Bruschetta friss paradicsomból
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
150g paradicsom27 kcal
-
6 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
15g parmezán sajt59 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
100g rozskenyér259 kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
300g paradicsom54 kcal
-
12 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
200g rozskenyér518 kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
49.5g paradicsom9 kcal
-
2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
4.9g parmezán sajt19 kcal
-
2.6g olívaolaj23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
33g rozskenyér85 kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1438.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 270 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 273 mg
-
Nátrium 788 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 206.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 156 micro
-
β-karotin 1070 micro
-
β-crypt 117 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 251 micro
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31 g
Zsír
-
Összesen 30.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2877.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 540 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 547 mg
-
Nátrium 1576 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 412.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 262 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 289 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 312 micro
-
β-karotin 2141 micro
-
β-crypt 233 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 501 micro
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 474.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 68 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 52 micro
-
β-karotin 353 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 1273 micro
-
Lut-zea 83 micro
Hozzávalók
-
0.3 db piros kaliforniai paprika
-
1 gerezd fokhagyma
-
8 levél bazsalikom
-
30 g parmezán sajt
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
20 dkg rozskenyér
Elkészítés
- A paradicsomokat és a kaliforniai paprika negyed részét apró, kb. 1 centiskockákra vágjuk, és egy közepes tálba szórjuk. A legjobb különböző színű (piros, sárga, narancs, fekete, zöld) paradicsomokból, akkor brutális étvágygerjesztő színkavalkád lesz a vége.
- A fokhagymát megpucoljuk, majdfelaprítjuk vagy lereszeljük. Ez is mehet a paradicsom és a paprikamellé a tálba.
- Jöhetnek a bazsalikomlevelek. Mindenképp friss bazsalikomot használjunk, összehasonlíthatatlan a szárított nyolcad unokatestvérével. A leveleketösszecsavarjuk, és úgy vagdaljuk pici darabkákra. Isteni illata van, mehet ez is a paradicsomos tálba.
- Meglöttyintjük az egészet egy pici olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk, és reszelünk rá egy kis friss parmezán sajtot. Ez nálunk mindig van a hűtőben, mert sokáig jó, és nagyon sokféle ételhez lehet használni!
- A tálban összekeverjük az illatos, finom zöldségeinket, és magukra hagyjuk őket 2 percig, hogy összebarátkozzon a fokhagyma és a bazsalikom a többi aprított finomsággal.
- Addig megcsináljuk a pirítósokat. Kb. 2 evőanál olívaolajat öntünk egy serpenyőbe, majd ha már meleg, beletesszük a szikkadt kenyérszeleteket. Ezek magukba szívnak egy keveset a finom olívaolajból, miközben gyorsan aranybarnára pirulnak.
- A másik oldalukat is megpirítjuk. A legjobb rozskenyérből vagy bagettből csinálni, de egyszerű fehérkenyérből is isteni! És nem mellékesen ez a legjobb módszer, hogy konstruktív módon szabaduljunk meg a polconárválkodó száraz kenyérdarabkáktól. Ha be akarok durvulni, és 3 napon belül nincs kilátásban randi, akkor fokhagymával még bedörzsölöm a kész pirítósokat!
- A pirított kenyerekre rápakolok 1-1 szép kupacot a zöldségekből, és már ehetünk is!
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 148
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 24474
- Feltöltés dátuma: 2012. április 18.
Ajánló
Isteni, energiakímélő expressz vacsi fáradt hétköznap estékre, mikor szívesen huppanok le egy pohár bor és némi ennivaló kíséretében a fűszer illatú, fülledt levegőjű teraszunkra, hogy kicsit kiszellőztessem az agyamat egy végiggürizett nap végén. De tökéletes reggeli lusta vasárnap reggeleken is, amikor a reggeli kávé is fél órán keresztül készül.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nálunk az első lakáskertes paradicsomszüret rituális étele a friss paradicsomból készült bruschetta, vagyis pirítós egy kis extrával. Mikor először termesztettünk itthon narancs és sárga színű koktélparadicsomot, és kezdett gyorsabban teremni, mint ahogy meg tudtuk volna enni, akkor próbáltam ki először ezt a receptet, azóta rendszeresen csinálom olyan hétköznapi, fáradt estéken, amikor 5 percnél többet nem szeretnék rászánni a vacsi készítésre. Nem mellesleg legálisan pucolhatom el vele a száraz kenyérmaradékokat, hiszen a pirítóshoz ezek ideálisak. Paradicsom szezonban a legjobb elkészíteni finom, friss piaci vagy saját paradicsomból. Mi a lakáskertünkben sokat termesztünk, mert könnyen gondozható, nagyon barátságos és hálás kis zöldség. A saját termesztésű, vagy szezonban vásárolt piaci paradicsom íze összehasonlíthatatlan a multikban vett sápatag bogyóéval. Persze azt sem szégyen enni, mi is ráfanyalodunk néha. :) Próbáljátok ki, szeretni fogjátok! :)