r
Nosalty Logó

Csirkés-csicsókás pite BBC módra

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Csirkés-csicsókás pite BBC módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 488 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2921 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 126 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    831.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    336 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    194 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 488 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    197.2 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    808 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4988.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    310 mg
  • Foszfor
    2106 mg
  • Nátrium
    2015 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    206.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1164.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    496 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    871 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 2921 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 126 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a csicsókát meghámozzuk, és 1,5 cm-es kockákra szeljük. A narancs héját lereszeljük, a húst 3-4 cm-esre kockázzuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, a hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük rajta.
  3. Hozzáadjuk a csicsókát, a narancshéjat és a bort, s addig forraljuk, míg a bor eltűnik.
  4. Megszórjuk liszttel, s elkeverjük, hogy mindenhova jusson. Ezután fokozatosan felöntjük az alaplével, mindig elkeverve. Ha ezt nagy lángon csináljuk, s nem egyszerre öntjük bele a levet, szószos állagot kapunk.
  5. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csirkét, s keverjük jól el. Lefedve főzzük 10 percig, míg a csirke megpuhul. Időnként keverjük meg.
  6. Levesszük a fedőt, s további 5 percig főzzük, hogy szépen besűrűsödjön. Ezután belekeverjük a tejszínt, és még 3-4 percig a tűzön kevergetjük.
  7. A tűzről levéve átöntjük egy 1-1,5 literes piteformába, s hagyjuk kihűlni. Közben lisztezett deszkán kinyújtjuk a leveles tésztát.
  8. A tésztából 1 cm széles csíkot vágunk, mellyel "bekerítjük" a pitét a tál mentén. Ha több darabból állítjuk össze a keretet, ne nagyon lógjanak egymásra a részek.
  9. Megkenjük tojással,a maradék tésztával borítjuk a pite közepét. A kilógó, felesleges részeket levágjuk, s picit lenyomkodjuk a tetőt. Ezt is megkenjük tojással, a közepére pedig "szellőző lyukat" vágunk.
  10. A maradék tésztadarabokból mintát készítünk, majd fél órára hűtőbe helyezzük a pitét, a sütőt pedig 220 fokra melegítjük elő.
  11. Sütőbe tevés előtt még egyszer megkenjük a pitét tojással, majd 15 percigsütjük a forró sütőben. Ezután 190 fokra kapcsoljuk a hőfokot, s további 20-25 percig sütjük a pitét. Forrón tálaljuk.
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 17103
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

A keddi zöldségszállítmányban szerepelt egy "Jerusalem artichoke" nevezetű tétel. Lehet, hogy műveletlen vagyok, de én valami articsóka-jellegű, zöld, virágszerű zöldségre számítottam. Ilyen egyáltalán nem bujkált a dobozban, találtam viszont egy zacskónyi beazonosíthatatlan, piszkosfehér, nagy bibircsókokra emlékeztető gumót, melyet kizárásos alapon jeruzsálemi articsókának nyilvánítottam. Utánanéztem a dolognak, s kiderült, valóban ez az: hivatalos magyar neve csicsóka, bár az angolból fordított jeruzsálemi articsóka is él. Nagyon megtetszett ez a zöldség, finom, egészséges, olcsó, akit jobban izgat, nézze meg a nosaltys adatlapját, vagy Dolce Vita blogját, ahol rengeteg érdekességet  olvashatunk róla. A BBC Food oldalán  kerestem receptet hozzá, s ott találtam ezt a jó kis pitét -úgy tűnik, mostanában péntek lett a piték napja. Fincsi!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...