r
Nosalty Logó

Cékla Wellington

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Cékla Wellington
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

cékla

gomba

spenót

összeállítás

Összesen 1023 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

cékla

gomba

spenót

összeállítás

Összesen 4090 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

cékla

gomba

spenót

összeállítás

Összesen 125 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    29.3 g

Zsír

  • Összesen
    53.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1543 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    449 mg
  • Nátrium
    678 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    470.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    347 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    311 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    435 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3572 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7810 micro
Összesen 1023 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    117.2 g

Zsír

  • Összesen
    215.1 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6172.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    843 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    625 mg
  • Foszfor
    1796 mg
  • Nátrium
    2712 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    398.8 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    1881.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1388 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    1244 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1738 micro
  • Kolin:
    567 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14288 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31239 micro
Összesen 4090 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    438 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    957 micro
Összesen 125 kcal

Hozzávalók

cékla

gomba

spenót

összeállítás

Elkészítés

cékla

  1. Válasszunk nagyjából egyforma méretű céklákat. Mossuk meg őket, majd vágjuk le a végeiket. Csomagoljuk alufóliába, és 180°C-os sütőben nagyjából 40 perc alatt süssük puhára őket.
  2. Amikor készek, szabadítsuk meg őket a héjuktól, majd hagyjuk kihűlni.

gomba

  1. Aprítsuk nagyon finomra a vöröshagymát, majd a reszelt fokhagymával együtt pároljuk olívaolajon üvegesre. Jöhet rá az aprított rozmaring és a nagyon apróra kockázott gomba.
  2. Sózzuk-borsozzuk, és időnként megkeverve főzzük addig, amíg a gomba összeesik. Ekkor adjuk hozzá a fehérbort (ehhez kivételesen nem csak a száraz, de az édes bor is nagyon jól passzol!), és közepes lángon főzzük addig, amíg szinte minden nedvesség elfő belőle.
  3. Hagyjuk kihűlni a gombás keverékünket, majd keverjünk hozzá egy felvert tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz. A cél, hogy a végeredmény egy jól formázható, se túl száraz, se túl nedves töltelék legyen.
  4. Tipp: ha valaki vegán módon szeretnénk elkészíteni, tojás helyett használjunk kevés vízzel elkevert darált chiamagot vagy útifű maghéjat.

spenót

  1. A bébispenótot aprítógépben daráljuk le, vigyázva, hogy ne csináljunk pürét belőle. Ezután egy serpenyőben pároljuk meg, majd egy konyharuha segítségével facsarjunk ki belőle MINDEN nedvességet.
  2. Ha ezt jól csináltuk, akkor ekkorra szinte szárított spenótunk lesz. Ezt sózzuk, ízesítsük olajon megpárolt fokhagymával, kevés chilivel és sörélesztőpehellyel. Adjuk hozzá a darált diót és egy kevés zsemlemorzsát, és az egészet alaposan keverjük el.

összeállítás

  1. Nyújtsuk ki az egyik csomag leveles tésztát - hosszában fogunk rajta dolgozni. Szórjuk meg a dió és a zsemlemorzsa keverékével egy akkora területen, amekkorát a három cékla egymás mögé rakva hosszában és széltében elfoglal. Figyeljünk rá, hogy körben minden oldalon maradjon legalább 2-3 centiméternyi tészta.
  2. A diós morzsára kanalazzuk rá a spenótos keveréket, majd erre ültessük rá a főtt céklákat. Jó szorosan rakjuk őket egymás mellé, hiszen a réseket mind ki kell töltenünk gombával.
  3. Jöhet rá a gombás keverék, amivel gyakorlatilag körben betakarjuk a céklákat. Gyakorlatilag a homokvárépítésre hasonlít ez a lépés - ne féljünk bekoszolni a kezünket! A végeredménynek egy kifordított teknőhöz kell hasonlítania.
  4. Szórjuk meg a gombás réteg tetejét darált dióval, majd óvatosan fedjük be az egészet a másik levelestészta-lappal. Simítsuk rá jó szorosan a töltelékre, és villával szegecseljük össze körben a két tésztalapot, a felesleg tésztát pedig vágjuk le.
  5. Kenjük meg a tetejét felvert tojással (vegán verzióban valamilyen alternatív tej is megteszi), majd óvatosan vagdossuk be a tetejét, az oldalára pedig vágjunk mindkét oldalon egy-két lyukat, hogy távozni tudjon a gőz.
  6. Tegyünk 180°C-ra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. Hagyjuk picit pihenni, majd szeletelhetjük is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 4616
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 16.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: vegetáriánus ünnepi receptek

Receptjellemzők

Cékla Wellington
Rosanics Petra 351 recept

Wellington módra nem csak húsféléket lehet elkészíteni, hanem bizony zöldségeket is. Hatalmas tésztarajongóként már régóta ki akartam próbálni céklával, és bizony a sok receptkeresés és internetbújás sikerrel járt: találtam egy tökéletes receptet, amit kisebb módosításokkal el is készítettem. A végeredmény egészen páratlan lett, nem hogy a hús nem hiányzott belőle, de annyira ízekben gazdag lett a tésztába csomagolt céklakülönlegesség, hogy rögtön azon kezdtem gondolkodtam, mi mindent lehetne még Wellington módra elkészíteni!

Hozzávalók

cékla

gomba

spenót

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...