r
Nosalty Logó

Carciofi sott’olio, azaz házi articsókabefőtt

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Carciofi sott’olio, azaz házi articsókabefőtt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1529 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1529 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 47 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    102.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6593.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    479 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    704 mg
  • Nátrium
    4922 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    1695.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    493 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    320 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3049 micro
Összesen 1529 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    102.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6593.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    479 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    704 mg
  • Nátrium
    4922 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    1695.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    493 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    320 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3049 micro
Összesen 1529 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 47 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Készítsünk elő egy nagy tál hideg vizet, facsarjunk bele 3-4 citromot, majd a citrom héját is dobjuk a vízbe. Mivel az articsóka könnyen oxidálódik, ezért a megtisztított virágot azonnal tegyük majd a citromos vízbe. A pucoláshoz érdemes gumikesztyűt használni vagy sűrűn kezet mosni, mert a benne lévő festékanyag megfog mindenféle anyagot.
  2. A pucoláskor először a külső, fás szirmokat szedegessük le kézzel, körben. Ezt addig csináljuk, amíg a durva zöldes szirmok helyett világos sárgás, zsenge szirmok jelennek meg, ezeket hagyjuk meg. A levágott levelek körül óvatosan, késsel, egyenletesen körbevágjuk, valamint a szár meghagyott részét krumplihámozóval meghámozzuk, a nagyon fás részét pedig levágjuk. Szépen mutat, ha van egy kis szára, de ezt nem szokás annyira elfogyasztani, csak ha zsenge.
  3. Ezután levágjuk a virágcsúcs felső ⅓- nál, majd kanállal vagy késsel kikaparjuk a közepéből az apró pihéket. A kész darabokat a citromos vízbe dobáljuk, és ugyanezzel a technikával megpucoljuk a többit is. A nagyobb fejeket félbevágjuk vagy negyedekbe, a kisebbeket hagyhatjuk egészben.
  4. Miután végeztünk az articsókák megtisztításával, elkészítjük a főzőlevet: az almaecetet vízzel, cukorral, sóval, borssal, friss kakukkfűvel, egy-két gerezd fokhagymával és egy kis fej hagymával felforraljuk. A előkészített articsókákat beletesszük a forrásban lévő fűszerlébe, és 4-5 percig főzzük, félpuhára.
  5. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni őket. Majd egy steril, száraz üvegbe jó szorosan belenyomkodjuk, és légmentesen felöntjük jó minőségű olívaolajjal. Az üveg tetejét rácsavarjuk, majd forrásban lévő vízbe mártjuk őket, 10 percig forraljuk, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. Azonnal fogyaszthatjuk, de hónapokig eláll.
  • Receptkönyvben: 3
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 109
  • Feltöltés dátuma: 2024. február 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Carciofi sott’olio, azaz házi articsókabefőtt
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Az articsóka nálunk nem igazán közismert zöldség, pedig egy igazán különleges, ízletes és egészséges növényről van szó, melynek virágzatát változatosan lehet felhasználni sütés-főzésben vagy akár a virágkötészetben is. A húsa enyhén kesernyés, egy kis édeskés beütéssel. Ízvilága kiválóan kombinálható húsokkal, halakkal, fűszerekkel és egyéb zöldségekkel. Sütve, főzve, grillezve, pácolva, levesekbe, salátákba, tésztaételekbe és befőttnek is szuper, sőt még likőrt is készítenek belőle. Megmutatjuk, hogy hogyan érdemes megpucolni és utána feldolgozni az articsókaszíveket, akár későbbi felhasználásra is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...