Borbarát perec
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
1g só0 kcal
-
63g tej35 kcal
A perec megkenéséhez
-
14g tojás17 kcal
-
0 kcal
A sós mázhoz
-
1g só0 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
5g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
60g margarin430 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
4g só0 kcal
-
250g tej140 kcal
A perec megkenéséhez
-
55g tojás69 kcal
-
0 kcal
A sós mázhoz
-
4g só0 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
20g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
53.6g finomliszt195 kcal
-
6.4g margarin46 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
26.8g tej15 kcal
A perec megkenéséhez
-
5.9g tojás7 kcal
-
0 kcal
A sós mázhoz
-
0.4g só0 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
2.1g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1146.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 780 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 35.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 63.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4586.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 398 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 728 mg
-
Nátrium 3119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 412.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 142.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 569 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 210 mg
-
Retinol - A vitamin: 538 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 366 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 337 micro
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 491.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 334 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
6 dkg margarin
-
2 dkg élesztő
-
1 késhegynyi cukor
-
1 kk só
A perec megkenéséhez
-
1 db tojás
-
1 kávéskanál fűszerpaprika
A sós mázhoz
-
0.5 tk só
-
1 púpozott ek finomliszt
-
0.2 dl víz
Elkészítés
A tésztához
- A finomlisztet tálba szitáljuk, a szobahőmérsékletű margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, sóval és cukorral ízesítjük, majd a langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk.
- Akkor jó, ha elválik a tál falától, és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. Fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
- A sütőt 200 °C fokon előmelegítjük.
- A tésztát lisztezett gyúródeszkán hosszúkásra sodorjuk, addig formázzuk, amíg a kézről leválik, majd 6 részre vágjuk.
- Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 70 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
- Egy lábasba vizet töltünk, és felforraljuk.. Ha forr a víz ( ne zubogjon), megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk, és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük, szikkasztjuk. Majd étolajjal megkent tepsire szedjük.
- A tepsiben az édesnemes paprikával felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (200 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 15-20 percig sütjük. A sütés lejárta előtt 2 perccel a tetejére való sós mázhoz a sót, lisztet és vizet összekeverjük, és a perecekre locsoljuk.
- Ha a szép, fényes, finom ropogós pereceink megsültek, akkor egy tiszta konyhai kendővel bélelt kosárkába szedjük, letakarjuk, egy fél órát pihentetjük.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 247
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 39054
- Feltöltés dátuma: 2010. január 18.
Ajánló
Baráti borozásokhoz kiváló borkorcsolya. A perecekhez finom furmintot vagy hárslevelűt kortyolgassunk.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Miért kapta a borbarát nevet a perec? Erről a perecről eszembe jutnak nagyapám pincéjénél az őszi, családi jó hangulatú baráti borozások emléke. Amikor az eperfa alatt a pincénél egy nagyobb asztalon kancsókban a jó Tokaj-Hegyalja-i borok, meleg édes-illatos furmint és száraz hárslevelű, borkorcsolyaként pedig finom sós ropogós perec volt kitéve. Azért is borbarát, mert a perecben a sok munka mellet lélek is van, vidám lélek! Mindig eszembe jut nagymamám jó kedve, ahogyan a pereceket sütötte. A recept nagymamám recept leírása alapján, de már elektromos sütőben, libazsír helyett sütőmargarint felhasználásával készült. A perec másnapra még finomabb, már ha marad belőle. Az elkészült perec jól eltartható, fél évig is elfogyasztható. Megjegyzés: Ferenc nagymamája szerint a kemencében sült ropogós sós perec az igazi, melyhez mindig a legfinomabb lisztet használta.