez adunk 4 egész tojást, amit elkeverünk. Ügyeljünk arra, hogy a tojásos keverék ne híg, hanem rántotta jellegű legyen. Mikor elértük ezt az állagot, akkor kiborítjuk a tojásos keveréket egy tányérra.
  3. A mandulát megpirítjuk (kevés olajban vagy sütőben), majd ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a pár csepp narancsvirágvizet.
  4. A kihűlt csirkehúst apró csíkokra vágjuk fel, vagy kézzel is szétszedhetjük, amennyiben a csirke csontos részéből készítjük az ételt, a csontokat el kell távolítani. A feldarabolt csirkét egy teáskanál fahéjjal elkeverjük.
  5. Egy jénai edényt kikenünk olvasztott vajjal. Megkezdjük a jénai edény kibélelését a rétes tésztával úgy, hogy ne maradjon ki szabad hely a tészták között. Miután a jénai tálba helyezünk egy réteslapot, mindig kenjük meg olvasztott vajjal. A lapokat oly módon helyezzük el, hogy azoknak körülbelül a fele lelógjon, hiszen majd ezt kell az étel összeállítása végén ráhajtani a kész ételre.
  6. Miután kibéleltük a jénai tálat, helyezzük bele a fahéjas csirkehúst, erre fektessünk két darab réteslapot, amit szintén egyenként megkenünk olvasztott vajjal. (Én a középső réteghez kettévágtam egy darab réteslapot, és azt hajtottam bele.)
  7. Miután lefedtük réteslappal a csirkés réteget, ráhelyezzük a tojásos-fűszeres keveréket, melyet szintén a félbevágott és olvasztott vajjal megkent réteslappal lefedünk.
  8. Utolsó rétegként a mandulás, porcukros rész kerül az ételre. Ezt követően lefedjük az egészet a lelógó réteslapokkal úgy, hogy azoknak a szélét megkenjük az olvasztott vajjal, így elősegítve azok tapadását. Mikor szépen behajtogattuk a széleket, az egészet lefedjük egy vagy két réteslappal, melyeket a tál szélén behajtogatunk a pastilla alá, így lesz szép egyenletes a teteje, és nem látszanak a hajtások. Az étel tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
  9. Előmelegített sütőben (160 C-on) fél órát sütjük.
  10. Mikor kihűlt a pastilla, megdíszítjük. A tetejét tradicionálisan porcukorral, illetve fahéjjal hintik meg, de a díszítésnek csak a kreativitásunk szabhat határt.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2686
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tradicionális marokkói étel, melyet ramadán vagy esküvők alkalmával szoktak elkészíteni csirkehúsból (djaj) vagy halból (hoot).  A pastilla méltán szimbolizálhatná Marokkó gyönyörűségét, különleges íz- és illatvilágát. Csodálatos, miként egy harapásban olvadnak össze a fűszeres és édes ízek, miközben a fahéj és keleti fűszerek illatai lengik körbe a konyhát. Kihagyhatatlan recept azok számára, akik igazi felfedezők a gasztronómiában. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...