Bodzás-rebarbarás trifle
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
11g cukor44 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g finomliszt38 kcal
-
5 kcal
-
1g porcukor3 kcal
A bodzazseléhez
-
125g szörp379 kcal
-
3g lapzselatin11 kcal
A pavlovához
-
17g tojásfehérje9 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g víz0 kcal
-
23g cukor90 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
5 kcal
A rebarbarás curdhöz
-
38g rebarbara6 kcal
-
1g víz0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaj69 kcal
A citromos krémhez
-
63g mascarpone253 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
8g porcukor32 kcal
Az összeállításhoz, díszítéshez
Összesen
1221
kcal
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
135g cukor522 kcal
-
1g só0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
57 kcal
-
10g porcukor39 kcal
A bodzazseléhez
-
1500g szörp4545 kcal
-
36g lapzselatin127 kcal
A pavlovához
-
200g tojásfehérje104 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
280g cukor1084 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
57 kcal
A rebarbarás curdhöz
-
450g rebarbara71 kcal
-
8g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
0g só0 kcal
-
115g vaj825 kcal
A citromos krémhez
-
750g mascarpone3030 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
100g porcukor387 kcal
Az összeállításhoz, díszítéshez
Összesen
14643
kcal
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
3g tojás4 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
0.3g étkezési keményítő1 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
A bodzazseléhez
-
27.2g szörp82 kcal
-
0.7g lapzselatin2 kcal
A pavlovához
-
3.6g tojásfehérje2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.9g víz0 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0.3g étkezési keményítő1 kcal
A rebarbarás curdhöz
-
8.2g rebarbara1 kcal
-
0.1g víz0 kcal
-
3.6g cukor14 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
A citromos krémhez
-
13.6g mascarpone55 kcal
-
9.1g habtejszín26 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.8g porcukor7 kcal
Az összeállításhoz, díszítéshez
Összesen
265
kcal
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 49.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 326.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 184 g
-
Cukor 160 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 118.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 212 micro
Összesen
1221
kcal
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 168.6 g
Zsír
-
Összesen 593.6 g
-
Telített zsírsav 190 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 2210 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3921.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 1115 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 189 mg
-
Foszfor 1206 mg
-
Nátrium 1206 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2208.4 g
-
Cukor 1922 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1422 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2747 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 156 mg
-
D vitamin: 408 micro
-
K vitamin: 177 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 307 micro
-
Kolin: 1246 mg
-
Retinol - A vitamin: 2671 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 879 micro
-
β-crypt 81 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2543 micro
Összesen
14643
kcal
- 4% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 25.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
265
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
3 db tojás
-
135 g cukor
-
1 g só
-
125 g finomliszt
-
15 g étkezési keményítő
-
10 g porcukor
A bodzazseléhez
-
18 db lapzselatin
A pavlovához
-
5 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
50 ml víz
-
280 g cukor
-
1 teáskanál ecet
-
1 ek étkezési keményítő
A rebarbarás curdhöz
A citromos krémhez
-
750 g mascarpone
-
500 ml habtejszín
-
2 citromból nyert citromhéj
-
100 g porcukor
Az összeállításhoz, díszítéshez
Elkészítés
A piskótához
- A piskótához egy hőálló tálba tesszük a tojásokat, a cukrot és a sót, majd alaposan elkeverjük egy spatulával. Egy fazékba kevés vizet teszünk, és felforraljuk. Ha forr, takarékra vesszük alatta a lángot, és rátesszük a tojásos tálat.
- Nagyjából 8-10 percig főzzük a tojásos keveréket a gőz fölött, folyamatosan kevergetve egy spatulával. Ha van hőmérőnk, ellenőrizhetjük vele: nagyjából 70 fokig kell melegíteni.
- Ha kész van, kézi mixerrel 5-10 perc alatt kemény habot verünk a tojásból. A színe legyen halványsárga, szinte fehér, és álljon meg valamennyire a hab. A lisztet és a keményítőt a hab tetejére szitáljuk. Spatulával óvatosan összeforgatjuk, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt.
- A sütőnket előmelegítjük 170 fokra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy akkora kört rajzolunk rá, amekkora a trifle tálunk átmérője, majd ebbe a körbe nyomjuk habzsákkal a masszánkat. Egy nagyobb és egy kisebb piskóta jön majd ki ebből az adagból.
- A piskótát sütés előtt alaposan megszórjuk porcukorral, majd betesszük a sütőbe. Nagyjából 20-25 percig sütjük, amíg meg nem emelkedik, és enyhén ropogós lesz. A piskótákat teljesen kihűtjük és félretesszük.
A bodzazseléhez
- A zseléhez a hígított szörpöt felmelegítjük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk. Amikor megduzzadt, kinyomkodjuk, és a langyos szörpbe keverjük. A trifle tálba öntjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük az összeállításig, hogy megdermedjen.
A pavlovához
- A pavlovához a fehérjéket elkezdjük alacsony fokozaton felverni a sóval. Fokozatosan hozzácsorgatjuk a vizet, majd beleszórjuk apránként a cukrot is. Magas fokozatra kapcsolunk, és kemény habot verünk a fehérjéből. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk az ecetet és a keményítőt.
- Előmelegítjük a sütőnket 170 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Ismét akkora kört rajzolunk rá, amekkora a tálunk átmérője. A körbe halmozzuk a habcsókot, és elegyengetjük. Rajzolhatunk bele csigavonalat is.
- A sütőt visszavesszük 110 fokra, és a habcsókot 45 percig sütjük ezen a hőfokon. Utána további 40 percig sütjük a pavlovát 90 fokon. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni a sütőben.
A rebarbarás curdhöz
- A rebarbarás curdhöz a megmaradt 4 tojássárgáját kikeverjük a cukor felével és a sóval. A rebarbarát egy fazékba tesszük a vízzel és a cukor másik felével. Közepes lángon 15 perc alatt puhára pároljuk, majd turmixgépben krémesre dolgozzuk.
- A forró rebarbarás pépet fokozatosan és lassan a tojásos keverékhez adagoljuk, közben folyamatosan keverve. Így temperáljuk a tojásokat, és nem fognak kicsapódni. Az egészet egy fazékba tesszük, és a lehető legkisebb lángon elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a kockázott vajat is. Nagyjából 8-10 percig, folyamatosan kevergetve melegítjük. Ismét ellenőrizhetjük hőmérővel, nagyjából 80 fokosnak kell lennie. Miután besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A citromos krémhez
- A citromos krémhez egy tálba tesszük a mascarponét, a tejszínt, a cukrot és a citromhéjat. Kézi mixerrel krémesre keverjük, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik.
Az összeállításhoz, díszítéshez
- Ha minden kész, elkezdhetjük összeállítani a trifle-t. A zselére ráhelyezzük a nagyobb piskótát, és meglocsoljuk a bodzaszörp és a gin keverékével. A tálat körberakjuk félbevágott citromkarikákkal. Utána jöhet a mascarponés krém: a ¾-ét tegyük a citromok közé.
- Jöhet a kisebb piskóta, amit megint meglocsolunk a gines öntettel. Rákenjük a maradék krémet, és elegyengetjük. Erre jöhet a rebarbarás curd, amire pedig a kihűlt pavlovát helyezzük.
- A díszítéshez ugyanúgy megfőzzük a rebarbarát, mint a curdhöz, majd leturmixoljuk. Ezt a krémet tesszük a habcsókra. Beleszúrjuk a bodzavirágokat is. A trifle-t azonnal is tálalhatjuk, de hagyhatjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 758
- Feltöltés dátuma: 2022. május 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
A trifle talán nem a legismertebb édesség kis hazánkban, pedig ez az impozáns óriás pohárkrém megérdemel minden pillanatnyi figyelmet. Én most egy nyárköszöntő, rebarbarás-bodzás verziót készítettem.