Couscous Tfaya
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g kuszkusz376 kcal
-
200g fehér hagyma73 kcal
-
20g mazsola60 kcal
-
3g vaj20 kcal
-
4g barna cukor15 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g víz0 kcal
Összesen
544
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g kuszkusz1880 kcal
-
1000g fehér hagyma364 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
2719
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
28.8g kuszkusz108 kcal
-
57.7g fehér hagyma21 kcal
-
5.8g mazsola17 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
1.2g barna cukor4 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.8g víz0 kcal
Összesen
156
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 426.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.2 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 194.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
544
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.3 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2132.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 414 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 350 mg
-
Foszfor 1216 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 571.1 g
-
Cukor 123 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 971.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 279 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
2719
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 56 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
156
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg kuszkusz
-
1 kg fehér hagyma
-
10 dkg mazsola
-
1 ek vaj
-
1 teáskanál fehér bors
-
1 teáskanál fahéj
-
1 csipet gyömbér
-
1 teáskanál kurkuma
-
sáfrány ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A mazsolát meleg vízbe áztatjuk, és hagyjuk, hogy kb. fél órát álljon. (Amennyiben hússal akarjuk elkészíteni az ételt, a húst a kívánt fűszerekkel ízesítve lesütjük, majd pároljuk, közben pedig elkészítjük az ételt.)
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd egy edénybe helyezzük, hozzáadjuk a vajat, sót, gyömbért, kurkumát, borsot, fahéjat, sáfrányt, felöntjük 1-2 dl vízzel (aki hússal készíti, a húsalapléből adjon hozzá). Lefedjük és körülbelül 45 percig, folyamatosan kevergetve főzzük. (Ügyeljünk a víz mennyiségére, hogy ne legyen nagyon híg.)
- Közben elkészítjük a kuszkuszt. Én hagyományos módszerrel készítem el, ami a kuszkusz gőzölését jelenti. Egy edényben először elkeverjük a kuszkuszt 1/4 csésze olajjal, és kézzel eldörzsöljük, hogy ne csomósodjon. Ezt követően még egy csésze vizet dolgozunk el benne. Mivel itthon nem áll rendelkezésre speciális kuszkusz főzőedény, én szitát szoktam használni a művelethez, amit ki kell olajozni, majd beletöltjük a kuszkuszt, és egy lábasra helyezzük, amiben célszerű húsalaplét főzni, hiszen ez fog finom ízt adni a kuszkusznak. Kb. 15 percig pároljuk a kuszkuszt, majd levesszük a szitát, és hagyjuk, hogy egy kicsit hűljön, hozzáadunk két csésze vizet, 1/2 teáskanál sót, és kézzel eldörzsöljük, hogy ne legyenek benne csomók. A szitában visszatesszük a kuszkuszt a lábasra, és kb. 20 percig gőzöljük, majd megint eldolgozunk benne 1-2 csésze vizet (amennyit felvesz). Ha sótlan, akkor teszünk még hozzá sót. Még 15-20 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről, ha szükséges, kézzel még egyszer átdolgozzuk. Persze ennél egyszerűbb elkészítési lehetőségei is vannak a kuszkusznak.
- Miután letelt a 45 perc, a hagymához hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot. A hőfokot vegyük vissza egy kicsit, fedjük le az edényt, és kb. 20 percig hagyjuk a hagymát karamellizálódni. Az étel akkor lesz kész, amikor a hagyma szépen megbarnult, majdnem hagymalekvárszerű állapotú lesz.
- Tálaláskor a kuszkuszt kiszedjük egy nagy tálra, amennyiben húst is készítettünk, az mindig a kuszkusz közepére kerül, és erre tesszük rá a mazsolás szószt.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4982
- Feltöltés dátuma: 2014. január 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Egy finom kuszkusz receptet szeretnék veletek megosztani, amit hússal (marha-, bárány-, csirkehús egyaránt használható) vagy hús nélkül is el lehet készíteni. Én a hús nélküli változatot szeretem jobban, ezt szoktam készíteni. Az étel amellett, hogy könnyen elkészíthető, nemcsak egzotikus ízeket rejt magában, hanem rendkívül laktató is.