r
Nosalty Logó

Borbarát perec

Mártika és Feri
Borbarát perec
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

639
Kalória
17.3g
Fehérje
103.1g
Szénhidrát
15.9g
Zsír
35.6g
Víz
45g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
3.1g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Összesen 639 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Összesen 2557 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Összesen 273 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1146.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    780 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    103.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 639 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    63.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4586.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    398 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    728 mg
  • Nátrium
    3119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    412.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    142.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    569 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    538 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    366 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    337 micro
Összesen 2557 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    334 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 273 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A finomlisztet tálba szitáljuk, a szobahőmérsékletű margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, sóval és cukorral ízesítjük, majd a langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk.
  2. Akkor jó, ha elválik a tál falától, és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. Fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  3. A sütőt 200 °C fokon előmelegítjük.
  4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán hosszúkásra sodorjuk, addig formázzuk, amíg a kézről leválik, majd 6 részre vágjuk.
  5. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 70 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
  6. Egy lábasba vizet töltünk, és felforraljuk.. Ha forr a víz ( ne zubogjon), megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk, és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük, szikkasztjuk. Majd étolajjal megkent tepsire szedjük.
  7. A tepsiben az édesnemes paprikával felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (200 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 15-20 percig sütjük. A sütés lejárta előtt 2 perccel a tetejére való sós mázhoz a sót, lisztet és vizet összekeverjük, és a perecekre locsoljuk.
  8. Ha a szép, fényes, finom ropogós pereceink megsültek, akkor egy tiszta konyhai kendővel bélelt kosárkába szedjük, letakarjuk, egy fél órát pihentetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 20 p

Miért kapta a borbarát nevet a perec? Erről a perecről eszembe jutnak nagyapám pincéjénél az őszi, családi jó hangulatú baráti borozások emléke. Amikor az eperfa alatt a pincénél egy nagyobb asztalon kancsókban a jó Tokaj-Hegyalja-i borok, meleg édes-illatos furmint és száraz hárslevelű, borkorcsolyaként pedig finom sós ropogós perec volt kitéve. Azért is borbarát, mert a perecben a sok munka mellet lélek is van, vidám lélek! Mindig eszembe jut nagymamám jó kedve, ahogyan a pereceket sütötte. A recept nagymamám recept leírása alapján, de már elektromos sütőben, libazsír helyett sütőmargarint felhasználásával készült. A perec másnapra még finomabb, már ha marad belőle. Az elkészült perec jól eltartható, fél évig is elfogyasztható. Megjegyzés: Ferenc nagymamája szerint a kemencében sült ropogós sós perec az igazi, melyhez mindig a legfinomabb lisztet használta.

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...