Csirkés-csicsókás pite BBC módra
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
5g vaj36 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
83g csicsóka42 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
50g csirke alaplé4 kcal
-
117g csirkemellfilé140 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
46g leveles tészta170 kcal
-
9g tojás12 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
30g vaj215 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
500g csicsóka252 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
300g csirke alaplé21 kcal
-
700g csirkemellfilé840 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
275g leveles tészta1020 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1.3g vaj9 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
21.7g csicsóka11 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
6.5g fehérbor5 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
13g csirke alaplé1 kcal
-
30.4g csirkemellfilé37 kcal
-
6.5g főzőtejszín9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12g leveles tészta44 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.9 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 831.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 336 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 194 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 197.2 g
Zsír
-
Összesen 128.3 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 808 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4988.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 336 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 2106 mg
-
Nátrium 2015 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 206.7 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 1164.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 496 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 165 micro
-
Kolin: 871 mg
-
Retinol - A vitamin: 484 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 123 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 254 micro
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
0.5 kg csicsóka
-
1.5 dl fehérbor
-
2.5 evőkanál finomliszt
-
3 dl csirke alaplé
-
70 dkg csirkemellfilé
-
1.5 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csomag leveles tészta
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a csicsókát meghámozzuk, és 1,5 cm-es kockákra szeljük. A narancs héját lereszeljük, a húst 3-4 cm-esre kockázzuk.
- A vajat megolvasztjuk, a hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük rajta.
- Hozzáadjuk a csicsókát, a narancshéjat és a bort, s addig forraljuk, míg a bor eltűnik.
- Megszórjuk liszttel, s elkeverjük, hogy mindenhova jusson. Ezután fokozatosan felöntjük az alaplével, mindig elkeverve. Ha ezt nagy lángon csináljuk, s nem egyszerre öntjük bele a levet, szószos állagot kapunk.
- Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csirkét, s keverjük jól el. Lefedve főzzük 10 percig, míg a csirke megpuhul. Időnként keverjük meg.
- Levesszük a fedőt, s további 5 percig főzzük, hogy szépen besűrűsödjön. Ezután belekeverjük a tejszínt, és még 3-4 percig a tűzön kevergetjük.
- A tűzről levéve átöntjük egy 1-1,5 literes piteformába, s hagyjuk kihűlni. Közben lisztezett deszkán kinyújtjuk a leveles tésztát.
- A tésztából 1 cm széles csíkot vágunk, mellyel "bekerítjük" a pitét a tál mentén. Ha több darabból állítjuk össze a keretet, ne nagyon lógjanak egymásra a részek.
- Megkenjük tojással,a maradék tésztával borítjuk a pite közepét. A kilógó, felesleges részeket levágjuk, s picit lenyomkodjuk a tetőt. Ezt is megkenjük tojással, a közepére pedig "szellőző lyukat" vágunk.
- A maradék tésztadarabokból mintát készítünk, majd fél órára hűtőbe helyezzük a pitét, a sütőt pedig 220 fokra melegítjük elő.
- Sütőbe tevés előtt még egyszer megkenjük a pitét tojással, majd 15 percigsütjük a forró sütőben. Ezután 190 fokra kapcsoljuk a hőfokot, s további 20-25 percig sütjük a pitét. Forrón tálaljuk.
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 17103
- Feltöltés dátuma: 2010. február 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A keddi zöldségszállítmányban szerepelt egy "Jerusalem artichoke" nevezetű tétel. Lehet, hogy műveletlen vagyok, de én valami articsóka-jellegű, zöld, virágszerű zöldségre számítottam. Ilyen egyáltalán nem bujkált a dobozban, találtam viszont egy zacskónyi beazonosíthatatlan, piszkosfehér, nagy bibircsókokra emlékeztető gumót, melyet kizárásos alapon jeruzsálemi articsókának nyilvánítottam. Utánanéztem a dolognak, s kiderült, valóban ez az: hivatalos magyar neve csicsóka, bár az angolból fordított jeruzsálemi articsóka is él. Nagyon megtetszett ez a zöldség, finom, egészséges, olcsó, akit jobban izgat, nézze meg a nosaltys adatlapját, vagy Dolce Vita blogját, ahol rengeteg érdekességet olvashatunk róla. A BBC Food oldalán kerestem receptet hozzá, s ott találtam ezt a jó kis pitét -úgy tűnik, mostanában péntek lett a piték napja. Fincsi!