Burgonyás pogácsa - nagyiféle
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g burgonya87 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
7 kcal
-
25g tej14 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
15g tejföl30 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
600g finomliszt2184 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
120g sertészsír1082 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
100g tej56 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
34.5g finomliszt126 kcal
-
34.5g burgonya20 kcal
-
6.9g margarin49 kcal
-
6.9g sertészsír62 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
1.4g friss élesztő2 kcal
-
5.7g tej3 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
-
3.4g tejföl7 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 61.6 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 737.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 308 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 145.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 303 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 287 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.1 g
Zsír
-
Összesen 246.4 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 509 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2950.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 239 mg
-
Kálcium 381 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 267 mg
-
Foszfor 1232 mg
-
Nátrium 802 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 551.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 582.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1212 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 202 micro
-
K vitamin: 124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 470 micro
-
Kolin: 495 mg
-
Retinol - A vitamin: 1149 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 752 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 638 micro
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Hozzávalók
-
60 dkg finomliszt
-
60 dkg burgonya
-
12 dkg margarin
-
12 dkg sertészsír
-
1 db tojás
-
2.5 dkg friss élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
3 ek tejföl
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyát megpucoljuk, apró darabokra felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük, kihűtjük.
- Ha kihűlt a burgonya, törjük össze krumplinyomóval, majd a tejbe rakjunk cukrot, kéz melegre melegítsük fel, morzsoljuk bele az élesztőt, egy kevés lisztet szórjunk a tetejére, és várjuk meg, míg jó habos nem lesz.
- A hozzávalókat mérjük ki. A lisztet morzsoljuk el a sóval, szódabikarbónával, és a zsíradékokkal, ezután adjuk hozzá a kihűlt burgonyát, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és a tojást.
- A dagasztásra szánjunk időt, jól dolgozzuk össze, hólyagosnak kell lennie a tésztának, ill. könnyedén váljon el az edény falától. Ha kész, szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen legalább félórát hagyjuk kelni.
- A lisztezett nyújtódeszkán kb 1-2 cm-re, és lehetőség szerint téglalap alakúra nyújtsuk ki a tésztát, és hajtogassuk. Fogjuk az egyik szélét, közepéig behajtjuk, megfogjuk a másik szélét, azt ráhajtjuk, majd felülről még egyszer félbehajtjuk. Letatakarjuk konyharuhával, és 15-20 percig pihentetjük, majd megismételjük a hajtogatás és pihentetés fázist még kétszer.
- A harmadik hajtogatás és pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagra, és tetszőleges formával szaggassuk ki. (én pálinkás poharat szoktam használni)
- Helyezzük sütőpapíros tepsibe, egymástól viszonylag távol, mert szépen megnőnek. Tetejüket tojássárgájával kenjük le ( én most nem tettem, azért ilyen hóka a képen a pogácsám:).
- Sütőben süssük meg.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x35
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 55117
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 21.
Ajánló
Picit módosítva van a recept, nagyi mindig tisztán zsírral csinálta, de akkor számomra nagyon érződik a zsír íze, ezért váltottam le a felét margarinra, de természetesen lehet tisztán zsírból, vagy tisztán margarinból is csinálni. Érdemes mindig annyit szaggatni, amit épp a tepsibe teszünk, és a sütőbe is megy pár percen belül, mert hajlamos el kelni a tészta, ezáltal ide-oda eldülöngélnek, persze az ízén, és az állagán nem változtat, de akinek fontos az esztétika, csinálja inkább így. Én általában dupla adagot szoktam csinálni, és sütés-hűlés után bezacskózom, és berakom a fagyasztóba, így ha megkívánom, vagy tudom, hogy hirtelen vendégek jönnek, csak kikapom, és hagyom kiengedni meleg helyen. Olyan frissek lesznek, mintha aznap sütötte volna az ember. A képen látható pogácsák is ilyen fagyasztóból előkapottak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Nagyiféle recept, hihetetlenül puha és finom még másnap is. Nem mondom, melós, de én semminek nem állok neki, ami nem érné meg az időt és fáradtságot:)