Cékla Wellington
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
cékla
-
188g cékla54 kcal
-
138g leveles tészta510 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g dió25 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
gomba
-
4g olívaolaj35 kcal
-
38g vöröshagyma14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
19g zsemlemorzsa74 kcal
spenót
-
88g spenót14 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g zsemlemorzsa25 kcal
-
13g dió82 kcal
-
10 kcal
összeállítás
Összesen
1023
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
cékla
-
753g cékla217 kcal
-
550g leveles tészta2041 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g dió98 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
gomba
-
16g olívaolaj141 kcal
-
150g vöröshagyma55 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
28g rozmaring37 kcal
-
800g gomba171 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g fehérbor246 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
75g zsemlemorzsa296 kcal
spenót
-
350g spenót58 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
50g dió327 kcal
-
12g élesztőpehely39 kcal
összeállítás
Összesen
4090
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
cékla
-
23.1g cékla7 kcal
-
16.9g leveles tészta63 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g dió3 kcal
-
0.3g zsemlemorzsa1 kcal
gomba
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
4.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.9g rozmaring1 kcal
-
24.5g gomba5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9.2g fehérbor8 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
2.3g zsemlemorzsa9 kcal
spenót
-
10.7g spenót2 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
-
1.5g dió10 kcal
-
0.4g élesztőpehely1 kcal
összeállítás
Összesen
125
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 29.3 g
Zsír
-
Összesen 53.8 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1543 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 449 mg
-
Nátrium 678 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 470.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 347 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 311 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 435 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3572 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7810 micro
Összesen
1023
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 117.2 g
Zsír
-
Összesen 215.1 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6172.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 843 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 625 mg
-
Foszfor 1796 mg
-
Nátrium 2712 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 398.8 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 1881.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1388 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 134 micro
-
K vitamin: 1244 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1738 micro
-
Kolin: 567 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14288 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31239 micro
Összesen
4090
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 438 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 957 micro
Összesen
125
kcal
Hozzávalók
cékla
-
3 db cékla
-
2 csomag leveles tészta
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
1 ek zsemlemorzsa
gomba
-
2 ek olívaolaj
-
3 kis fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
4 szál rozmaring
-
80 dkg gomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 dl fehérbor
-
1 db tojás
-
75 g zsemlemorzsa
spenót
-
35 dkg spenót
-
1 ek olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
chilipehely ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
25 g zsemlemorzsa
-
50 g dió
összeállítás
Elkészítés
cékla
- Válasszunk nagyjából egyforma méretű céklákat. Mossuk meg őket, majd vágjuk le a végeiket. Csomagoljuk alufóliába, és 180°C-os sütőben nagyjából 40 perc alatt süssük puhára őket.
- Amikor készek, szabadítsuk meg őket a héjuktól, majd hagyjuk kihűlni.
gomba
- Aprítsuk nagyon finomra a vöröshagymát, majd a reszelt fokhagymával együtt pároljuk olívaolajon üvegesre. Jöhet rá az aprított rozmaring és a nagyon apróra kockázott gomba.
- Sózzuk-borsozzuk, és időnként megkeverve főzzük addig, amíg a gomba összeesik. Ekkor adjuk hozzá a fehérbort (ehhez kivételesen nem csak a száraz, de az édes bor is nagyon jól passzol!), és közepes lángon főzzük addig, amíg szinte minden nedvesség elfő belőle.
- Hagyjuk kihűlni a gombás keverékünket, majd keverjünk hozzá egy felvert tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz. A cél, hogy a végeredmény egy jól formázható, se túl száraz, se túl nedves töltelék legyen.
- Tipp: ha valaki vegán módon szeretnénk elkészíteni, tojás helyett használjunk kevés vízzel elkevert darált chiamagot vagy útifű maghéjat.
spenót
- A bébispenótot aprítógépben daráljuk le, vigyázva, hogy ne csináljunk pürét belőle. Ezután egy serpenyőben pároljuk meg, majd egy konyharuha segítségével facsarjunk ki belőle MINDEN nedvességet.
- Ha ezt jól csináltuk, akkor ekkorra szinte szárított spenótunk lesz. Ezt sózzuk, ízesítsük olajon megpárolt fokhagymával, kevés chilivel és sörélesztőpehellyel. Adjuk hozzá a darált diót és egy kevés zsemlemorzsát, és az egészet alaposan keverjük el.
összeállítás
- Nyújtsuk ki az egyik csomag leveles tésztát - hosszában fogunk rajta dolgozni. Szórjuk meg a dió és a zsemlemorzsa keverékével egy akkora területen, amekkorát a három cékla egymás mögé rakva hosszában és széltében elfoglal. Figyeljünk rá, hogy körben minden oldalon maradjon legalább 2-3 centiméternyi tészta.
- A diós morzsára kanalazzuk rá a spenótos keveréket, majd erre ültessük rá a főtt céklákat. Jó szorosan rakjuk őket egymás mellé, hiszen a réseket mind ki kell töltenünk gombával.
- Jöhet rá a gombás keverék, amivel gyakorlatilag körben betakarjuk a céklákat. Gyakorlatilag a homokvárépítésre hasonlít ez a lépés - ne féljünk bekoszolni a kezünket! A végeredménynek egy kifordított teknőhöz kell hasonlítania.
- Szórjuk meg a gombás réteg tetejét darált dióval, majd óvatosan fedjük be az egészet a másik levelestészta-lappal. Simítsuk rá jó szorosan a töltelékre, és villával szegecseljük össze körben a két tésztalapot, a felesleg tésztát pedig vágjuk le.
- Kenjük meg a tetejét felvert tojással (vegán verzióban valamilyen alternatív tej is megteszi), majd óvatosan vagdossuk be a tetejét, az oldalára pedig vágjunk mindkét oldalon egy-két lyukat, hogy távozni tudjon a gőz.
- Tegyünk 180°C-ra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. Hagyjuk picit pihenni, majd szeletelhetjük is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 4616
- Feltöltés dátuma: 2019. december 16.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
vegetáriánus ünnepi receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Wellington módra nem csak húsféléket lehet elkészíteni, hanem bizony zöldségeket is. Hatalmas tésztarajongóként már régóta ki akartam próbálni céklával, és bizony a sok receptkeresés és internetbújás sikerrel járt: találtam egy tökéletes receptet, amit kisebb módosításokkal el is készítettem. A végeredmény egészen páratlan lett, nem hogy a hús nem hiányzott belőle, de annyira ízekben gazdag lett a tésztába csomagolt céklakülönlegesség, hogy rögtön azon kezdtem gondolkodtam, mi mindent lehetne még Wellington módra elkészíteni!