r
Nosalty Logó

Caldo Verde, a portugál zöld leves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Caldo Verde, a portugál zöld leves
adag
Főzés
perc
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 323 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1289 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 125 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    453.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    283 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    160 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 323 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.3 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    256 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1815.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    195 mg
  • Foszfor
    1131 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    640.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    280 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 1289 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 125 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk, és felengedjük vízzel, hogy bőven elfedje. Tegyük bele a csontot.
  2. Amikor minden megpuhult, botmixerrel pépesítjük ( a csontot ekkor vegyük ki, majd tegyük vissza a pépesítés után). (Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl sűrű a leve (lé legyen, ne krémes állagú), ha mégis, adjunk hozzá egy kis vizet.)
  3. Adjunk hozzá egy kis sót, és már mehet is bele a szeletelt káposzta és a rizs.
  4. Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat, és még egyszer összeforraljuk.
  5. Ezt a levest is lehet kuktában készíteni, én is úgy tettem, felgyorsítja az eseményeket. Tálaláskor egy kis citromot csöpögtethetünk bele, és kenyérrel is fogyaszthatjuk!
  • Receptkönyvben: 102
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 21237
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 10.

Ajánló

Fodros káposztát, kelkáposztát vagy karalábélevelet használjunk, ha nincs kéznél portugál káposzta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Portugália nemzeti levese ez, mint nálunk a gulyás. Két fő összetevője van: a káposzta és a krumpli. Egy gond van, hogy nem akármilyen káposzta! Couve portuguesa, magyarul portugál káposzta! Csak itt honos és még Galíciában, ezért couve galega-nak is nevezik. Ez a növény inkább nyeles káposzta, hiszen hosszú, fásszárú, a levelei pedig lapulevél-szerűek. Akkor mit tegyünk, ha otthon szeretnék elkészíteni e nagyon finom és egyszerű levest? Kicsit utánajártam különböző országok oldalain, és a következő "helyetteseket" ajánlják: fodros káposzta, kelkáposzta vagy karalábélevél. Biztos vagyok benne, hogy bármelyikük remekül pótolja az eredetit. A titok az, hogy fűszál vékonyra kell a leveleket felszeletelni. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a boltban lehet konyhakészen (is) kapni. Ismét a családi receptet osztom meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...