Berliner Eisbein - Berlini sertéscsülök
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
188g füstölt sertéscsülök375 kcal
-
25g barna sör11 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
63g savanyú káposzta12 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
38g zöldborsó30 kcal
-
3g tej1 kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
750g füstölt sertéscsülök1500 kcal
-
100g barna sör43 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
250g savanyú káposzta48 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
150g zöldborsó122 kcal
-
10g tej6 kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
41.2g füstölt sertéscsülök82 kcal
-
5.5g barna sör2 kcal
-
22g burgonya13 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
13.7g savanyú káposzta3 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
5.5g fehérbor5 kcal
-
8.2g zöldborsó7 kcal
-
0.5g tej0 kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.5 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2974.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 497 mg
-
Nátrium 2277 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 322.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 250 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1204 micro
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 157.9 g
Zsír
-
Összesen 101.8 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 495 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11898.2 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 264 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 303 mg
-
Foszfor 1988 mg
-
Nátrium 9108 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1289.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 175 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 678 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 1000 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4816 micro
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 654.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 501 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 265 micro
Hozzávalók
-
1 dl barna sör
-
4 db burgonya
-
6 szál petrezselyem
-
25 dkg savanyú káposzta
-
1 kis fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
1 kávéskanál köménymag
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
1 db chili
-
1 dl fehérbor
-
15 dkg zöldborsó
-
1 ek tej
Elkészítés
- A csülköt egy serpenyőbe tesszük, locsolunk rá sört s betesszük a hőkeverés fokozaton 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Utána átkapcsolunk grill fokozatra és még 15 percig sütjük.
- A krumplikat megpucoljuk, kockára vágjuk, s sós vízben feltesszük főni.
- Egy serpenyőben a csíkokra vágott szalonnát megsütjük, rátesszük a köménymagot, az aprított hagymát. Majd, amikor a hagyma megpirult és egy kicsit karamellizálódott, hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy darabokra tépett babérlevelet, rávágjuk a chilit s beleöntjük a bort.
- A borsókat kevés vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, sózzuk, borsozzuk, öntünk hozzá tejet, s botmixerrel pépesítjük.
- Tálaláskor teszünk a tányérra két szeletet a csülökből, mellé káposztát, borsópürét és krumplit, az utóbbira vágunk petrezselymet.
- Lehet még mustárt kínálni hozzá.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 4537
- Feltöltés dátuma: 2015. május 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A németek kedvence, hajdan még az NDK-ban is kedvelték. Érdekes, hogy ennek az ételnek mennyi neve van, országonként, de még tartományonként is változó. Ismertebb nevei: Hachse, Haxe, Haxn, Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Rötel, Haspel, Schweinshaxn, Knöchla, Adlerhaxe. De Ausztriában Stelze, Schwájcban Gnagi, vagy Wädli a neve. Az elkészítésben is van különbség, szinte régiónként változik. Észak-Németországban és Lengyelországban a füstölt csülköt főzik és/vagy sütik, de Dél-Németországban, Ausztriában és Csehországban füstölés nélkül kemencében sütik, vagy grillezik. A köret is változatos, van ahol csak kenyérrel, mustárral és tormával, van ahol krumplipürével és savanyított káposztával, vagy mustárral, tormával és savanyított zöldségekkel, vagy sós krumplival, savanyított káposztával és borsópürével körítik. No és persze Schnaps (pálinka) és Bier (sör) kíséretében fogyasztják. A sörházakban, sátrakban sramli is jár hozzá. Nos, én egy előző bejegyzésben írt főtt füstölt csülköt használtam fel ehhez az ételhez, azzal a kis csavarral, hogy a csülköt barna sörrel locsoltam, a káposztához fehérbort öntöttem, s a sós krumplira petrezselymet szórtam.