Borsós-baconös rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Audrey89
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
167g rizottó rizs597 kcal
-
500g csirke alaplé35 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
67g bacon262 kcal
-
67g zöldborsó54 kcal
-
17g sajt59 kcal
-
23g vaj167 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1298
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
500g rizottó rizs1790 kcal
-
1500g csirke alaplé105 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
200g bacon786 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3893
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
17.9g rizottó rizs64 kcal
-
53.8g csirke alaplé4 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
5.4g fehérbor4 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
7.2g bacon28 kcal
-
7.2g zöldborsó6 kcal
-
1.8g sajt6 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
139
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 57.5 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2917.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 425 mg
-
Nátrium 2201 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 185.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 245 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 438 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 216 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 341 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1653 micro
Összesen
1298
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 84.3 g
Zsír
-
Összesen 172.6 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 344 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8752.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 456 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 1275 mg
-
Nátrium 6603 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 437.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 556.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 734 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1313 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 648 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 1024 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4958 micro
Összesen
3893
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 314 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 178 micro
Összesen
139
kcal
Hozzávalók
-
500 g rizottó rizs
-
1.5 l csirke alaplé
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
3 ek olívaolaj
-
200 g bacon
-
200 g zöldborsó
-
70 g vaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, majd szeleteljük kisebb kockákra a bacont. Közben az alaplét kezdjük el melegíteni. Fontos, hogy végig alacsony lángon tartsuk melegen.
- A vaj felén és az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát, és főzzük fél percig. Ezután öntsük bele a rizst, majd keverjük alaposan össze. Ezt főzzük közepes lángon 2-3 percig. Amikor a rizsszemek széle már átlátszó, a közepük fehér, akkor felöntjük a borral. Keverjük össze, főzzük egy kicsit, majd mehet bele a felkockázott bacon. Forraljuk addig, amíg a bor teljesen elpárolog.
- Egy-másfél merőkanálnyi forró alaplét adjunk a rizshez. Keverjük össze, majd hagyjuk a rizst főni. A rizottó lényege az, hogy apránként adjuk hozzá a főzőlevet, és hagyjuk elfőni. Ezt ismételgetjük addig, amíg az alaplé el nem fogy.
- Közben reszeljük le a sajtot, és készítsük elő a borsót.
- Mielőtt a rizs majdnem megfő, adjuk hozzá a borsót és az ízesítőket. Keverjük össze, és adjunk hozzá az utolsó adag alaplevet. Egy krémes, szószban úszó rizsételt kell kapnunk.
- Amikor az utolsó adag alaplét beleöntöttük, akkor tegyük hozzá a reszelt sajtot. Ezt főzzük össze még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzhelyről. A lényeg, hogy a rizsnek „al dente”, vagyis haraphatónak kell lennie.
- Utolsó lépésként adjuk hozzá a maradék vajat, keverjük el, és fedjük le pár percig. Melegen tálaljuk! :)
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 5391
- Feltöltés dátuma: 2017. július 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Audrey89
16 recept
Nagyon szeretjük az olasz konyhát. Ez volt az első rizottó, amit elkészítettem. Egyből elnyerte a tetszésünket, és azóta már számtalan változatban (csirkés, rozmaringos, curry-s...) került az asztalra. Bármiből készíthető, a lehetőségek száma végtelen. :)