Carciofi sott’olio, azaz házi articsókabefőtt
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
1529
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
1529
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 26.5 g
Zsír
-
Összesen 102.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6593.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 479 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 462 mg
-
Foszfor 704 mg
-
Nátrium 4922 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.6 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 1695.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 286 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 493 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 320 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3049 micro
Összesen
1529
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 26.5 g
Zsír
-
Összesen 102.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6593.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 479 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 462 mg
-
Foszfor 704 mg
-
Nátrium 4922 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.6 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 1695.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 286 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 493 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 320 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3049 micro
Összesen
1529
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 149 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
47
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Készítsünk elő egy nagy tál hideg vizet, facsarjunk bele 3-4 citromot, majd a citrom héját is dobjuk a vízbe. Mivel az articsóka könnyen oxidálódik, ezért a megtisztított virágot azonnal tegyük majd a citromos vízbe. A pucoláshoz érdemes gumikesztyűt használni vagy sűrűn kezet mosni, mert a benne lévő festékanyag megfog mindenféle anyagot.
- A pucoláskor először a külső, fás szirmokat szedegessük le kézzel, körben. Ezt addig csináljuk, amíg a durva zöldes szirmok helyett világos sárgás, zsenge szirmok jelennek meg, ezeket hagyjuk meg. A levágott levelek körül óvatosan, késsel, egyenletesen körbevágjuk, valamint a szár meghagyott részét krumplihámozóval meghámozzuk, a nagyon fás részét pedig levágjuk. Szépen mutat, ha van egy kis szára, de ezt nem szokás annyira elfogyasztani, csak ha zsenge.
- Ezután levágjuk a virágcsúcs felső ⅓- nál, majd kanállal vagy késsel kikaparjuk a közepéből az apró pihéket. A kész darabokat a citromos vízbe dobáljuk, és ugyanezzel a technikával megpucoljuk a többit is. A nagyobb fejeket félbevágjuk vagy negyedekbe, a kisebbeket hagyhatjuk egészben.
- Miután végeztünk az articsókák megtisztításával, elkészítjük a főzőlevet: az almaecetet vízzel, cukorral, sóval, borssal, friss kakukkfűvel, egy-két gerezd fokhagymával és egy kis fej hagymával felforraljuk. A előkészített articsókákat beletesszük a forrásban lévő fűszerlébe, és 4-5 percig főzzük, félpuhára.
- Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni őket. Majd egy steril, száraz üvegbe jó szorosan belenyomkodjuk, és légmentesen felöntjük jó minőségű olívaolajjal. Az üveg tetejét rácsavarjuk, majd forrásban lévő vízbe mártjuk őket, 10 percig forraljuk, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. Azonnal fogyaszthatjuk, de hónapokig eláll.
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 109
- Feltöltés dátuma: 2024. február 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Az articsóka nálunk nem igazán közismert zöldség, pedig egy igazán különleges, ízletes és egészséges növényről van szó, melynek virágzatát változatosan lehet felhasználni sütés-főzésben vagy akár a virágkötészetben is. A húsa enyhén kesernyés, egy kis édeskés beütéssel. Ízvilága kiválóan kombinálható húsokkal, halakkal, fűszerekkel és egyéb zöldségekkel. Sütve, főzve, grillezve, pácolva, levesekbe, salátákba, tésztaételekbe és befőttnek is szuper, sőt még likőrt is készítenek belőle. Megmutatjuk, hogy hogyan érdemes megpucolni és utána feldolgozni az articsókaszíveket, akár későbbi felhasználásra is.