r
Nosalty Logó

Boros-fügés-diós pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Boros-fügés-diós pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 613 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 3674 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 195 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    28 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    186.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    193 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 613 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.4 g

Zsír

  • Összesen
    167.8 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    503 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2521.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    616 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    505 mg
  • Foszfor
    1146 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    493.2 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    1119.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1179 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    313 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1084 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1160 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    701 micro
Összesen 3674 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    133.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 195 kcal

Hozzávalók

tészta

töltelék

Elkészítés

tészta

  1. Készítsünk elő egy nagy tálat, amiben kényelmesen tudunk két kézzel dolgozni. Egy hagyományos omlós tésztát készítünk: összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral, a közepébe ütjük a tojást, és rákockázzuk a hűtőből kivett vajat.
  2. Mindkét kezünket használva, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk az alapanyagokat, minél kevesebb lehetőséget hagyva a vajnak, hogy elolvadjon.
  3. Ha golyóvá gyúrtuk, folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük (ha meleg van, érdemes a mélyhűtőbe tenni). Legalább fél órát adjunk neki.
  4. Ha megszilárdult, kivesszük, kör alakúra nyújtjuk, és egy kivajazott-lisztezett formába egyengetjük. (Nekem ez nagyon ritkán sikerül, általában a formában egyengetem el, mert törik a tészta... ha így járunk, figyeljünk, hogy a hajlatnál ne legyen túl vastag, mert azt nehéz lesz villával elvágni.)
  5. A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.

töltelék

  1. A fügéket alaposan mossuk meg, vágjuk le a szárát és a zöld részt, ízlés szerint hámozzuk meg (én nem szoktam, ha elég érett), vágjuk félbe. A diót nézzük át, ne legyen benne egy rossz szem se.
  2. Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg kissé a diót. Ha már illatozik, tegyük ki egy kis tálba, a hátramaradt morzsákat papírtörlővel távolítsuk el, majd a forró serpenyőbe a belsejükkel lefelé helyezzük el a fügéket. Hintsük meg a cukorral, óvatosan rázzuk meg néha a serpenyőt, ha nagyon sistereg, fakanállal elkezdhetjük átkeverni.
  3. Szórjuk rá a fűszereket, keverjük át, majd öntsük nyakon a borral. Közepes lángon, a serpenyőt mozgatva karamellizáljuk. Ha a bor felvette a cukrot és a fűszereket, beletesszük a diót is, átkeverjük, tovább melegítjük.
  4. Ha szirupos a folyadék, beleönthetjük a tölteléket a tésztába. Nem lesz túl magas, de nem kell aggódni, minden morzsája ízbomba. Ha sok szirup marad a serpenyőben, további borral felszedhetjük, és meglocsolhatjuk vele a fügét.
  5. Nagyjából 25-30 perc alatt, néhányszor megfordítva készre sütjük. A tészta akkor van kész, ha egy kis színt kapott a széle. Vegyük ki, sütőpapírral, konyharuhával lefedve hagyjuk kicsit hűlni.
  6. Tálaláskor érdemes egy kis cukrozatlan tejszínhabot kanalazni rá, esetleg vaníliafagylaltot, ha még meleg a sütink.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1069
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kaptunk otthonról egy vödör fügét, és több mint elég diót - mivel előbbi nem sokáig marad meg hűtőben sem, hamar ki kellett találni valami finomat. Karcsú szeletekben érdemes fogyasztani, de legalább sokáig tartható, lefedve, hűtőben egy hétig is elvan.

Hozzávalók

tészta

töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...