Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Walaky
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
tokány
-
117g sertéslapocka275 kcal
-
25g bacon98 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
50g tv-paprika8 kcal
-
60g vöröshagyma22 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
55g tejföl109 kcal
-
10 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
0g cukor2 kcal
nokedli
-
83g finomliszt303 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
67g víz0 kcal
Összesen
1043
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
tokány
-
700g sertéslapocka1652 kcal
-
150g bacon590 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
300g tv-paprika49 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
330g tejföl653 kcal
-
57 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
3g cukor10 kcal
nokedli
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
-
400g víz0 kcal
Összesen
6250
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
tokány
-
20.4g sertéslapocka48 kcal
-
4.4g bacon17 kcal
-
8.8g paradicsom2 kcal
-
8.8g tv-paprika1 kcal
-
10.5g vöröshagyma4 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
9.6g tejföl19 kcal
-
0.4g étkezési keményítő2 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.2g sertészsír20 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
nokedli
-
14.6g finomliszt53 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.3g vöröshagyma2 kcal
-
1.3g sertészsír12 kcal
-
11.7g víz0 kcal
Összesen
182
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.2 g
Zsír
-
Összesen 62.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1022.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 449 mg
-
Nátrium 304 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 369.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 113 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 59 micro
-
β-karotin 324 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 263 micro
Összesen
1043
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 217.4 g
Zsír
-
Összesen 376.6 g
-
Telített zsírsav 146 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 152 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 1085 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6135.3 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 410 mg
-
Kálcium 749 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 408 mg
-
Foszfor 2692 mg
-
Nátrium 1824 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.9 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 2215.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 687 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 286 mg
-
D vitamin: 676 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 371 micro
-
Kolin: 879 mg
-
Retinol - A vitamin: 507 micro
-
α-karotin 355 micro
-
β-karotin 1947 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 1576 micro
Összesen
6250
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 225 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
182
kcal
Hozzávalók
tokány
-
70 dkg sertéslapocka
-
3 közepes db paradicsom
-
3 közepes db tv-paprika
-
4 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 teáskanál fűszerpaprika
-
3 kávéskanál ételízesítő
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 ek sertészsír
nokedli
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
2 közepes db vöröshagyma
-
3 ek sertészsír
Elkészítés
tokány
- Lehet más sertéshúsból is készíteni, én lapockából készítettem úgy, hogy a zsíros részektől szépen megszabadítottam, tehát színhúst kaptam, s egyben omlósat is - combból azért nem szeretjük, mert túl száraz, de ez ízlés dolga.
- A húst, a bacont vékony csíkokra, a meghámozott paradicsomot, a paprikát és a hagymát apró darabokra vágjuk. A fokhagymát nyomón átnyomjuk.
- A szalonnát addig pirítjuk, amíg kiolvad a zsírja - ekkor valószínűleg nem kell hozzá még zsír, de ezt meg lehet látni, szalonnafüggő - a bacon nem enged sok zsírt, ezért 3-4 evőkanálnyi zsírt tegyünk alá, majd ezen dinszteljük meg a hagymát.
- Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és belerakjuk a húst. Beletesszük a fokhagyma felét, és megfűszerezzük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, lefedve pároljuk tovább. Ha elfőtt menet közben a leve, pótoljuk, s amikor már félig puha a hús, akkor a fokhagyma másik felét is beletesszük.
- Ha már teljesen megpuhult a hús, a tejfölt hozzáöntjük, összeforraljuk. Meglátjuk, milyen híg a szaftja - annyi vizet mindig pótoljunk, hogy azért legyen szaftja is -, s ettől függően kb. egy kis evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldunk csomómentesen kevés vízzel, s kevergetés közben a húsra csurgatjuk, összekeverjük, összeforraljuk. Kész is!
- Ezután - mert nem hűl ki a tokány - elkészítjük a nokedlit. A lisztet, tojást, sót egy tálba helyezzük, annyi vízzel jól kikeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl sűrű ne legyen, de ne dolgozzuk túl!
- Mielőtt kiszaggatnánk, kifőznénk a nokedlit, elkészítjük a dinsztelt hagymát, amit majd a kifőzött nokedlire öntünk, s ekkor egy fazékban felteszünk enyhén sós vizet forrni a nokedli kifőzéséhez.
- Az előkészített (1-2 darab közepes) vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, zsíron megdinszteljük - halvány sárgára picit megsütjük, de csak épp, hogy pici színt kapjon, félretesszük, s most kiszaggatjuk, kifőzzük a nokedlit, a feltett víz eddigre felforr, reményeink szerint! :) Ha már forr a víz, beleszaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt. (Több részletben szaggatjuk és főzzük ki, amíg el nem fogy a nyers tészta!)
- Ezután a galuskát leszűrjük, forró víz alatt leöblítjük, egy fedeles tálba rakjuk, ráöntjük az előzőleg megdinsztelt hagymát, jól összekeverjük vele, néhány percig állni hagyjuk, s lehet tálalni
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 739
- Tegnapi nézettség: 16
- 7 napos nézettség: 98
- Össznézettség: 184817
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 26.
Ajánló
Nagyon finom, akár ünnepi asztalon is helytálló! Tulajdonképpen bármilyen húsból elkészíthető, csak akkor figyelembe kell venni a hús jellemzőjét, mikor is arra gondolok, van, amelyik előbb, van, amelyik később puhul meg! Ehhez tetszőleges savanyúságot lehet kínálni, bár mi magában esszük, igazán nem kívánja azt, de lehet! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Walaky
186 recept
Fergetegesen finom... nagy kedvenc nálunk... sok változata található meg... én kicsit változtattam az "eredetin"... már, ha létezik eredeti... érdemes kipróbálni...!