Boros-fügés-diós pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
83 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
4g barna cukor16 kcal
-
9g tojás12 kcal
töltelék
-
180g füge132 kcal
-
9g dió57 kcal
-
3g barna cukor13 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3 kcal
Összesen
613
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
498 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
55g tojás69 kcal
töltelék
-
1080g füge791 kcal
-
52g dió340 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
19 kcal
Összesen
3674
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
26 kcal
-
7.9g finomliszt29 kcal
-
7.9g vaj57 kcal
-
1.3g barna cukor5 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
töltelék
-
57.2g füge42 kcal
-
2.8g dió18 kcal
-
1.1g barna cukor4 kcal
-
10.6g fehérbor9 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Összesen
195
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 28 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 420.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.2 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 186.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 181 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 193 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 117 micro
Összesen
613
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.4 g
Zsír
-
Összesen 167.8 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 503 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2521.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 616 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 505 mg
-
Foszfor 1146 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 493.2 g
-
Cukor 228 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1119.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1179 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 313 mg
-
Retinol - A vitamin: 1084 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1160 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 701 micro
Összesen
3674
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 59.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
tészta
-
150 g teljes kiőrlésű liszt
-
150 g finomliszt
-
150 g vaj
-
25 g barna cukor
-
1 db tojás
töltelék
-
12 db füge
-
2 marék dió
-
2 ek barna cukor
-
2 dl fehérbor
-
1 kávéskanál szegfűszeg
-
1 késhegynyi bors
-
1 teáskanál vaníliás cukor
Elkészítés
tészta
- Készítsünk elő egy nagy tálat, amiben kényelmesen tudunk két kézzel dolgozni. Egy hagyományos omlós tésztát készítünk: összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral, a közepébe ütjük a tojást, és rákockázzuk a hűtőből kivett vajat.
- Mindkét kezünket használva, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk az alapanyagokat, minél kevesebb lehetőséget hagyva a vajnak, hogy elolvadjon.
- Ha golyóvá gyúrtuk, folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük (ha meleg van, érdemes a mélyhűtőbe tenni). Legalább fél órát adjunk neki.
- Ha megszilárdult, kivesszük, kör alakúra nyújtjuk, és egy kivajazott-lisztezett formába egyengetjük. (Nekem ez nagyon ritkán sikerül, általában a formában egyengetem el, mert törik a tészta... ha így járunk, figyeljünk, hogy a hajlatnál ne legyen túl vastag, mert azt nehéz lesz villával elvágni.)
- A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.
töltelék
- A fügéket alaposan mossuk meg, vágjuk le a szárát és a zöld részt, ízlés szerint hámozzuk meg (én nem szoktam, ha elég érett), vágjuk félbe. A diót nézzük át, ne legyen benne egy rossz szem se.
- Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg kissé a diót. Ha már illatozik, tegyük ki egy kis tálba, a hátramaradt morzsákat papírtörlővel távolítsuk el, majd a forró serpenyőbe a belsejükkel lefelé helyezzük el a fügéket. Hintsük meg a cukorral, óvatosan rázzuk meg néha a serpenyőt, ha nagyon sistereg, fakanállal elkezdhetjük átkeverni.
- Szórjuk rá a fűszereket, keverjük át, majd öntsük nyakon a borral. Közepes lángon, a serpenyőt mozgatva karamellizáljuk. Ha a bor felvette a cukrot és a fűszereket, beletesszük a diót is, átkeverjük, tovább melegítjük.
- Ha szirupos a folyadék, beleönthetjük a tölteléket a tésztába. Nem lesz túl magas, de nem kell aggódni, minden morzsája ízbomba. Ha sok szirup marad a serpenyőben, további borral felszedhetjük, és meglocsolhatjuk vele a fügét.
- Nagyjából 25-30 perc alatt, néhányszor megfordítva készre sütjük. A tészta akkor van kész, ha egy kis színt kapott a széle. Vegyük ki, sütőpapírral, konyharuhával lefedve hagyjuk kicsit hűlni.
- Tálaláskor érdemes egy kis cukrozatlan tejszínhabot kanalazni rá, esetleg vaníliafagylaltot, ha még meleg a sütink.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1069
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Kaptunk otthonról egy vödör fügét, és több mint elég diót - mivel előbbi nem sokáig marad meg hűtőben sem, hamar ki kellett találni valami finomat. Karcsú szeletekben érdemes fogyasztani, de legalább sokáig tartható, lefedve, hűtőben egy hétig is elvan.