r
Nosalty Logó

Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából

5,0

2 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Walaky
Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tokány

nokedli

1043
Kalória
36.2g
Fehérje
81g
Szénhidrátok
62.8g
Zsír
369.2g
Víz
180.8g
Koleszterin
5g
Rost
8.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tokány

nokedli

Összesen 1043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tokány

nokedli

Összesen 6250 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tokány

nokedli

Összesen 182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    62.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    449 mg
  • Nátrium
    304 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    369.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    113 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    59 micro
  • β-karotin
    324 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    217.4 g

Zsír

  • Összesen
    376.6 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    1085 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6135.3 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    410 mg
  • Kálcium
    749 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    408 mg
  • Foszfor
    2692 mg
  • Nátrium
    1824 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.9 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    2215.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    687 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    676 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    371 micro
  • Kolin:
    879 mg
  • Retinol - A vitamin:
    507 micro
  • α-karotin
    355 micro
  • β-karotin
    1947 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    1576 micro
Összesen 6250 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    225 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 182 kcal

Elkészítés

tokány

  1. Lehet más sertéshúsból is készíteni, én lapockából készítettem úgy, hogy a zsíros részektől szépen megszabadítottam, tehát színhúst kaptam, s egyben omlósat is - combból azért nem szeretjük, mert túl száraz, de ez ízlés dolga.
  2. A húst, a bacont vékony csíkokra, a meghámozott paradicsomot, a paprikát és a hagymát apró darabokra vágjuk. A fokhagymát nyomón átnyomjuk.
  3. A szalonnát addig pirítjuk, amíg kiolvad a zsírja - ekkor valószínűleg nem kell hozzá még zsír, de ezt meg lehet látni, szalonnafüggő - a bacon nem enged sok zsírt, ezért 3-4 evőkanálnyi zsírt tegyünk alá, majd ezen dinszteljük meg a hagymát.
  4. Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és belerakjuk a húst. Beletesszük a fokhagyma felét, és megfűszerezzük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, lefedve pároljuk tovább. Ha elfőtt menet közben a leve, pótoljuk, s amikor már félig puha a hús, akkor a fokhagyma másik felét is beletesszük.
  5. Ha már teljesen megpuhult a hús, a tejfölt hozzáöntjük, összeforraljuk. Meglátjuk, milyen híg a szaftja - annyi vizet mindig pótoljunk, hogy azért legyen szaftja is -, s ettől függően kb. egy kis evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldunk csomómentesen kevés vízzel, s kevergetés közben a húsra csurgatjuk, összekeverjük, összeforraljuk. Kész is!
  6. Ezután - mert nem hűl ki a tokány - elkészítjük a nokedlit. A lisztet, tojást, sót egy tálba helyezzük, annyi vízzel jól kikeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl sűrű ne legyen, de ne dolgozzuk túl!
  7. Mielőtt kiszaggatnánk, kifőznénk a nokedlit, elkészítjük a dinsztelt hagymát, amit majd a kifőzött nokedlire öntünk, s ekkor egy fazékban felteszünk enyhén sós vizet forrni a nokedli kifőzéséhez.
  8. Az előkészített (1-2 darab közepes) vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, zsíron megdinszteljük - halvány sárgára picit megsütjük, de csak épp, hogy pici színt kapjon, félretesszük, s most kiszaggatjuk, kifőzzük a nokedlit, a feltett víz eddigre felforr, reményeink szerint! :) Ha már forr a víz, beleszaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt. (Több részletben szaggatjuk és főzzük ki, amíg el nem fogy a nyers tészta!)
  9. Ezután a galuskát leszűrjük, forró víz alatt leöblítjük, egy fedeles tálba rakjuk, ráöntjük az előzőleg megdinsztelt hagymát, jól összekeverjük vele, néhány percig állni hagyjuk, s lehet tálalni

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 90 perc

Fergetegesen finom... nagy kedvenc nálunk... sok változata található meg... én kicsit változtattam az "eredetin"... már, ha létezik eredeti... érdemes kipróbálni...!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!