Csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
Csevap
-
67g darált marhahús95 kcal
-
67g darált sertéshús121 kcal
-
33g bárányhús89 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
7g olívaolaj16 kcal
ajvár
-
80g kápia paprika17 kcal
-
67g padlizsán16 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj74 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
0 kcal
tálalás
-
80g pita220 kcal
-
29g káposzta6 kcal
-
15g lilahagyma5 kcal
-
67g kígyóuborka10 kcal
-
50g hasábburgonya74 kcal
-
17g joghurt10 kcal
Összesen
787
kcal
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
Csevap
-
400g darált marhahús568 kcal
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
200g bárányhús534 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
43g olívaolaj94 kcal
ajvár
-
480g kápia paprika102 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
0g bors0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0 kcal
tálalás
-
480g pita1320 kcal
-
175g káposzta35 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
300g hasábburgonya441 kcal
-
100g joghurt61 kcal
Összesen
4715
kcal
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
Csevap
-
10.7g darált marhahús15 kcal
-
10.7g darált sertéshús19 kcal
-
5.3g bárányhús14 kcal
-
1.1g tojásfehérje1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
1.1g olívaolaj3 kcal
ajvár
-
12.8g kápia paprika3 kcal
-
10.7g padlizsán3 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.3g olívaolaj12 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.5g citrom1 kcal
-
0 kcal
tálalás
-
12.8g pita35 kcal
-
4.7g káposzta1 kcal
-
2.4g lilahagyma1 kcal
-
10.7g kígyóuborka2 kcal
-
12 kcal
-
2.7g joghurt2 kcal
Összesen
128
kcal
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.7 g
Zsír
-
Összesen 35.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1423.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 537 mg
-
Nátrium 579 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 422.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 114 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 1115 micro
-
β-crypt 341 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
787
kcal
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 273.9 g
Zsír
-
Összesen 210.3 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 112 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 653 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8543.3 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 263 mg
-
Kálcium 898 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 610 mg
-
Foszfor 3221 mg
-
Nátrium 3475 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 434.6 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 2533.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 696 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 683 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 256 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 667 micro
-
Kolin: 742 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 169 micro
-
β-karotin 6688 micro
-
β-crypt 2048 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 484 micro
Összesen
4715
kcal
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 178 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
128
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Csevap
-
40 dkg darált sertéshús
-
1 db tojásfehérje
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
1.5 ek szódabikarbóna
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál cayenne paprika
-
bors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
-
0.5 dl olívaolaj
ajvár
-
4 db kápia paprika
-
1 db padlizsán
-
só ízlés szerint
-
50 ml olívaolaj
-
bors ízlés szerint
-
1 db citrom
-
1 tk füstölt pirospaprika
tálalás
-
6 db pita
-
0.3 kis fej káposzta
-
1 db lilahagyma
-
1 db kígyóuborka
Elkészítés
Csevap
- A darált húsokat a fűszerekkel együtt egy nagy keverőtálba tesszük, és kézzel alaposan összedolgozzuk a masszát. A tojásfehérjét semmiképp nem érdemes kihagyni, ez felel ugyanis a massza egybentartásáért, akárcsak egy fasírt esetében.
- A húsmasszát ezután hűtőbe tesszük 1-1,5 órára pihenni. Ez azért fontos, mert ezalatt a szódabikarbóna működésbe lép és megpuhítja a húsrostokat, ettől pedig az amúgy tömör csevaprudak mégis könnyedebb állagúak lesznek. Amíg pihen a hús, elkészíthetjük az ajvárt.
- A pihentetett húsból aztán egy bevizezett deszkán egy vékonyabb, de tömör téglalapot formázunk a kezünkkel. Ezt késsel aztán hasábokra szeljük, így előformázva a csevapot.
- Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, majd a kezeink közt egyesével kicsit átgurigatott csevapokat rátesszük sülni. Minden oldalukat körbepirítjuk, úgy lesz az igazi, a serpenyőt viszont ne zsúfoljuk tele, inkább süssük a húst 2-3 részletben.
ajvár
- A paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, akárcsak a négybevágott és beirdalt húsú padlizsánt. Alaposan sózzuk-borsozzunk mindkettőt és meglocsoljuk olívaolajjal is.
- A zöldségeket sütőbe tesszük, ahol 190 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
- Amikor kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd a padlizsán húsát egyszerűen kikaparjuk, míg a paprikának a héját távolítjuk el.
- A megtisztított zöldséghúst ezután késes aprítóba tesszük. Hozzáfacsarjuk a citrom levét, meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük füstölt pirospaprikával és szükség szerint sózzuk-borsozzuk is még.
- A zöldségeket teljesen krémesre turmixoljuk, majd tálalásig félretesszük.
tálalás
- A pitákat forró serpenyőben mindkét oldalukon lepirítjuk, majd tetszés szerint felszeleteljük. A zöldségeket tetszés szerint szeleteljük.
- A kész csevapot egy tányérra tesszük, mellé kis tálkában kiporciózzuk az ajvárt, majd a felszeletelt zöldségeket, a tejfölt (vagy kajmakot) valamint a pitát és a sültburgonyát is mellétálaljuk.
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 612
- Feltöltés dátuma: 2024. július 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
14 recept
Árpi ezúttal egy népszerű balkán fogást hozott nektek, amit biztosan mindenki kóstolt már, aki valamelyik tőlünk délre fekvő országban nyaralt. A csevap hagyományosan grillen készül, de a saját konyhánkban, serpenyőben is mennyei tud lenni - ennek a tippjeit osztja meg veletek Árpi, a húsroládok mellé pedig még egy ajvárt is összedobott, hogy tényleg autentikus legyen a falatozás.