Csicseriborsós szósz tepertős gombóccal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
A szószhoz
-
108g csicseriborsó408 kcal
-
5g olívaolaj42 kcal
-
18g főzőhagyma7 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
90g kelbimbó35 kcal
-
50g csirkemellsonka48 kcal
-
0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
60g víz0 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
-
40g sajt141 kcal
A gombóchoz
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
A szószhoz
-
540g csicseriborsó2041 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g főzőhagyma33 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
450g kelbimbó174 kcal
-
250g csirkemellsonka238 kcal
-
0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
300g víz0 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
200g sajt704 kcal
A gombóchoz
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
A szószhoz
-
18.4g csicseriborsó70 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
3.1g főzőhagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15.3g kelbimbó6 kcal
-
8.5g csirkemellsonka8 kcal
-
0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
10.2g víz0 kcal
-
6.8g főzőtejszín9 kcal
-
6.8g sajt24 kcal
A gombóchoz
-
22.1g burgonya13 kcal
-
0.5g kacsazsír0 kcal
-
2g tepertő15 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 49.8 g
Zsír
-
Összesen 38.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1504.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 421 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 603 mg
-
Nátrium 294 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 284 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 685 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 429 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1303 micro
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 249.2 g
Zsír
-
Összesen 191.9 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 316 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7521.5 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 95 mg
-
Kálcium 2104 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 745 mg
-
Foszfor 3017 mg
-
Nátrium 1469 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 26 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 593.9 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 97 mg
VÍZ
-
Összesen 1419.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 994 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 470 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 798 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3425 micro
-
Kolin: 762 mg
-
Retinol - A vitamin: 816 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 2146 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6514 micro
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 222 micro
Hozzávalók
A szószhoz
-
540 g csicseriborsó
-
3 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
1.5 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
2 kávéskanál curry por
-
1 kávéskanál kurkuma
-
3 dl víz
A gombóchoz
-
1 ek kacsazsír
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés
A szószhoz
- Sós, köményes vízben a mirelit kelbimbót megfőzzük, ha kész, leszűrjük.
- Olajon a kétféle hagymát kevés sóval fedő alatt megpároljuk.
- Ráöntjük a hagymás alapra a kelbimbót, beleöntjük a csicseriborsót, kevés vízzel felöntjük, fűszerezzük, és kis lángonfedő alatt készre főzzük. Közben keverjük meg, kóstoljuk, szükség szerint még utána lehet ízesíteni.
- Ha a szósz kész, tegyük bele a lereszelt sajtot, a tejszínt öntsük rá, és összefőzzük. Tálalásig forrón tartjuk.
- A burgonyát felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, a vizet leöntjük róla, és áttörjük.
- Belekeverjük a kacsazsírt, a tepertőkrémet, pici őrölt borsot, szükség szerint sót, liszt amit felvesz, és jó alaposan összedolgozzuk.
- Kis gombócokat formázunk belőle, és csak akkor kezdjük el a forró, kissé olajos, sós vízben kifőzni, ha már minden gombóc készen van.Pár perc alatt kész. Hamegfő, feljön a víz tetejére, hagyjuk egy picit forrni, majd kiszedjük, alaposan lecsepegtetve.
- Az összes gombóc kifőzése utána forró gombócokatés a kész szószt tálaljuk, megszórhatjuk reszelt sajttal is.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2282
- Feltöltés dátuma: 2013. március 07.
Ajánló
Zöldséglevest kínáljunk előtte, mert a gombóc miatt tartalmas fogás a második ételünk. Nem volt zöldborsóm, de volt csicseriborsóm, kipróbáltam, bevált, finom. A szósz természetesen még tovább fűszerezhető, változtatható, a kelbimbó is cserélhető, ez csak egy itthoni gyors alapkészletből készített ötlet-recept volt. Aki ezt a szószt és a gombócot mégsem enné együtt, készítsen csak sima gombócot, esetleg tésztát, vagy pároljon rizst hozzá. Akinek a gombóc megfelelő, de nem ezzel a szósszal, akkor piríthat hozzá bacont vagy császárszalonnát, reszeljen hozzá sajtot, és kínálja még tejföllel. Finom bort kínáljunk hozzá, házi szörpöt, ásványvizet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A hónap vége fele van, vadászatot indítottam a spájzban és a hűtőben. Találtam kelbimbót, csicseriborsót, burgonyát, tepertőkrémet, kacsazsírt, fűszereket, tejszínt, sajtot... Ez az étel állt össze belőle. Nagyon finom lett.