Croquembouche egyszerűen
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csokoládé és rúzs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 20% Zsír
Hozzávalók az égetett tésztához
-
31g víz0 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Hozzávalók a vaníliakrémhez
-
21 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
75g tej42 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
Hozzávalók a csokoládékrémhez
-
63g habtejszín183 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
2 kcal
-
2g habfixáló7 kcal
Karamell
Összesen
707
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 20% Zsír
Hozzávalók az égetett tésztához
-
250g víz0 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Hozzávalók a vaníliakrémhez
-
171 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
600g tej336 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
Hozzávalók a csokoládékrémhez
-
500g habtejszín1460 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
18 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
Karamell
Összesen
5641
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 20% Zsír
Hozzávalók az égetett tésztához
-
10g víz0 kcal
-
4.8g margarin34 kcal
-
6g finomliszt22 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Hozzávalók a vaníliakrémhez
-
1.8g vaníliás pudingpor7 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
23.9g tej13 kcal
-
12g habtejszín35 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
Hozzávalók a csokoládékrémhez
-
19.9g habtejszín58 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.6g habfixáló2 kcal
Karamell
Összesen
224
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 47.1 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 201 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 457.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 122.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 441 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 428 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 152 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
707
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77 g
Zsír
-
Összesen 377.1 g
-
Telített zsírsav 186 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 1608 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3662 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 1393 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 1104 mg
-
Nátrium 872 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 492.4 g
-
Cukor 322 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 978.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3525 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 343 micro
-
K vitamin: 134 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 735 mg
-
Retinol - A vitamin: 3423 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1212 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1004 micro
Összesen
5641
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 146 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
Hozzávalók az égetett tésztához
-
2.5 dl víz
-
12 dkg margarin
-
15 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
2 csipet cukor
Hozzávalók a vaníliakrémhez
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
3 csapott ek cukor
-
6 dl tej
-
1 csomag habfixáló
Hozzávalók a csokoládékrémhez
-
500 ml habtejszín
-
2 csomag habfixáló
Karamell
Elkészítés
Hozzávalók az égetett tésztához
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A vizet és a margarint összeforraljuk a csipet sóval és két csipet cukorral. Még a tűzön hozzáöntjük egyben az összes lisztet, s addig keverjük fakanállal, míg összeáll egy masszává, s elválik az edény falától.
- Vegyük le a tűzhelyről, s ha van robotgépünk, rakjuk át annak a táljába, és verjük egy kicsit, hogy kihűljön, mielőtt a tojásokat hozzáadnánk. FONTOS, mert ha még forrón beleöntjük, rántottát kapunk egy folyós valamivel... Ha nincs robotgépünk, hideg vízbe állítva verjük egy kicsit habverővel. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve a következő előtt! Egy szép, homogén, enyhén fényes masszát kapunk.
- Kivajazott tepsire két kiskanál segítségével mini gombócokat formázunk (maximum 20 Ft-os nagyságú). Ebből a mennyiségből 40 db jön ki körülbelül. Nedves kézzel picit megformázzuk a tetejét - a pára jót tesz neki -, és körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük, és a duplájára nő! A sütő ajtaját 10 percig nem szabad kinyitni, csak ha már megnőttek a labdáink, és már barnácskák. Ha korán kinyitjuk, összeesik. 15 perc sütés után ránézhetünk, mérsékelhetjük is a hőfokot, volt, hogy 18-20 percig sütöttem, de függ a gömbök méretétől.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzávalók a vaníliakrémhez
- Mielőtt nekikezdenénk a tésztának, főzzük meg a pudingot a szokott módon a 6 dl tejjel, hogy legyen ideje kihűlni!
- Habfixálóval és esetleg egy evőkanál porcukorral verjük fel a tejszínt, majd ha kihűlt a puding, forgassuk össze a kettőt, lehetőleg óvatosan.
- Ha kész, rögtön töltsük bele a hideg krémet a hideg golyókba! Habzsákkal a legegyszerűbb. Én előtte egy evőpálcikával szúrtam lyukat a fánk oldalába, hogy könnyebben tölthessem.
Hozzávalók a csokoládékrémhez
- A krémekből maradni fog egy kevés, de inkább maradjon, mint hogy kevés legyen! Kezdhetjük éppen ezért kevesebb tejszín felverésével - például csak 3 dl - ha nem szeretnénk pazarolni.
- A habot félig felverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a habfixálót és az átszitált cukrozatlan kakaóport. Kóstoljuk meg, mikor jó! Lehet, kell még bele cukor, mert nem elég édes, de lehet hogy a kakaópornak alacsony a kakaótartalma, ezért abból kell több!
- Felváltja megtöltjük a golyókat a vaníliás és a csokis krémmel.
Karamell
- Én készítettem egy gúlát (egy pólóhoz adott vékony kartonból), s azt leraktam a tálca közepére. Bevontam egy kis alufóliával, és azt lekentem vékonyan sima olajjal, hogy ne ragadjon rá semmi. A honlapomon találtok még képeket róla!
- A cukrot és a vizet egy edényben addig forraljuk, míg közepesen aranyszínű karamell nem lesz. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Nem kell kevergetni, elég, ha rázogatjuk. Mivel hamar megszilárdul, készüljünk fel rá, hogy takarékon néha olvasztani kell rajta egy kicsit, mert nem turbófokozaton pakoljuk fel a golyókat egy toronyba...
- Összerakhatjuk úgy is, hogy egy emelet vaníliás, egy csokis, vagy folyamatosan váltakozva egy soron belül is, ahogy jön.
- A golyóknak az oldalát belemártjuk a karamellbe, és szorosan egymáshoz ragasztva rakjuk a gúla köré. Ha nem ragasztjuk oda az alját a tálhoz, könnyedén leszedhetjük majd a gúláról a tornyunkat!
- A második és a többi szintnek már az alját és az egyik oldalát is kell ragasztózni a karamellel, hiszen a szinteknek is össze kell ragadni. Addig folytatjuk, míg el nem fogy.
- A maradék karamellbe belemártunk egy villát, s azzal körözgetve a torony körül sikerülni fog ezt a fátyolszerű dolgot összehozni! Még egyéb díszeket is csináltam volna, de elfogyott a karamell, s nem volt ihletem többet készíteni, pedig akkor még mutatósabb lenne a végeredmény. Az íze kárpótol persze mindenért...
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30*40
- Sütés ideje: 18 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 8880
- Feltöltés dátuma: 2015. május 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Csokoládé és rúzs
5 recept
A Sütimester c. sorozat 2. évadában láttam ezt a csodás desszertet, mint mester kihívás. Vigyázat: nagyon finom, a karamell pedig NAGYON éget, szóval óvatosan! Az égetett tészta Mary Berry receptje, a krém saját kútfő. Csaltam már úgy is, hogy vettem egy Dr. Oetker krémes krémport, elkészítettem a leírásnak megfelelően, s azt töltöttem a fánkokba, s készítettem hozzá egy kis csokiöntet, hogy tunkoljuk bele. :) Így is, úgy is nagyon finom! Tornyozhatjuk egy gúla segítségével, ahogyan én, vagy csak úgy simán is, mint A konyhafőnök c. műsorban. Mindenesetre még több lépést-ötletet találtok a blogomon!! :) Ott a gúla, s még több kép a toronyról!