Birses rácsos
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
A töltelékhez
Összesen
782
kcal
- 4% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A töltelékhez
Összesen
4689
kcal
- 4% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
27.9g finomliszt102 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
13.9g margarin100 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
2.2g tejföl4 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
A töltelékhez
-
40.2g birsalma14 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
2.5g vaníliás pudingpor10 kcal
Összesen
262
kcal
- 4% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 784.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 341 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 96.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 377 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 354 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 256 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
782
kcal
- 4% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 67.2 g
Zsír
-
Összesen 224.1 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 384 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4705.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 1121 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 2046 mg
-
Nátrium 1135 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 608.5 g
-
Cukor 113 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 580.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2262 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 235 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 375 mg
-
Retinol - A vitamin: 2123 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1535 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 579 micro
Összesen
4689
kcal
- 4% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 262.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
25 dkg margarin
-
2 db tojás
-
2 ek tejföl
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
1 csipet szódabikarbóna
A töltelékhez
-
1 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés
A tésztához
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, csipet sót, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, egy kanállal elkeverjük, majd eldolgozzuk benne kézzel a lágy vajat (érdemes előtte fél nappal kint hagyni a pulton a vajat).
- Mikor már a keverék majdnem egynemű, beletesszük a tojásokat, a tejfölt és ráreszeljük a narancs héját. Akkor jó a tészta, ha kicsit ragadós és úgy érezzük, minden pillanatban széteshet. Ha túlliszteztük, nem lesz omlós.
- Pihentetjük fél órát, addig elkészítjük a tölteléket. A kompót levét leszűrjük, fél liter legyen, ha kevesebb pótolhatjuk vízzel. Felfőzzük a pudinggal, majd mikor már sűrű, rádobjuk a gyümölcsöket. (Én birset használtam, eleve volt benne szegfűszeg és fahéj, ha natúr kompót van, ízlés szerint lehet tuningolni.) Állni hagyjuk, visszatérünk a tésztához.
- Két részre szedjük. Az egyiket kisodorjuk méretre és zsírozott/vajazott lisztezett tepsibe helyezzük. Jó nagy tepsibe mehet, vékonynak fog tűnni de megnő!
- Ráöntjük a langyos tölteléket, és vékony csíkokat gyúrunk a tészta másik feléből, melynek segítségével ízlés szerint rácsozzuk.
- 180 fokon sütjük, míg szép barna nem lesz a teteje.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2501
- Feltöltés dátuma: 2012. december 11.
Ajánló
Ha megunjuk a gyümölcsös verziót, lehet túróval is helyettesíteni, vagy reszelt almás-mákos töltelékkel, de az igazi az, mikor fahéjas-meggyes töltelékkel van töltve, és a pudingos meggylé párosul a narancsos lágy tésztával. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Testvérem anyósa mestere ennek a receptnek, és bár nem a legünnepibb sütemény, az esküvőjükre ezt a süteményt sütötte a világ minden típusú gyümölcséből. Mennyei, sokáig eltartható lenne, de nem lesz rá szükség. :)