Békebeli Sacher-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Áron Benjámin
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tortához
-
25g finomliszt91 kcal
-
64g tojás81 kcal
-
33g étcsokoládé182 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
6 kcal
-
21g cukor81 kcal
A töltelékhez
-
70 kcal
-
1g rum1 kcal
A bevonathoz
-
33g tortabevonó182 kcal
Összesen
954
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tortához
-
150g finomliszt546 kcal
-
385g tojás484 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
125g cukor484 kcal
A töltelékhez
-
150g sárgabaracklekvár417 kcal
-
3g rum7 kcal
A bevonathoz
-
200g tortabevonó1092 kcal
Összesen
5721
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tortához
-
10g finomliszt36 kcal
-
25.7g tojás32 kcal
-
13.4g étcsokoládé73 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
8.3g porcukor32 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
A töltelékhez
-
28 kcal
-
0.2g rum0 kcal
A bevonathoz
-
13.4g tortabevonó73 kcal
Összesen
381
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 46.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 629.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 287 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 120.8 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 263 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 258 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 309 micro
Összesen
954
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.4 g
Zsír
-
Összesen 280.6 g
-
Telített zsírsav 161 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1615 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3779.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 505 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 667 mg
-
Foszfor 1721 mg
-
Nátrium 647 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 724.9 g
-
Cukor 526 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 351.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1576 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 1054 mg
-
Retinol - A vitamin: 1549 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 341 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1855 micro
Összesen
5721
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 252.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.4 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
381
kcal
Hozzávalók
A tortához
-
15 dkg finomliszt
-
7 db tojás
-
20 dkg étcsokoládé
-
12.5 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
12.5 dkg cukor
A töltelékhez
A bevonathoz
-
20 dkg tortabevonó
Elkészítés
A tortához
- A csokoládét nagyon óvatosan, kis lángon olvasszuk fel (lehet vízfürdő fölött is, vagy mikróban), majd húzzuk le a tűzről, és tegyük félre hűlni.
- Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától, a fehérjét lehetőleg fémedényben tegyük hűtőbe felhasználásig (könnyebb lesz felverni). A tojássárgákat tegyük hozzá a vajhoz, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük robotgéppel habosra.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, majd kenjünk ki vajjal egy tortaformát, és szórjuk ki kakaóval (liszttel is lehet, a nagyitól kakaóval láttam). Sütőpapírt is tehetünk alá, de azt is kenjük ki vékonyan vajjal, hogy sülés után ne tépje meg a tortánk oldalát és alját. Szögletes formában is lehet készíteni, de azt nehezebb lesz félbevágni szakadás nélkül.
- Vegyük ki a hűtőből a tojások fehérjét, majd egy csipet sóval verjük puha habbá. Ha már félig-meddig megtartja a formáját, szórjuk bele a kristálycukrot, és azzal együtt verjük kemény, formatartó állagúra (Akár fejünk fölé fordítva a tálat, ellenőrizhetjük is, de ha még nem jó, fennáll a veszély, hogy fülig ragadni fogunk.)
- A kihűlt csokoládét öntsük a cukros tojássárgákhoz, óvatosan egyengessük el, majd felváltva adjuk hozzá a tojáshabot és az átszitált lisztet. Erélyesen, de vigyázva forgassuk össze, hogy ne legyenek benne lisztgöbök, de a habot se törjük össze. Ha homogén a tésztánk, öntsük a formába, majd tűpróbáig süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót az első negyed óra-húsz percben, mert össze fog esni a piskótánk. Ha megsült, borítsuk ki a formából.
A töltelékhez
- A baracklekvárt takaréklángon melegítsük meg egy picit, majd keverjük csomómentesre a rummal (a rum elhagyható, de tapasztalataim szerint picit szaftosabb marad tőle a sütemény).
A bevonathoz
- A kihűlt piskótát vágjuk félbe, majd vastagon kenjük meg a (rumos) lekvárunkkal. Egy keveset tegyünk félre, és vékonyan vonjuk be vele a torta tetejét és oldalát (kihagyható lépés, de szaftosabbá teszi a végeredményt).
- Majd a tortabevonót olvasszuk fel, és öntsük az összeállított süteményünkre, és tortaspaklival vagy vastag lapú késsel kenjük el.
- Hagyjuk megszilárdulni rajta a bevonatot, majd meleg vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 7150
- Feltöltés dátuma: 2019. március 22.
Ajánló
Díszíthetjük tejszínhab- vagy párizsikrém(ganache)-rózsákkal, amibe Sacher feliratú csokoládépasztillát nyomtunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Áron Benjámin
1 recept
Eredeti, békebeli Sacher-torta nagymamám megsárgult, szamárfüles (szigorúan kockás!) receptesfüzetéből.