r
Nosalty Logó

Citromos pite Heston Blumenthal nyomán

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Citromos pite Heston Blumenthal nyomán
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 460 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 5517 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 236 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 460 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    103 g

Zsír

  • Összesen
    261 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    2908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4274.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    676 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    1649 mg
  • Nátrium
    1483 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    716.1 g
  • Cukor
    458 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    878.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2652 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    196 mg
  • D vitamin:
    549 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    431 micro
  • Kolin:
    1914 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2608 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    468 micro
  • β-crypt
    135 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2917 micro
Összesen 5517 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 236 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy nagyobb tálba, majd adjunk hozzá egy csipet só és a kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat. A tésztakeverő karral 3-4 percig keverjük, amíg morzsalékos nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a három tojássárgáját, a vanília kikapart magjait és citrom reszelt héját, majd 2-3 percig tovább dolgozzuk a tésztát, amíg nagyobb darabokban össze nem áll. Kivesszünk a tálból, kézzel összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  2. Kivajazunk és kilisztezünk egy 29 cm-es piteformát. A pihentetett tésztát két sütőpapír között, 2 mm vékonyra nyújtjuk. A felső sütőpírt eltávolítjuk és belefordítjuk a tésztát a formába (tehát a sütőpapíros fele lesz felül) és belenyomkodjuk, majd a szélén a felesleget levágjuk, majd 15 percre fagyasztóba tesszük.
  3. A tésztát szurkáljuk meg, tegyük rá vissza az egyik sütőpapír és szórjuk rá a pitesúlyt (ez lehet csomó aprópénz vagy bab is).
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd utána vegyik ki belőle a nehezéket és süssük még 10 percen át.
  5. Ha a tészta elkészült, vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

Töltelék

  1. A töltelékhez az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba öntjük, kézi habverővel alaposan összedolgozzuk, majd vízgőz fölé tesszük. Ekkor már spatulára vagy fakanálra váltunk és 62 fokig melegítjük.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük 120 fokra és visszatesszük bele az elősütött tésztát.
  3. Ha a citromos töltelék elérte a kellő hőfokot, akkor egy nagy kancsóba átszűrjük, hogy a citromhéjak ne kerüljenek bele, majd a pitét a ráccsal együtt kijjebb húzzuk a sütőből és beleöntjük a krémet és visszatoljuk a sütőbe.
  4. A pitét kb 20-25 percig sütjük, amíg a töltelék 70 fokos lesz. Ekkor kivesszük és hagyjuk kihűlni.
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 29
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 388
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 26497
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Heston Blumenthal szakácskönyvében található ez a recept, bár némileg módosítanom kellett rajta, de ami a lényege, a töltelék, az valóban zseniális! Oké, kell hozzá némi elhivatott őrültség, de megéri, mert az állaga pont tökéletes: szeletelés után is egyben marad, de lágy, selymes, krémes és rezgős.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...