r
Nosalty Logó

Citromos vargánya

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
giuliettalupa
Citromos vargánya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 120 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 481 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 59 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    177.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 120 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    770.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    535 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    710 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 481 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    93.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 59 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombákat tisztítsuk meg, a legjobb gombakefével (de bármilyen kis kefe megteszi). Mosni nem szabad, mert elázik, és nem is érdemes, mert az erdőben lesz koszos, legfeljebb földes, de ezt a kefével eltávolíthatjuk. A csigarágta vagy kukacos részeket, illetve a nagyon földes részt a tönkről lefaraghatjuk kis késsel.
  2. A tönköt és a kalapot szedjük szét. Kockázzuk fel a gombák használható részeit. Ha a tönk nem szivacsos vagy férges, akkor azt is felhasználhatjuk.
  3. Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, és dobjuk rá a gombát. Fűszerezzük borssal, szegfűszeggel, rozmaringgal és sóval. Öntsük rá a bort, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk.
  4. Mikor elkészült a gomba, egy citrom levét facsarjuk rá, és úgy tálaljuk. Nemcsak forrón, hidegen is fogyasztható.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 472
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 10.

Ajánló

Gyorsan elkészíthető, ízletes fogás. Nem érdemes mással kombinálni, mivel a vargányának annyira finom és domináns az íze, hogy önmagában élvezhető legjobban. Melegen és behűtve egyaránt tálalható, hozzá száraz fehérbort kínáljunk!

Receptkategóriák

Citromos vargánya
giuliettalupa 82 recept

A sok esőt követően rengeteg a gomba az erdőben, közöttük sok ehetőt is találni, amelyek közül a vargánya a legfinomabb. Egy teli kosárból mindig  jut a szárítóba, mélyhűtőbe, és persze frissen elkészítve az asztalunkra is. Most egy kevésbé ismert elkészítési módot ajánlok, amely az észak-olasz Trento régióból (Bolzanóból) való, ahol a környező hegyekben szintén lehet vargányát (funghi porcini) szedni. Az erdei gomba nagyon finom, de csak abban az esetben készítsük el, ha 100%-ig ismerjük a szedett fajtát! Ellenkező eseten be kell vizsgáltatni! Minden piacon van gombaszakértő, a vizsgálat pedig INGYENES! Ne kockáztasson senki!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...