r
Nosalty Logó

Burgonyás pogácsa - nagyiféle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Burgonyás pogácsa - nagyiféle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1206 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 4822 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    61.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    737.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    308 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    287 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 1206 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    246.4 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    509 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2950.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    381 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    267 mg
  • Foszfor
    1232 mg
  • Nátrium
    802 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    551.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    582.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1212 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    202 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    470 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1149 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    752 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    638 micro
Összesen 4822 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 278 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, apró darabokra felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük, kihűtjük.
  2. Ha kihűlt a burgonya, törjük össze krumplinyomóval, majd a tejbe rakjunk cukrot, kéz melegre melegítsük fel, morzsoljuk bele az élesztőt, egy kevés lisztet szórjunk a tetejére, és várjuk meg, míg jó habos nem lesz.
  3. A hozzávalókat mérjük ki. A lisztet morzsoljuk el a sóval, szódabikarbónával, és a zsíradékokkal, ezután adjuk hozzá a kihűlt burgonyát, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és a tojást.
  4. A dagasztásra szánjunk időt, jól dolgozzuk össze, hólyagosnak kell lennie a tésztának, ill. könnyedén váljon el az edény falától. Ha kész, szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen legalább félórát hagyjuk kelni.
  5. A lisztezett nyújtódeszkán kb 1-2 cm-re, és lehetőség szerint téglalap alakúra nyújtsuk ki a tésztát, és hajtogassuk. Fogjuk az egyik szélét, közepéig behajtjuk, megfogjuk a másik szélét, azt ráhajtjuk, majd felülről még egyszer félbehajtjuk. Letatakarjuk konyharuhával, és 15-20 percig pihentetjük, majd megismételjük a hajtogatás és pihentetés fázist még kétszer.
  6. A harmadik hajtogatás és pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagra, és tetszőleges formával szaggassuk ki. (én pálinkás poharat szoktam használni)
  7. Helyezzük sütőpapíros tepsibe, egymástól viszonylag távol, mert szépen megnőnek. Tetejüket tojássárgájával kenjük le ( én most nem tettem, azért ilyen hóka a képen a pogácsám:).
  8. Sütőben süssük meg.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x35
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 83
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 55107
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 21.

Ajánló

Picit módosítva van a recept, nagyi mindig tisztán zsírral csinálta, de akkor számomra nagyon érződik a zsír íze, ezért váltottam le a felét margarinra, de természetesen lehet tisztán zsírból, vagy tisztán margarinból is csinálni. Érdemes mindig annyit szaggatni, amit épp a tepsibe teszünk, és a sütőbe is megy pár percen belül, mert hajlamos el kelni a tészta, ezáltal ide-oda eldülöngélnek, persze az ízén, és az állagán nem változtat, de akinek fontos az esztétika, csinálja inkább így. Én általában dupla adagot szoktam csinálni, és sütés-hűlés után bezacskózom, és berakom a fagyasztóba, így ha megkívánom, vagy tudom, hogy hirtelen vendégek jönnek, csak kikapom, és hagyom kiengedni meleg helyen. Olyan frissek lesznek, mintha aznap sütötte volna az ember. A képen látható pogácsák is ilyen fagyasztóból előkapottak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyiféle recept, hihetetlenül puha és finom még másnap is. Nem mondom, melós, de én semminek nem állok neki, ami nem érné meg az időt és fáradtságot:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...