r
Nosalty Logó

Birses rácsos

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Birses rácsos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4689 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 262 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    37.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    96.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.2 g

Zsír

  • Összesen
    224.1 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4705.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    1121 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    2046 mg
  • Nátrium
    1135 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    608.5 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    580.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2262 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1535 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    579 micro
Összesen 4689 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    262.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, csipet sót, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, egy kanállal elkeverjük, majd eldolgozzuk benne kézzel a lágy vajat (érdemes előtte fél nappal kint hagyni a pulton a vajat).
  2. Mikor már a keverék majdnem egynemű, beletesszük a tojásokat, a tejfölt és ráreszeljük a narancs héját. Akkor jó a tészta, ha kicsit ragadós és úgy érezzük, minden pillanatban széteshet. Ha túlliszteztük, nem lesz omlós.
  3. Pihentetjük fél órát, addig elkészítjük a tölteléket. A kompót levét leszűrjük, fél liter legyen, ha kevesebb pótolhatjuk vízzel. Felfőzzük a pudinggal, majd mikor már sűrű, rádobjuk a gyümölcsöket. (Én birset használtam, eleve volt benne szegfűszeg és fahéj, ha natúr kompót van, ízlés szerint lehet tuningolni.) Állni hagyjuk, visszatérünk a tésztához.
  4. Két részre szedjük. Az egyiket kisodorjuk méretre és zsírozott/vajazott lisztezett tepsibe helyezzük. Jó nagy tepsibe mehet, vékonynak fog tűnni de megnő!
  5. Ráöntjük a langyos tölteléket, és vékony csíkokat gyúrunk a tészta másik feléből, melynek segítségével ízlés szerint rácsozzuk.
  6. 180 fokon sütjük, míg szép barna nem lesz a teteje.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2504
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 11.

Ajánló

Ha megunjuk a gyümölcsös verziót, lehet túróval is helyettesíteni, vagy reszelt almás-mákos töltelékkel, de az igazi az, mikor fahéjas-meggyes töltelékkel van töltve, és a pudingos meggylé párosul a narancsos lágy tésztával. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Testvérem anyósa mestere ennek a receptnek, és bár nem a legünnepibb sütemény, az esküvőjükre ezt a süteményt sütötte a világ minden típusú gyümölcséből. Mennyei, sokáig eltartható lenne, de nem lesz rá szükség. :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...