Brassói, ahogy mi szeretjük
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Lousha
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
188g sertés rövidkaraj311 kcal
-
188g burgonya108 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
13g tv-paprika2 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g bors2 kcal
-
5 kcal
-
4g majoranna10 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
38g víz0 kcal
Összesen
545
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1500g sertés rövidkaraj2490 kcal
-
1500g burgonya866 kcal
-
400g vöröshagyma146 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
18g só0 kcal
-
5g bors13 kcal
-
15g fűszerpaprika42 kcal
-
30g majoranna81 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
4367
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
36.6g sertés rövidkaraj61 kcal
-
36.6g burgonya21 kcal
-
9.8g vöröshagyma4 kcal
-
2.4g füstölt szalonna16 kcal
-
2.4g paradicsom0 kcal
-
2.4g tv-paprika0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0.4g fűszerpaprika1 kcal
-
0.7g majoranna2 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
7.3g víz0 kcal
Összesen
106
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.4 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1817.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 538 mg
-
Nátrium 981 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 347.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 752 micro
-
β-crypt 119 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 494 micro
Összesen
545
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 363.3 g
Zsír
-
Összesen 200.6 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 131 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 1050 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14537.3 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 412 mg
-
Kálcium 1062 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 826 mg
-
Foszfor 4301 mg
-
Nátrium 7847 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 276.8 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 2781.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 581 micro
-
B6 vitamin: 16 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 352 mg
-
D vitamin: 315 micro
-
K vitamin: 245 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 104 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 353 micro
-
Kolin: 1057 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 208 micro
-
β-karotin 6017 micro
-
β-crypt 956 micro
-
Likopin 2574 micro
-
Lut-zea 3956 micro
Összesen
4367
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 147 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 63 micro
-
Lut-zea 97 micro
Összesen
106
kcal
Hozzávalók
-
1.5 kg burgonya
-
400 g vöröshagyma
-
100 g füstölt szalonna
-
1 közepes db paradicsom
-
1 közepes db tv-paprika
-
18 g só
-
5 g bors
-
15 g fűszerpaprika
-
30 g majoranna
-
10 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- Vágjuk a húst kisujjnyi csíkokra. Kockázzuk fel a hagymát és a szalonnát apróra. Vágjuk nagyobb darabokra a paprikát és a paradicsomot.
- Öntsünk egy kevés vizet egy serpenyőbe, tegyük bele a szalonnát, fedjük le, és közepes lángon olvasszuk ki a szalonna zsírját. Ha már szép üveges, vegyük le a fedőt, hagyjuk a vizet elpárologni, a szalonnát kicsit megpirulni.
- Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnát, és tegyük félre, majd a fennmaradó zsírban (ha nem elég, adjunk hozzá egy kevés olajat) pirítsuk meg a hagymát. Erre aztán jöhet a hús, azt is pirítsuk minden oldalán, körben. Ha már van egy kis színe, adjunk hozzá kevés vizet, sót, a szalonnát, a paprikát és paradicsomot, borsot, kiskanál pirospaprikát, és aki szereti, Erős Pistát. Kissé magasabb lángon hagyjuk forrni, míg az összes víz elfő, és zsírjára pirul az étel. Ekkor újra öntsük fel kevés vízzel. Ezt ismételjük meg még egyszer. Az utolsó felöntésnél már annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a kívánt sűrűséget, „lédússágot” elérjük. (Mi nem szeretjük túl levesesen, csak annyi szaftja van, amennyitől a krumpli, ha felszívja, finom puhává és szaftossá válik.) Ekkor adjunk hozzá egy jó adag majorannát is, majd forraljuk még pár percig.
- Míg a húst készítjük, vágjuk fel a krumplit 2*2 centis kockákra. Süssük ki a szokásos módon olajban (én légkeveréses sütőben szoktam inkább), majd sózzuk meg.
- Ha kész a krumpli, passzírozzunk a húsra 5-10 gerezd fokhagymát, ízléstől és attól függően, kinek mennyire sikerült elkerülnie az ízetlen kínai fokhagymát... Keverjük össze a krumplit és a húst, és készen is vagyunk.
- Tálaljuk savanyúsággal. (Részemről a savanyú uborkán kívül minden mást szentségtörésnek érzek, de kinek-kinek a saját ízlése szerint.)
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 398
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 271
- Össznézettség: 130018
- Feltöltés dátuma: 2016. december 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lousha
63 recept
A sok olyan étel között, amik annyira népszerűek, hogy annyiféle változatuk létezik, ahány háztartásban készülnek, a brassói előkelő helyet foglal el. Egyeseknél jó bő lével készül, másoknál szárazon, itt karaj az alapja, ott csirkehús akár. Eltérhet a fűszerezés is, a krumpli készítése is: még főtt krumplival is láttam már. Természetesen a mi kis családunknak is megvan a maga „titkos”, ezer éve bevált változata, ami számunka „az IGAZI”.